Preview: Star Fox Zero

Geplaatst: 12 april 2016 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Een langverwachte en geliefde game, dat is hoe je Star Fox Zero kan omschrijven. Naast Mario, Zelda en Pokémon is Star Fox één van de bekendere franchises van Nintendo. Hoewel Star Fox niet evenveel games heeft als de andere, kijken toch wel wat gamers uit naar Star Fox Zero. In mijn vooruitblik geef ik in ieder geval al aan dat dit een game is waar ik naar uit kijk, maar voor iedereen die dat nog niet zo zeker weet, heb ik wat dingen uitgezocht en in deze preview samengevat.

Star Fox 64++

Een compleet nieuwe game zou gecreëerd worden, maar direct bij het tonen van de eerste trailer vonden veel fans dat er weinig nieuws te zien was. Nintendo geeft dan ook toe dat Star Fox Zero niet zozeer een nieuwe game in de franchise is, maar meer een reboot met wat extra's. In principe moet de game dan ook gezien worden als Star Fox 64 met geüpdatete graphics, wat extra elementen en nieuwe besturing. Deze aanpak zorgt ervoor dat Star Fox Zero voor bekende als vanouds aanvoelt en dat nieuwe gamers bekend kunnen raken met de geliefde serie. Of dat nostalgie met zich meebrengt of dat het snel gaat vervelen moet nog blijken.

Nieuwe besturing met co-op

Wat gelijk opvalt is het gebruik van de GamePad. De GamePad is een groot en belangrijk onderdeel van de Wii U, dus deze moet en zal gebruikt worden. Waar het dan in simpele lijnen op neer komt, is dat het schip, de Arwing, bestuurd wordt met de controlsticks en knoppen, maar dat het richten met de GamePad zelf gedaan wordt. Of dit in de praktijk ook makkelijk is? Ik vraag het me af.

Deze besturing brengt dan wel weer met zich mee dat je de mogelijkheid krijgt de game in co-op te spelen. De ene speler kan met een Pro Controller het schip besturen en de ander kan met de GamePad gericht schieten door het scherm voor zich te houden. Samen één schip besturen, dat moet voor wat leuke speelsessies zorgen.

Niet alleen vliegen

Vrij ongebruikelijk voor een Star Fox-game, maar het Star Fox Zero maakt het mogelijk om niet alleen maar te vliegen. De Arwing kan als een heuse Transformer omschakelen van vliegtuig naar een walker. Door het luchtgevecht naar de grond te halen, kan de game dynamischer worden en is het mogelijk de eentonigheid te doorbreken. De walker schiet hetzelfde als de Arwing en kan ook springen, voor de rest lijkt hij vrij beperkt in zijn acties en dat moet wat rustiger zijn om te bespelen.

Star Fox Guard

Bijna vergeet ik nog een bijzonder leuke toevoeging van de game. Iedereen die de fysieke game koopt, krijgt de game Star Fox Guard er gratis bij. Star Fox Guard is een tower-defense-game waarbij je gebruik maakt van de GamePad om verschillende camera's rondom de basis te bekijken. Na het aantikken van een camera is het mogelijk vijanden af te weren en zo verschillende waves te verslaan. Hoe verder je komt in de game, hoe lastiger het wordt natuurlijk. En als kleine bonus is het ook nog eens mogelijk om zelf vijanden op de basis af te sturen, dit op te slaan en te delen met vrienden.

Voorlopig oordeel

Ik vind het moeilijk om een verwachting te geven voor Star Fox Zero. Aan de ene kant is het wel een nieuwe Star Fox-game, wat al een plus op zich is. Aan de andere kant ben ik echter bang dat de game enorm kan tegenvallen. Dat alles weer hetzelfde is als voorheen en dat er te weinig is toegevoegd om mij, de 'ervaren' gamer, te kunnen boeien. Op basis van de huidige beelden en informatie, ben ik voorzichtig enthousiast. Het idee dat Fox McCloud nu eindelijk op het land te vinden is staat me enorm aan. Alleen maar hopen dat mijn enthousiasme niet vervliegt.

Star Fox Zero verschijnt op 22 april 2016 voor de Wii U.

Lees meer