Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Preview: Tropico 5

Geplaatst: 6 mei 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

El Presidente is terug voor zijn vijfde termijn! Een ongekend aantal, zeker gezien de meeste democratieën slechts twee termijnen toelaten. Nu is het begrip democratie op Tropico een erg rekbaar begrip. Democratie is er om een handje geholpen te worden met loze beloftes, omkoping, strategische arrestaties en keiharde onderdrukking. Echter moet je je bevolking wel tevreden genoeg houden en natuurlijk je cashflow op gang houden (en natuurlijk je eigen Zwitserse bankrekening spekken). Maar voor nu is het volgende devies wederom op zijn plaats: viva El Presidente!

Tropico 5
In alweer het vijfde deel van de succesvolle Tropico city building-simulatiereeks, wederom ontwikkeld door het Bulgaarse Haemimont Games en uitgegeven door het Duitse Kalypso Media, mag je opnieuw in de schoenen van El Presidente stappen en je Caribische eilanddictatuur besturen. Het doel van de game is weer zo lang mogelijk aan de macht blijven en je eiland ontwikkelen tot een economische grootmacht. Je bouwt huizen voor je onderdanen, zorgt voor werk en genereert cashflow om je steden en macht uit te breiden. Maar dit nieuwe deel gaat, zonder de kern van de game aan te tasten, een aantal zaken toevoegen die de gameplay een flinke laag extra diepgang zal bieden.

Tropico door de eeuwen heen
Voor het eerst zal je Tropico besturen door de eeuwen heen. Van de eerste kolonisatie van het eiland, naar de Tweede Wereldoorlog, door naar de Koude Oorlog en het heden. Elke periode heeft zijn eigen supermachten die je tevreden moet houden, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog de asmogendheden en de geallieerden, en tijdens de Koude Oorlog de VS en Sovjet Unie. Ook heeft iedere periode zijn eigen typerende gebouwen en technologieën, welke je met onderzoek moet ontsluiten. Daarnaast heeft elke periode zijn eigen uitdagingen, zoals bijvoorbeeld inboorlingen die je te lijf moet gaan tijdens de kolonisatie.

El Presidente als eeuwige heerser
In Tropico 5 zal El Presidente een nieuw middel krijgen, namelijk het starten van een dynastie. El Presidente is machtig, maar heeft niet het eeuwige leven. Hij zal dus een uitgebreide familie moeten hebben en voldoende nakomelingen die zijn heerschappij kunnen voortzetten. Je kunt je familie op belangrijke posities zetten, opvolgers aanwijzen en zo je heerschappij door de eeuwen heen veiligstellen. Zo heeft El Presidente toch in een zekere zin het eeuwige leven weten te bereiken!

Nieuwe machtsmiddelen
Tropico 5 zal een uitgebreide multiplayer krijgen, waarbij tot vier spelers het op hetzelfde eiland samen kunnen doen of elkaar tegen kunnen werken. Hierbij kunnen ze grondstoffen, geld en inwoners met elkaar delen of elkaar de oorlog verklaren. Ook komt er een nieuw handelssysteem in Tropico 5, waarbij je je eigen handelsvloot op moet bouwen en zo je globale handelsnetwerk op kan bouwen. De artwork in de game heeft een complete facelift gehad, met vele nieuwe gebouwen en visuele extra's. El Presidente was wel weer toe aan iets nieuws.

Verwachting
Tropico 5 heeft alles in huis om de reeks nieuw leven in te blazen. Waar deel vier leek te stagneren, heeft deel vijf een flinke opfrisbeurt gekregen. Zeker met de toevoegingen van de langere tijdsperiodes en het opbouwen van een dynastie lijkt de game een goede make-over te hebben gehad en kan El Presidente vol vertrouwen vooruitkijken naar wederom een mooie periode van dictatuur!

Tropico 5 komt op 23 mei uit voor de pc, en deze zomer voor PS4, Xbox 360 en Mac.

Lees meer