Preview: Super Mario 3D World

Geplaatst: 10 augustus 2013 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Super Mario 3D World is één van de games waarmee Nintendo gaat proberen hoge ogen te gooien en dat gaat ze hoogstwaarschijnlijk weer lukken. De Mario-games doen het stuk voor stuk goed en wanneer je een Nintendo-console in huis hebt zonder een game van de loodgieter, dan krab je jezelf maar eens achter de oren. De bezitters van een Wii U zaten er al een tijdje op te wachten: een nieuwe Super Mario op hun console. Deze game heb ik een tijdje geleden bij Nintendo mogen spelen en mijn ervaringen lees je in deze Gespeeld.

Personages en leveldesign
Mario heeft voor zijn nieuwe game weer wat vrienden uitgenodigd. De speler kan kiezen uit Mario, Luigi, Toad en Peach om een level mee te spelen. Elk van deze personages heeft iets cools waardoor hij of zij net iets beter is in iets dan de andere personages. Luigi springt hoger en maakt een sliding na het rennen, Toad heeft les gehad van Usain Bolt, Mario is gewoon, uhm, Mario en Peach zweeft in de lucht door haar jurk te gebruiken. Marvel's superhelden zijn er niks bij.

De levels van Super Mario zijn zoals altijd weer erg kleurrijk, blij en bevatten de levelelementen zoals we ze kennen van Mario-games. Het concept is natuurlijk weer hetzelfde, de vlaggenstok bereiken aan het einde van het leven met verschillende hindernissen, waarbij je gebruik kan maken van power-ups. Maar, in een nieuw deel in een Mario-reeks moeten toch altijd wat nieuwe dingen zitten, zodat de gameplay niet helemaal hetzelfde is als de voorgaande delen.

Nieuwe elementen en toevoegingen
Een nieuw element in deze game is de transparante buis. We weten dat onze loodgieter nou eenmaal graag in buizen springt. Ditmaal kunnen we hem ook volgen en besturen in de transparante buizen. Een nadeel van die buizen is dat Mario hierin niet de enige is. Zwarte monsters vliegen ook door de buizenstelsels, waardoor het lastiger is om je weg hierin veilig te vervolgen.

Sowieso mag een nieuwe power-up niet ontbreken bij een nieuwe game en ditmaal doet het kattenpakje zijn intrede in Super Mario. Wanneer je deze hebt weten te bemachtigen, heb je de mogelijkheid om tegen muren omhoog te lopen en zo dus plekken te bereiken die normaal niet te bereiken zijn. Overigens heb je niet eeuwig de tijd om op die muur te blijven, na een tijdje glijd je weer naar beneden. Kattenpakken zijn ook zeer geschikt om vijanden uit te schakelen en als dat nog niet genoeg is, beklim je ook net zo gemakkelijk die vlaggenstok aan het einde van het level voor die bonus. Mamma mia!

Ook moest Nintendo met iets komen waarmee de touchpad een toevoegende rol zou spelen in het spel. Met je Wii U gamepad kun je geheime blokken of platformen met je touchscreen zichtbaar maken of je gebruikt hem om de camera in het spel te bewegen waarmee je ook weer dingen ziet die je normaal niet gezien zou hebben. De gamepad dient tevens als een hulpmiddel om het je vijanden lastig te maken. Wanneer je je vinger op een vijand houdt, zal deze stil blijven staan.

Variatie
Ook in dit deel is er veel variatie in de levels. Zo speelden Ruud en ik een level waarin we op een feloranje draak moesten rijden die als een soort van hovercraft over het water bewoog. Dit level was vooral leuk om met wat vrienden te doen. Je zit dan allemaal op de rug van de draak en iedereen moet met behulp van de bewegingssensor de draak besturen. Het is dan belangrijk dat je allemaal dezelfde kant opstuurt, anders gaat het niet goed. Bij ons ging het goed fout toen we niet goed genoeg communiceerden. Naast deze draak was er in de demo die wij speelden ook een boss-level beschikbaar. Deze boss schakelde je uit door als een katje de lange dinosaurusnekken te beklimmen en zo een schaaltje aan de bovenkant hiervan te bereiken. Via dat schaaltje kon je op de kop van de eindbaas springen.

Voorlopig oordeel
Games van Mario zijn eigenlijk iedere keer weer een succes. Tegenwoordig spelen de uitgevers op safe door bijna alleen maar games te maken die een vervolg zijn op een franchise die al loopt. In het geval van Mario heb ik hier totaal geen bezwaar op. Nintendo weet altijd weer superveel plezier met deze games naar de huiskamer te brengen. Super Mario 3D World is kwalitatief zeker in orde en brengt weer veel nieuwe speeluren naar de Nintendo-console. Wanneer je in het bezit bent van een Wii U, is dit een game die niet mag missen in je collectie.

Spelen met vrienden kan overigens alleen lokaal in de huiskamer en niet online. De producer geeft aan dat het de interactie en het plezier ten goede komt als de spelers zich in dezelfde kamer bevinden.

Super Mario 3D World zal in december van dit jaar exclusief verschijnen voor de Nintendo Wii U.

Lees meer