Preview: Sniper Elite 3

Het tweede deel van Sniper Elite was best aardig, maar wist zich uiteindelijk toch niet helemaal te meten met het geweld van andere games. De game is dan ook een beetje een tragische dood gestorven, of in ieder geval flink uit het zicht geraakt bij de gemiddelde gamer. Ontwikkelaar Rebellion laat zich daardoor niet van zijn stuk brengen, maar komt gewoon terug met een derde deel in de serie, waarin het gaat proberen om alle oneffenheden van deeltje twee glad te strijken. Met als uiteindelijk doel om dit maal een stuk langer bij gamers in het vizier te blijven.

onbekend

The War for North Africa
Sniper Elite 3 (of V3, zoals ook wel eens wordt genoteerd) is uit Berlijn vertrokken en neergestreken in een ander gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een strijd om leven en dood werd gevoerd: Noord-Afrika. Voor veel mensen is dit een beetje een vergeten deel van die oorlog, maar ook daar werd wel degelijk gevochten. Dat is dan ook één van de redenen voor Rebellion om voor deze regio te kiezen, om mensen bewust te maken van het feit dat de Tweede Wereldoorlog niet alleen in Europa zijn sporen heeft nagelaten, maar ook daarbuiten voor flink wat onrust heeft gezorgd. Sniper Karl Fairburne (het karakter waar je in de vorige delen en ook in dit deel mee speelt) wacht dus de schone taak om The War for North Africa en The Unforgiving Terrain of the Western Desert te bestrijden. Uit wat we tot nu toe van de game hebben gezien, blijkt dat echter niet al te makkelijk te zijn.

Ontdekkingstocht
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Call of Duty of een Medal of Honor is Sniper Elite 3 veel meer een tactische game, waarbij je een flinke tijd kwijt kan zijn om de perfecte route uit te stippelen, de beste sluipweggetjes te vinden en zonder al te veel kabaal te maken je missies te voltooien. Je zult er dus veelal op uit moeten trekken met je verrekijker om de open wereld om je heen te ontdekken en te exploreren. Met die verrekijker kun je bepaalde doelen - zoals vijanden - taggen, zodat ze op je kaart verschijnen en je op de hoogte blijft van de positie van die doelen. Dat je daarbij voorzichtig te werk moet gaan is duidelijk, want eenmaal op de radar van de Duitse vijand zorgt ervoor dat je verwikkeld raakt in een chaotische situatie, waarbij het soms beter is om gewoon maar een eerder opgeslagen bestand in te laden en opnieuw te beginnen. Tenzij je ervan houdt om 'guns blazing' je missies af te werken, maar de vraag is of Sniper Elite voor dat doel gebouwd is. Het antwoord daarop kunt je zelf wel raden.

onbekend

Wapenarsenaal
Als je dan eenmaal ruim de tijd hebt genomen om je tactische routes tot in detail uit te stippelen, is het tijd om over te gaan op wat meer actie. Hiervoor heb je een flink wapenarsenaal tot je beschikking, die uiteraard bestaat uit een aantal scherpschuttergeweren, maar bijvoorbeeld ook pistolen voor gevechten op de korte afstand, messen om vijanden van achter geruisloos uit te schakelen, of mijnen die je in de grond kunt plaatsen, waarna je vijanden met een welgemikte steenworp verleidt om die mijnen eens van dichterbij te komen bekijken. Je zou zeggen dat je in een game met 'Sniper' in de titel voornamelijk met dat soort geweren aan de slag bent, maar dat is niet helemaal waar. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat je vijanden nog enige vorm van intelligentie hebben, en na een paar sniper-schoten echt wel op onderzoek uit zullen gaan. Een combinatie van de verschillende wapens die je tot je beschikking hebt lijkt dan ook de beste optie om deze game te spelen, al is de uiteindelijke keuze helemaal voor je eigen rekening. De open opzet van de missies helpt daar zeker een handje aan mee.

X-ray kill cam
Eén van de meest in het oog springende features van de Sniper Elite-franchise is de kill cam, die wordt geactiveerd zodra je een kogel uit je sniper laat ontsnappen. Is de kogel goed gemikt en gaat 'ie zijn doel treffen, dan schakelt de game over op een slow-motionstand waarbij de afgevuurde kogel wordt gevolgd van de loop van je geweer tot de inslag in een vijand (of een vijandelijk voertuig). Eenmaal daar aangekomen wordt die vijand letterlijk tot op het skelet ontleed (de ontwikkelaars noemen dit de X-ray kill cam), zodat je de schade die jouw kogel aanricht van dichtbij en tot in detail kunt bekijken. Een beetje gruwelijk is het wel, maar aan de andere kant ook een best originele feature die we in andere games niet tot nauwelijks nog hebben gezien. Zoals gezegd wordt deze X-ray kill cam ook geactiveerd bij goedgeplaatste schoten op voertuigen, zodat je ook daar precies kunt zien hoe jouw kogel een vijandelijk voertuig onklaar maakt, of zorgt voor een kettingreactie aan explosies waardoor met één schot meerdere doelen kapot worden geschoten. En dat zijn uiteraard de leukste momenten!

onbekend

Sniper Elite 3 verschijnt op 27 juni voor de PlayStation 3 en 4, de Xbox 360 en One en de pc.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?