Preview: Resident Evil: Revelations 2

Geplaatst: 16 januari 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

De Resident Evil-franchise begon zachtjes af te zwakken met de komst van Resident Evil 5. Hoewel ik persoonlijk Resident Evil 5 zeer tof vond, waren vele fans behoorlijk teleurgesteld. Natuurlijk lag de focus meer op actie en minder op horror, maar desondanks was Resident Evil 5 zenuwslopend en bevatte een fiks aantal zieke monsters. Resident Evil 6 wist het zelfs voor mij te verpesten. Alleen de Leon-campaign kwam nog in de buurt, maar de andere twee waren bedroevend. En toch wist een tijd geleden Capcom mij te verrassen met Resident Evil: Revelations. Weliswaar geen zombies, maar wel een terugkeer naar een meer pure horrorervaring. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar Resident Evil: Revelations 2. Wat zal hier uit gaan voortvloeien?

De terugkeer van een oude heldin

Het verhaal zal zich gaan afspelen tussen Resident Evil 5 en 6. Dit is alvast een interessant gegeven, aangezien de verhaallijnen zich best laten 'smaken'. Je speelt dit keer met een oude bekende en tevens een favoriet uit de franchise: Claire Redfield. Haar laatste avontuur was met haar broer samen, Chris Redfield. Aan het einde van Resident Evil: Code Veronica zweerde ze samen met Chris om Umbrella voorgoed te stoppen. Of het dit keer gaat lukken? Dat is natuurlijk de vraag. Gelukkig is zij in Resident Evil: Revelations 2 niet alleen en krijgt zij hulp van de dochter van Barry Burton, Maira Burton. De game start in een gevangenis op een, hoe kan het ook anders, een verlaten eiland. Claire weet te ontsnappen en ook Maira te bevrijden. Meteen worden de twee in een creepy omgeving gesmeten en al gauw komen de eerste wezens om de hoek kijken. Niks geen opbouw dus, meteen in de spanning en actie. Of dit niet ten nadele zal zijn, moet later nog blijken.

Maira's doel is vooral het ondersteunen van Claire. Claire start met een pistool en een shotgun, het standaardwerk. Maira kan met haar zaklamp overal bijschijnen om zo items of schatten te traceren. Maira is meer van de close-combat en ze kan daarom behendig hakken met een koevoet. In co-op kan dit een leuke samenwerking opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het verblinden van een monster met de zaklamp van Maira, terwijl Claire het afmaakt met haar pistool of shotgun. De co-opmode kan op deze manier tof werken, maar ook wellicht juist voor wrijving zorgen. Ik zie het al voor me hoe men in discussie raakt over wie met wie gaat spelen. Aan de andere kant kan het een reden zijn om de game in co-op nogmaals te doorlopen, wat natuurlijk ten goede zal komen van de replaywaarde. De co-op zal overigens enkel in split-screen speelbaar zijn. Er is geen online co-op aanwezig.

Afflict some pain

De vijanden in Resident Evil: Revelations 2 heten Afflicted. Het zijn niet de typische schuifelende rottende lijken van vroeger. De Afflicted zijn wel gebaseerd op de mens, maar gemuteerd tot de meest gruwelijke verschijningen. Het feit dat ze zwaar gemarteld zijn en leven op een verlaten eiland maakt ze niet bepaald vriendelijker. Ze zijn snel en kunnen ook ladders beklimmen en wapens hanteren, dit komt doordat ze nog wat menselijke intelligentie over hebben gehouden. Met gemikte headshots verlos je ze gauw uit hun lijden met Claire, maar ook kan Maira ze van achter besluipen om haar koevoet te voorzien van een nieuw likje rode 'verf'. Er is dus een element van stealth aanwezig, maar dat is dus optioneel.

Resident Evil: Revelations 2 verschijnt in losse episodes van zo'n twee tot drie uur gameplay per episode. In totaal verschijnen er in februari en maart vier episodes, dus de game zal ongeveer tien tot twaalf uur gameplay bevatten. Daarna verschijnt de retailversie in de winkels. De discversie zal nog additionele content bevatten als extra. Wat dit precies inhoudt, is nog niet bekend. Zo kunnen gamers zelf kiezen of ze wachten op de volledige discversie of dat ze de losse episodes aanschaffen.

Verwachting

Het is nu nog lastig om te zeggen of Resident Evil: Revelations 2 zijn voorganger zal overtreffen. Het eerste deel was niet perfect, maar wist wel een deel van de oude Resident Evil-sfeer te brengen. Vooralsnog lijkt Resident Evil: Revelations 2 de veilige 'meer van hetzelfde is meestal oké'-weg te bewandelen. Dat we weer in de schoenen kunnen staan van Claire is alvast een pluspunt. Grafisch lijkt het geen hoogvlieger te worden en ook de monsters lijken weer een beetje hetzelfde. Als er dit keer echter een vermakelijke co-op aan toegevoegd is (de co-op uit de eerste game viel tegen) dan kan dit wel eens een zeer leuke titel gaan worden.

De eerste episode van Resident Evil: Revelations 2 verschijnt op 25 februari voor de PlayStation 4, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Op 20 maart zal de discversie verschijnen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Resident Evil: Revelations 2

Ontwikkelaar:

Capcom

Uitgever:

Capcom

Release:

25 februari 2015

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4, Xbox One

Lees meer