Preview: The Crew

Geplaatst: 25 april 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Met The Crew willen we het racegenre opnieuw definiëren, met de nadruk op sociale aspecten en een enorme open wereld. Dat is voor een ontwikkelaar nog al wat om te zeggen, aangezien zulke features niet zomaar één-twee-drie in een game zijn te proppen. Het hebben van een ambitie is natuurlijk positief, maar het waarmaken is vervolgens het tweede en ietwat lastigere punt. Het verleden kent immers al genoeg voorbeelden van games die de hemel beloofden, maar uiteindelijk met de hel aan kwamen zetten. Of het The Crew inderdaad gaat lukken om alle beloftes waar te maken, zullen we pas weten zodra de game is verschenen, maar we kunnen natuurlijk wel alvast even kijken hoe het er op dit moment voorstaat. Bij deze kan ik alvast verklappen: dat valt zeker niet tegen!

Even bijkomen
De enorme open wereld waar je van links naar rechts en van boven naar beneden doorheen kunt racen is de Verenigde Staten. Niet alleen de westkust, of de oostkust, nee simpelweg alle vijftig staten waaruit de VS is opgebouwd. Het enige verschil met de echte wereld is dat de steden allemaal wat dichter bij elkaar liggen en een stukje kleiner zijn; ook The Crew blijft uiteindelijk toch een videogame. Desalniettemin zal het oppervlak waar je met je racemonsters overheen kunt scheuren groot zijn: bijna 11.500 kilometer aan asfalt, vijftien steden waarvan er zes net zo groot zijn als het Liberty City van GTA IV, vijftien miljoen verschillende objecten en alles wat je in de verte kunt zien is ook te bereiken met je auto. Ja, dat is veel en groots. En ja, daar mag je best even van bijkomen. Toe maar Ja, klaar? Oké, dan gaan we weer verder.

Gotta get 'em all!
Vanwege de open setting van The Crew is het natuurlijk een genot om op eigen houtje de wereld te verkennen. Er is echter ook een verhaalmodus aanwezig, de zogenaamde 'Story Campaign'. De ontwikkelaars van The Crew zien deze verhaalmodus zelf als een soort tutorial, die je kennis laat maken de complete map en alle dingen die er te doen zijn. Na het voltooien van die verhaalmodus zou je dan op eigen benen moeten kunnen staan om verder de wereld in te trekken en echt alle hoeken en gaten te ontdekken. Je kunt er immers donder op zeggen dat de makers heel wat leuke features in zo'n enorme wereld hebben gestopt, waardoor het vast ook wel even zal duren voordat alle originele content gevonden is (denk bijvoorbeeld aan de Easter Eggs uit de GTA-serie). Gotta get 'em all!

Werelddominantie
The Crew is op zo'n manier opgezet dat het een singleplayer- en multiplayer-game in één is. Er zijn geen menuutjes die je laten switchen tussen beide modi, maar er is enkel en alleen één wereld waarin beide samenkomen. Je kunt er dan ook voor kiezen om de game in je eentje te spelen en op die manier alle races te voltooien, maar het is net zo gemakkelijk - en waarschijnlijk een stuk leuker - om diezelfde missies met je vrienden te spelen. Met je vrienden vorm je dan samen een gang die de wereld van The Crew onveilig maakt en het opneemt tegen een sloot aan andere gangs die precies hetzelfde doel voor ogen hebben als jij: werelddominantie. Overigens, als je tijdens het doen van een missie één van je vrienden uitnodigt om je bij die missie te helpen, dan krijgt iedereen bij het behalen van de missie een beloning in de vorm van vaardigheidspunten of in-game geld. Niet alleen de starter van de missie wordt dus beloont, maar iedereen die eraan heeft bijgedragen om alles tot een goed einde te brengen krijgt zijn of haar deel. Wel zo eerlijk, natuurlijk!

MMO CarPG
Ten slotte nog even dit. De ontwikkelaars van The Crew hebben hun game omgedoopt tot MMO CarPG (snap je 'm?) en dat is niet zonder reden. Waar je in normale RPG-games een personage hebt waarmee je door de wereld loopt, heb je in The Crew je eigen auto, welke helemaal naar jouw smaak is aan te passen. Het gaat dan niet alleen over het uiterlijk, met mooie kleurtjes en toffe afwerking, maar natuurlijk ook over het innerlijk van je racemonster. Ook op dat gebied is het nodige te tunen, zodat je je auto klaar kunt maken voor elk type race. Voor races door het open veld heb je immers een ander soort auto nodig dan wanneer je gewoon over het asfalt heen scheurt. De mogelijkheden bij het aanpassen van je auto zijn eindeloos, en datzelfde geldt eigenlijk voor de rest van de game. Het ziet er vooralsnog allemaal goed uit, en met een beetje geluk kunnen bezitters van een next-gen platform later dit jaar genieten van een racegame van formaat, zowel letterlijk als figuurlijk!

The Crew komt uit op de PlayStation 4, de Xbox One en de pc. Een precieze releasedatum is nog niet bekend, maar de game moet ergens na de zomer verschijnen.

Lees meer