Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

The Texas Chain Saw Massacre

  • Ontwikkelaar Gun Media
  • Eerste releasedatum 18 augustus 2023
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Horror , Survival
  • Gameliner score

Preview: The Texas Chain Saw Massacre - Meer dan een DBD kloon

Als je een fan bent van oldschool horrorfilms, dan ben je zeker wel bekend met The Texas Chain Saw Massacre. Een lekker brute slasher over een moordenaar met een kettingzaag die de huid van zijn slachtoffers als masker gebruikt. Klinkt goed, toch? Dan heb ik goed nieuws voor je: deze film krijgt een eigen game. En ik was de gelukkige van de redactie die hem mocht testen. Benieuwd of het wat voor jou is? Lees het in deze preview van The Texas Chain Saw Massacre.

Een tweede kans krijg je niet

Het principe van de game is natuurlijk al bekend. Het gaat tussen een aantal overlevenden die de ‘Victims’ worden genoemd en een aantal moordenaars die bekend staan als ‘The Family’. Natuurlijk zullen mensen al snel gaan roepen dat het lijkt op een Dead by Daylight kloon, wat wel begrijpelijk, maar niet helemaal waar is. De speelstijl en het algemene idee zal vast en zeker afgeleid zijn van het succes van de asymmetrische horrorgame, maar The Texas Chain Saw Massacre onderscheidt zich op veel gebieden van Dead by Daylight, meer dan Friday the 13th toentertijd deed.

Het eerste verschil heb ik eigenlijk al benoemd: er zijn meerdere moordenaars, niet maar eentje. Als Victim krijg je niet alleen Leatherface achter je aan, maar ook de rest van zijn familie. Zelfs de opa speelt een belangrijke rol. Betekent dit dat je als Victim geen schijn van kans maakt? Nee, dat zeker niet. Het hangt vooral af van de mate waarin je samenwerkt en je vaardigheden goed inzet. Dat geldt zowel voor de Victims als voor de Family. Daarnaast is de map een stuk groter dan de meeste maps in Dead by Daylight en krijg je veel meer mogelijkheden om jezelf te verstoppen. De kansen zijn dus voor mijn gevoel al redelijk gelijk, zelfs nu in de playtest. Als je eenmaal gepakt wordt door een Family Member, kan het echter wel meteen voorbij zijn. Je krijgt niet meerdere kansen zoals in Dead by Daylight, nog een belangrijk verschil.

It's a murder party

De gameplay als Victim doet me meer denken aan Friday the 13th dan aan Dead by Daylight. Het doel van de Victims in The Texas Chain Saw Massacre is ook om te ontsnappen, maar dat doe je niet door generatoren aan te zetten. Je hebt een aantal voorwerpen nodig om de deuren open te krijgen die ook weer gesloten kunnen worden door de Family Members. Er is in sommige gevallen dus net wat meer tactiek voor nodig dan in Dead by Daylight, wat ik wel leuk vind. Daarnaast kun je voorwerpen vinden om je gezondheidspunten weer op te krikken en bone parts om noise traps onklaar te maken die de Family Members ophangen om hun slachtoffers te kunnen vinden. Zo maak je de kans kleiner dat je gespot wordt door één van de maniakken. Het eerste potje vond ik het al lastig om de kelder uit te komen, maar goed. Als je vaker asymmetrische horrorgames speelt, is het niet moeilijk om erin te komen.

Persoonlijk vind ik het prettig dat je als moordenaar in een team speelt in plaats van alleen. Het maakt het veel makkelijker om te leren hoe je speelt als moordenaar en het maakt de drempel ook lager. Daarnaast kun je ook als moordenaar spelen als je samen met vrienden wilt spelen, wat ik bij Dead by Daylight soms echt mis. Iedere Family Member heeft zijn eigen vaardigheid, net als bij de Victims. De meest waardevolle vaardigheid is uiteindelijk echter die van Grandpa. Als je hem bloed voert, zorgt hij namelijk dat je steeds sneller kunt detecteren waar de Victims zich bevinden. Bloed kun je vinden bij varkenshoofden die je overal op de map kunt vinden, maar als je een Victim verwondt krijg je ook bloed. Om je doelwitten te kunnen vinden in de grote map, is het voeren van Grandpa heel belangrijk.

Voorlopig oordeel van Eilish Janssen

The Texax Chain Saw Massacre is in mijn ogen zeker meer dan een Dead by Daylight kloon. Het algemene principe is vergelijkbaar, maar voor mijn gevoel heb je in deze game veel meer mogelijkheden, zowel als Victim en als Family Member. Dat beide kanten nu meerdere spelers bevatten vind ik persoonlijk ook echt een pluspunt, zowel om de game te leren spelen als je met vrienden speelt of ook eens als de moordenaars wilt spelen. Ten slotte heb je in deze game veel meer tactiek nodig dan in andere asymmetrische horrorgames. Geluid maken is veel gevaarlijker als Victim, zeker als Grandpa al op een hoger level zit. En als Family Member ben je niet alleen op zoek naar je slachtoffers, maar houd je ook Grandpa in leven en zorg je dat alle deuren netjes op slot blijven. Tot nu toe ben ik aangenaam verrast door deze game en ik hoop dat dit zo gaat blijven als hij officieel lanceert in augustus.

Over auteur Eilish Janssen

Eilish Janssen Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?