Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Preview: Ratchet & Clank

Geplaatst: 30 maart 2016 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Ratchet & Clank maakten in 2002 hun debuut op de inmiddels achterhaald PlayStation 2. In een periode waarin platformers de markt domineerden, wist Ratchet & Clank zich goed te positioneren en hebben ze onderhand de status van mascotte verworven. Nu, bijna vijftien jaar later, probeert Sony de serie een beetje uit het slob te halen met een remake van het eerste deel. Remake? Ja precies remake, maar niet zoals we deze gewend zijn. Benieuwd waar ik het over heb? Lees dan als de bliksem verder.

Remake in de juiste zin

Het is onderhand een trend te noemen dat uitgevers games uit den oude doosch oppoetsen. Deze games worden met minimale inzet en weinig liefde geüpgrade naar een iets mooier uitziende versie voor de next gen-console. Ik hield dan ook mijn hart vast toen ik te horen kreeg dat Ratchet & Clank een remake werd. Deze remake krijgt echter veel meer liefde en aandacht dan menig andere remake. De game wordt namelijk volledig opnieuw gebouwd waardoor de game oogt, voelt en klinkt als een ware next gen-titel.

Ratchet oogt bijvoorbeeld fris en fruitig waarbij de vacht zachtjes meedeint in de wind. Clank ziet er daarentegen, zoals het een echte robot bètaamt, lekker blikkerig uit. Niet alleen de character-models zijn opnieuw gemaakt, maar ook de omgevingen. Hoewel de game dus in 2002 is ontworpen, speelt en voelt de game als een titel anno 2016. De opzet blijft echter wel hetzelfde. Kindertjes die de classic variant niet hebben meegekregen, krijgen nu dus een tweede kans met een hagelnieuwe editie van de platformer.

Nieuw leven

De harige Ratchet en knettergekke robot Clank krijgen ver na de release van de PS4 toch een game op het nieuwe paradepaardje van Sony. Het is echter niet vreemd als je niet bekend bent met de serie. Ratchet & Clank volgt het verhaal van Ratchet, een Lombax die werkzaam is als monteur. Gedurende zijn reis ontmoet Ratchet de ietwat brutale robot Clank en gaan zij samen op avontuur door het heelal. Dit platform-avontuur staat voornamelijk bekend om zijn humor en de knotsgekke wapens die te gebruiken zijn. Zo zwaait Ratchet wild met een moersleutel in het rond om zijn vijanden te verpulveren. Gedurende het avontuur wordt dit standaard wapen vervangen voor de meest absurde en geniale vuurwapens.

Er verschijnt niet alleen een nieuwe game, maar ook een film over de twee kompanen. De game speelt hier leuk op in want regelmatig wordt de (zogeheten) vierde muur doorbroken. Ratchet & Clank zijn bewust, zover een game dat kan zijn, dat ze in een game zitten en dat er tevens ook een film over ze wordt gemaakt. De speler wordt dus regelmatig aangesproken en dit zorgt voor hilarische momenten.

Trip down memory lane

De nieuwe remake van Ratchet & Clank is een typische nostalgietrip. Oudere gamers gaan veel van de oude game herkennen, maar toch nieuwe dingen, zoals missies en omgevingen, ontdekken. Nieuwe spelers krijgen echter geen suffe opgepoetste versie, maar een volledig nieuwe game voorgeschoteld. Zo is er voor ieder wat wils en dat vind ik persoonlijk erg tof. Het is al een flinke tijd geleden dat ik me optimaal vermaakt heb met een platformer, maar ik weet zeker dat Ratchet & Clank mij helemaal terug in deze scene haalt.

Voorlopig eindoordeel

Ratchet & Clank wordt bestempeld als remake, maar ik ben van mening dat je het een hagelnieuwe game mag noemen. Alles is opnieuw opgebouwd en toch weet Insomniac Games herkenbare momenten te creëren. Daarbij is het niet verkeerd dat deze oude platformer een remake krijgt. De originele Ratchet & Clank stamt namelijk uit 2002 waardoor de game niet als pas gespeeld aanvoelt. Nu ben ik een gamer die het origineel heeft gespeeld, maar ik weet zeker dat nieuwkomers net zo verliefd worden op de game als dat ik ben. Heb jij zin in een knotsgek avontuur en een ultieme platformer? Dan weet ik zeker dat Ratchet & Clank iets voor jou is.

Ratchet & Clank verschijnt op 20 april exclusief voor de PlayStation 4.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer