Preview: The Evil Within

Geplaatst: 26 september 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Heel enge horrorgames missen we een beetje de laatste tijd. Alles wat we voorgeschoteld krijgen met het genre horror, heeft meestal wel creepy achtergrondmuziek, maar de game blijkt uiteindelijk meer in het genre actie te passen dan in horror. The Evil Within lijkt hier verandering in te brengen. Tango Gameworks heeft gekeken naar de twee games die door de meeste mensen de beste horrorgames op de markt worden gevonden: Resident Evil en Silent Hill. Zou Bethesda dit jaar dé nieuwe horror-IP uit gaan geven?

Gegarandeerd eng

Dat The Evil Within eng is, hoef ik niet achter te houden tot het einde van deze preview, want dat is-ie. Met een third-person camerahoek kijk je als gamer over de schouders mee van rechercheur Sebastian Castellanos. Hij wordt gevraagd zich te begeven naar een crime scene. Echter komt hij hier veel later aan dan zijn collega's, die spoorloos verdwenen zijn. De auto's van de agenten staan leeg op de parkeerplaats. Wanneer Sebastian op onderzoek gaat in een villa dicht bij de plaats van het misdrijf, treft hij daar zijn collega's aan, verzuipend in hun eigen bloed. Als hij erachter komt hoe ze aan het einde van hun leven zijn gekomen, wordt alles zwart.

Wanneer Sebastian wakker wordt in een donkere kamer, staat hij meteen oog in oog met de dood. Een duistere slager met een kettingzaag staat op het punt meteen al een einde te maken aan het leven van de agent. Het is het begin van een game waarin je moet overleven van gruwelijke (zombie-achtige) monsters. Wegrennen mag niet, dat moet. Wanneer je toch besluit met je pistool een paar kogels te schieten, kom je bedrogen uit als je na een aantal kogels merkt dat je wapen al leeg is.

Sneaking and blazing

Sluipen in donkere ruimtes is niet onverstandig. Het zal wat moeite en tijd kosten om om het kwaad heen te sneaken, maar het is wel beter voor je verbanddoos. F*cking creepy is het wel om te sluipen langs die gruwelijkheden die geluiden maken die je liever niet in het donker wilt horen. Een uitweg als je het echt niet meer vol kunt houden, is dan toch maar dat pistool pakken, je crossbow laden of je shotgun tevoorschijn halen en headshots maken. Maar als je denkt dat het dan over is, heb je het goed mis. De enemies die op de grond liggen, door jou finaal afgemaakt, kunnen na een tijdje gewoon weer tot leven komen en je bij je been grijpen om wraak te nemen. Superirritant natuurlijk. En daar wil je wat aan doen. Ze in de fik steken is dan de enige oplossing. Zit zoals meestal weer een maar aan: je lucifers gaan na een tijdje ook op en dan kun je het beste hard wegrennen na een confrontatie met monsters.

Upgrades en oer-Hollandse spelletjes

In het doolhof waar je vol angst doorheen sluipt, vind je op sommige plekken materiaal om mee te upgraden. Hiermee craft je handige items die zeker van pas komen, zoals ammunitie voor je crossbow. De health en stamina van Sebastian zijn tevens ook te upgraden via spuitjes.

Wat betreft die oer-Hollandse spelletjes, sorry dat was een grapje, die zitten er niet in. Wél misselijkmakende mindfuckende spelletjes. Op een gegeven moment gaat er een deur niet open. De enige manier om deze open te krijgen is via een open hersenpan op een tafel. Aan jou de taak om volgens een opdracht met een naald in een juist stuk van deze hersenen te prikken.

Verwachting

The Evil Within kan wel eens gruwelijk vet worden. De sfeer in deze game zit goed en bevat alle aspecten van een horrorgame. De muziek past goed bij de momenten in de game en die mindfuckende puzzels maken het geheel af. Toch kampte The Evil Within afgelopen gamescom nog met een aantal vervelende incorrectheden. Zo waren de animaties soms echt onder de maat en zakte de framerate op sommige momenten flink naar beneden. De vaart werd daarnaast uit het spel gehaald wanneer een animatie te lang duurde. Het is te hopen dat deze gamebreakers er nog voor release uitgehaald worden. Naast deze minpuntjes kan The Evil Within wel eens heel gaaf gaan worden. Een goede concurrent van goed gewaardeerde horrorgames Silent Hill en Resident Evil is het zeker.

The Evil Within verschijnt op 14 oktober voor de pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360.

Lees meer