Preview: Transformers: Devastation

Geplaatst: 3 oktober 2015 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De franchise van Transformers is na meer dan dertig jaar nog altijd in leven. Oké, de films zijn in de ogen van de fans afgrijselijk en een aantal games waren ronduit belabberd, maar Devastation gaat daar hopelijk verandering in brengen. Na de goede Transformers: Fall of Cybertron, de matige Transformers: Dark of the Moon en de slechte Transformers: Rise of the Dark Spark, zijn onze robotvrienden afgegleden naar vergetelheid. Vandaar dat ontwikkelaar PlatinumGames Inc. heeft besloten een aantal rigoureuze wijzigingen aan de franchise toe te passen.

Back to basic

PlatinumGames heeft de blikkerige stijl van de vorige games verlaten en heeft de Transformers dit keer in een comic book-sausje gedipt. De kleuren ogen levendig en de Transformers zijn dit keer daadwerkelijk herkenbaar. Ikzelf ben opgegroeid met de eerste generatie tekenfilms en de fantastische Transformers: The Movie. Als fan zijnde ben ik dan ook in mijn nopjes met dit besluit.

Ook de gameplay is flink op de schop gegaan. Geen krappe ruimtes meer, maar grote open steden en velden. Transformers: Devastation is een third-person beat-'em-up met een speelstijl die doet denken aan Bayonetta. Combo's zijn snel en vloeien naadloos in elkaar over. In tegenstelling tot voorgaande delen is het niet langer nodig om gedurende de combat te transformeren. Dit gebeurt namelijk gedurende het uitvoeren van diverse combo's.

Voor fans, door fans

Er is eindelijk goed geluisterd naar de trouwe fanbase. Met Transformers-fan Kenji Saito aan het roer is er gezorgd voor een duidelijke throwback naar de jarentachtigversie van de serie. De game is rijk aan oude bekenden zoals Megatron, Starscream, Soundwave en Ravage. Tevens zijn Peter Cullen, Frank Welker en Dan Gilzevan, de voice-overs van Transformers: The Movie, terug om de originele stemmen in te spreken.

Dankzij het gebruik van de cell-shaded stijl, wordt de look en feel van de comics en originele tekenfilm geprojecteerd in Transformers: Devastation. De gameplay is snel en divers. Zo zitten er segmenten in de game die meer doen denken aan een shooter-on-rails en voor je het weet rijd je over een snelweg.

Investeren in personages

Gedurende Transformers: Devastation speel je met vijf verschillende Autobots, bestaande uit Optimus Prime, Bumblebee, Sideswipe, Wheeljack en Grimlock. Ieder personage heeft een eigen speelstijl en wapenset. Zo is Grimlock groot, log en krachtig, en is Optimus Prime het manusje van alles. De personages worden uitgerust met diverse wapens voor zowel melee- als long-range-combat. Het is aan jou de keuze om te bepalen welk wapen je gebruikt. Tevens kunnen deze wapens door middel van een levelsysteem sterker worden gemaakt.

Niet alleen worden de wapens naarmate de game vordert sterker, maar ook jij en de vijanden groeien in level. Als er in eerdere levels niet genoeg experience is behaald, kan het best zo zijn dat het volgende level niet te voltooien is. Dat wil zeggen dat je de punten goed moet investeren en, zo nu en dan, een van de vijftig challenges moet voltooien.

Verwachting

Als groot Transformers-fan kan ik niet wachten om met de game aan de slag te gaan. De titel oogt fris en vernieuwend, en dat is precies wat de Transformers-franchise nodig heeft. Of de gameplay daadwerkelijk zo goed wordt als de indruk wekt, moeten we nog maar bezien. Mijn interesse heeft Transformers: Devastation in ieder geval wel.

Transformers: Devastation verschijnt op 6 oktober 2015 voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer