Preview: Titanfall 2

Geplaatst: 6 juli 2016 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Ken je Titanfall nog? Titanfall is die ene game die geheel uit het niets kwam en exclusief voor de Microsoft-platformen verscheen. Afgelopen E3 heeft ontwikkelaar Respawn Entertainment veel van het nieuwe deel, Titanfall 2, getoond. Wat ik eruit op maken kan, is dat het vooral meer van hetzelfde is. Of dat slecht is, is aan de spelers om te bepalen. Mij hoor je in ieder geval niet klagen aangezien ik de verfrissende wind van het eerste deel zeker kon waarderen. Nu beschikt Titanfall 2 over meer van alles, maar zoals we inmiddels allemaal weten, staat meer niet altijd gelijk aan beter.

Exclusive no more

Zoals eerder vermeld wist het origineel van Titanfall mij positief te verassen. De game deed mij aan een snelle versie van Call of Duty denken (voordat Advanced Warfare verscheen) en wist daadwerkelijk te innoveren. In deze IP kruip je in de huid van Pilots. Deze piloten besturen geen vliegtuigen, maar dikke vette mechs. Deze mechs moeten echter eerst verdiend worden. Je bent dus het merendeel van de gameplay ridder te voet. Nouja, te voet wil ik het niet noemen, want de Pilots schieten alle kanten op. Je kunt namelijk gigantische afstanden afleggen zonder dat je daadwerkelijk de grond raakt. Dat is maar goed ook aangezien een Pilot vrijwel hulpeloos is als deze gebonden is aan de grond.

Wanneer een Pilot genoeg turfjes achter zijn naam weet te zetten, krijgt deze sneller beschikking tot een Titan Drop. De Pilot markeert een dropzone waarna er een gigantische Mech, genaamd: Titans, in het speelveld wordt gepleurd. Waar je in Titanfall over slechts drie Titans beschikt, is dit aantal in Titanfall 2 verdubbeld. De drie originele Titans (Atlas, Ogre en Stryder) worden aangevuld met de Ion, Scorch en Ronin. Overigens vervangt een vierde Titan, genaamd Vanguard, de Atlas-titan. Iedere Titan heeft zijn eigen speciale eigenschap. Zo is de Ogre zeer robuust en heeft de Scorch mogelijkheden om het speelveld in lichterlaaie te zetten. Enfin, Titanfall is dus in 2014 als Microsoft-exclusive verschenen. Dit keer gaat dat echter anders zijn. Titanfall 2 verschijnt namelijk op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Titaan van een upgrade

Één van de grote minpunten uit Titanfall is het feit dat het geen degelijke solo campagne-modus bevat. Er is wel iets van een verhaal, maar uiteindelijk is de game multiplayer only. Gelukkig is Respawn Entertainment hier zelf ook van op de hoogte. Het is namelijk nooit de bedoeling geweest dat het origineel enkel online kan worden gespeeld. Gelukkig leert Respawn van zijn fouten en is het dit keer mogelijk om een campagne offline te doorlopen. Waar deze campagne om draait, is tot op heden niet bekend. Wel kunnen we er vrij zeker van zijn dat er wederom twee facties strijden om world domination.

Niet alleen de eerdergenoemde titans krijgen een welverdiende update. Ook de Pilots krijgen een aantal nieuwe bondgenoten die elk weer een speciale eigenschap hebben. In totaal krijgt Titanfall 2 zes verschillende pilots met elk hun eigen uitrusting en specials. Gedurende de E3 is er vooral veel nadruk gelegd op één bepaalde nieuwkomer. Iedere Pilot kan double jumpen, wallrunnen en gebruik maken van speciale gear. De Front Rifleman beschikt echter over de gloednieuwe grapplehook. Deze grapplehook dient niet enkel om onbereikbare plaatsen te bereiken, maar ook voor een snelle navigatie door de map en kan daarbij ook nog eens als wapen gebruikt worden. De Front Rifleman kan namelijk de haak richting een vijand werpen, de vijand binnen hengelen en vervolgens diens hersenen inslaan. Dat noem ik nog eens een handige tool.

Voorlopig oordeel

Respawn Entertainment heeft geluisterd naar de fans. Met Titanfall 2 wil de ontwikkelaar gemiste kansen van het eerste deel benutten en de spelers voorzien van een vette nieuwe versie waarbij het vooral meer van hetzelfde is. Dat betekent meer Titans, meer pilots, meer verhaal en hopelijk meer maps. Het verschil tussen de verschillende type pilots en Titans zorgt voor meer tactiek en dat is wat de game uiteindelijk nodig heeft. Dit vind ik, naast het ontbreken van een degelijke solo-modus, namelijk een van de grootste gebreken uit het eerste deel. Al met al wacht ik met smart op dit nieuwe deel, jij ook?

Titanfall 2 verschijnt op 28 oktober voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer