Preview: Wasteland 2

Geplaatst: 8 oktober 2013 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Het gebeurt niet vaak dat ik zenuwachtig ben voor een gamepresentatie op de gamescom. Maar voor deze game was ik gespannen als een boog. Ik had namelijk het voorrecht om bij de helden van InXile Entertainment langs te gaan om Wasteland 2 te mogen waarnemen. Wasteland 2, de opvolger van de klassieker Wasteland (1988). Wasteland 2, de game die bijna 3 miljoen dollar ophaalde op Kickstarter. Wasteland 2, de game die mogelijk is gemaakt door Brian Fargo. Brian Fargo, de man die aan de wieg stond van Fallout, Planescape: Torment, The Lost Vikings en vele andere briljante games die de jaren '90 domineerden. En ik mocht deze persoonlijke held van me op de gamescom ontmoeten. En gameplay van Wasteland 2 aanschouwen. Ik voelde me als een kleuter met Sinterklaas...

Van links naar rechts: Matthew Findley, Chris Keenan en Brian Fargo

Wat is Wasteland 2...
Wasteland 2 speelt zich af in de woestijnen in het zuidwesten van de VS. Een nucleaire holocaust heeft de beschaving tot het randje van de afgrond gebracht. Maar er is een lichtpuntje in het duister: de Desert Rangers. Zij hebben zichzelf de missie gegeven om anderen in deze woestijn te helpen om te overleven en hen te beschermen tegen hen die kwaadwillend zijn. Jij mag als speler met een groepje Desert Rangers deze missie uit gaan voeren.

Nu zullen er mensen zijn die nu roepen: Fallout heeft dit al! Dit is gejat! Niks is minder waar. Wasteland was de voorganger van de Fallout-serie, waardoor dus eigenlijk het omgekeerde waar is. Wasteland 2 kan het beste worden gezien als de ware opvolger van de geest van de Fallout-serie (Fallout 3 en New Vegas zijn niet echt Fallout-games zoals de eerste games dit waren). Dit houdt in dat het een RPG is in de oude betekenis van het genre: veel dialogen, tactische turn-based gevechten, puzzels, (zwarte) humor en veel reactiviteit.

Gameplay, geiten en reactiviteit
De demo die we te zien kregen zat vol actie en verhaal en gaf een goed gebalanceerd beeld van wat InXile met de game wil doen. De groep avonturiers die ik in actie zag kwam een man tegen wiens kar de weg blokkeerde. De geiten die deze kar eerst trokken liepen los rond. De geiten blaatten er een eind op los, tot plots een van de geiten er flink op los schreeuwde. Ik schoot in het midden van mijn vraag in de slappe lach door deze schreeuw. Brian bevestigde dat dit ook echt in de game zou komen. De stemming was toen gezet. De kar van de verkoper stond al snel aan de kant door de inzet van de groep Desert Rangers en ze konden zo door.

Een stuk verderop kwamen we een mijnenveld tegen. Nou liepen daar ook weer geiten rond. Je raadt het al, de geiten werden op de mijnen gelokt, welke met een knal en een schreeuw van de ongelukkige geit onschadelijk werden gemaakt.

Een van de belangrijkste punten in de game is reactiviteit. Dit houdt in dat alles wat je doet gevolgen kan hebben, zowel goedschiks als kwaadschiks. Alles en iedereen kan dood, met alle gevolgen van dien. Een voorbeeld hiervan is een situatie die we zagen in de game. De groep kwam bij een dame die ziek op bed lag. Ze had helse pijnen en smeekte ons om haar te doden. De groep deed dit, waarna plots haar man aan kwam rennen met het geneesmiddel dat haar beter kon maken. Hij opent het vuur en voegt zich al snel bij zijn dode vrouw. Brian vertelde dat de man later in de game een belangrijke handelaar zou kunnen zijn. Maar door de keuze in het nu zou dat geen mogelijkheid meer zijn.

De gevechten zijn tactisch en turn-based, waardoor je echt lekker kunt zitten puzzelen in gevechten. In de laatste encounter die we in de demo te zien kregen namen de Desert Rangers het op tegen een vijandige groep bandieten. Deze bandieten hadden een hoop gevaarlijke wapens, maar geen was zo naar als de disco-bot. Deze begon met lasershows en muziek die bandieten de versterken en de Desert Rangers afleiden. Tijdens het gevecht moesten de Desert Rangers goed gebruik maken van cover en zichtlijnen, maar door pech en een blunder van de persoon die aan de pc zat werden de Rangers afgemaakt. Dat gebeurt anders nooit! Maar het geeft wel weer dat gevechten nooit tevoren bepaald zijn.

De game zelf biedt veel mogelijkheden om zelf te bepalen wat je doet. Dit geldt voor alles, zowel in de game als daaromheen. De interface is compleet in te richten naar je eigen keuze en voorkeuren. Je kunt overal mee spelen en knoppen en overzichten plaatsen naar eigen smaak.

Toen was helaas het half uur alweer voorbij. Nadat ik Brian Fargo zo ver had om mijn oude exemplaar van Fallout 2 te signeren verliet ik met een grote grijns de kamer waar de demo werd gegeven. Die grijns was niet alleen vanwege de gamepresentatie, maar natuurlijk ook omdat ik een half uur heb kunnen kletsen met een van mijn grote helden uit de game-industrie.

Voorlopig oordeel
Wasteland 2 heeft alles wat in een échte RPG hoort te zitten: actie, verhaal, tactiek, verhaal reactiviteit, schreeuwende geiten en ... umm ... had ik verhaal al gezegd? De game biedt duizend en een verschillende manieren om het verhaal te spelen, waarbij je zelden het gevoel krijgt dat je het al eens gezien hebt. De reactiviteit zorgt ervoor dat je later in het verhaal geconfronteerd wordt met dingen die je eerder hebt gedaan. Dit kan goed of slecht voor je zijn, maar dat hoort nou eenmaal bij een echte RPG. En dat is Wasteland 2 zeker!

Lees meer