Preview: RAGE

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Scheurend in je buggy ploeg je door het zand. Met een ferme draai aan het stuur weet je de bandietenbuggy voor je neus te krijgen, waarop je ze de volle laag geeft met je chainguns. De bandieten slingeren door de lucht wanneer hun buggy in duizend stukken uiteenknalt. Je zet je reis voort, maar niet voordat je, na te zijn uitgestapt, een uitkijkpost van de bandieten hebt opgeblazen met je RPG. Na weer te zijn ingestapt kun je weer verder met je missie die, ironisch genoeg, gaat over het ophalen van medische voorraden...

RAGE!
Deze nieuwe game van id Software heeft de aarde als setting. Echter is deze aarde grotendeels verwoest door een meteorietinslag, waardoor de mensheid moet zien te overleven met wat er nog is of met wat ze zelf kunnen produceren. De sfeer doet denken aan een mix tussen Fallout en Borderlands. Hierbij maakt id Software gebruik van hun gloednieuwe Tech 5 engine, waarmee de graphics en gameplay op spectaculaire wijze van het scherm spatten. In de demo die ik mocht zien op de gamescom in Keulen kreeg ik al dit moois voorgeschoteld, en meer.

SFEER!
Na het hierboven reeds beschreven stuk met de buggies en de wachtpost kwamen we in een nederzetting aan waar we de voorraden op moesten halen. Omdat deze nog niet gereed waren, namen we de kans om het plaatsje verder te verkennen. De mensen van id Software gaven ons een tour, waarbij ze op een groep mensen wezen die een spel aan het spelen waren. Ons werd verteld dat dit een van de vele minigames waren die het rijden en schieten afwisselen. De sfeer in het plaatsje was erg goed. Als je een bar binnenstapt, kun je de gesprekken van de aanwezigen gewoon volgen en er zelfs opdrachten uit halen. Weer buiten ging een sirene af. Een omstander vertelde dat dit vanuit de waterinstallatie kwam.

KNALLEN!
Bij de waterinstallatie aangekomen kregen we te horen dat er een probleem was onder de installatie en of we dat even op wilden lossen. Beneden aangekomen maakten we kennis met een van de vele vijanden op de wereld, in dit geval een soort van onder-de-grond ninjas. Nadat de id Software medewerker een stel vijanden op de ouderwetse machinegeweer-in-het-gezicht methode had omgelegd, kwamen de meer exotische opties naar voren. Zo kun je in RAGE een aantal leuke dingen bouwen, waaronder met explosieven beladen afstandbestuurde autootjes, met machinegeweren uitgeruste robotjes en kruisbogen die elektriciteit afvuren. Dit belooft al veel goeds!

Voorlopig oordeel
RAGE is de eerste game die id Software uit gaat brengen sinds Doom 3. Deze tijd hebben ze goed gespendeerd aan de ontwikkeling van hun Tech 5 engine, die de pracht en praal van RAGE mogelijk maakt. Gezien de goede games die al uit de id stal zijn verschenen, zal deze nieuwe ontwikkeling waarschijnlijk ook niet gaan teleurstellen! De mix van racen en schieten, al dan niet vanuit een auto, maakt samen met de uitstekende sfeer dat deze titel er voor mij een is die in de gaten moet worden gehouden!

RAGE komt september 2011 uit op Xbox 360, PS3 en pc.

Lees meer