Preview: World of Warships

Geplaatst: 21 maart 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Trots ploegt de boeg van je slagschip door het water. De brul van de motor van je net gelanceerde verkenningsvliegtuig wordt al snel zachter en spoedig zal het vliegtuig haar bevindingen doorgeven. Tezamen met je teamgenoten stoomt de armada op naar het doel: de vijandelijke vloot. Al snel zie je een vijandelijk schip. Een serie dreunen en een kleine vuurzee volgen al snel als je kanonnen enkele tonnen aan granaten richting de verre vijand spuwen. Na een seconde of tien landen de granaten net achter je doel. Je stelt je geschut bij en laat zodra ze herladen zijn nog een salvo los. Deze weten doel te treffen en het vijandelijke schip staat in de brand. Je schrikt op als het luchtafweergeschut van je schip een muur van vuur op vijandelijke vliegtuigen loslaat. Je stuurt snel bij om de meeste torpedo's die op je gelost waren te ontwijken. Eentje weet echter doel te treffen. Je stuurt snel je reparatiecrew erop af en het lek is snel gedicht. Je gaat verder op je koers, je kanonnen draaien bij om het volgende doel op de korrel te nemen. Dit is World of Warships!

World of Warships

Het is geen geheim dat ik een groot fan ben van alles wat met Eerste en Tweede Wereldoorlog-marinezaken te maken heeft. Toen Wargaming.net deze game in 2011 aankondigde, sprong ik een gat in de lucht. Ik deed een klein dansje in de persbooth van Wargaming.net, vreugdekreten ontsprongen uit mijn keel. Het was dan ook niet raar dat ik prompt VIP-kaarten kreeg voor het uitgeversfeestje later op de gamescom. Maar ik dwaal af

World of Warships is een tactische shootersim die als thema, hoe raad je het, oorlogsschepen heeft. Op zeer grote maps mag je het in je schip opnemen in spannende team-vs-teamgevechten, waarin alles draait om het tot zinken brengen van vijandelijke schepen en het veroveren van objectives. Hiertoe heb je een flink arsenaal aan schepen tot je beschikking, elk met hun eigen sterke en zwakke punten.

De bootjes

In je arsenaal kun je vier verschillende scheepstypes vinden. Om de beginnen is daar het slagschip: groot, zwaar gepantserd, en uitgerust met het grootste geschut. Deze schepen vuren per salvo letterlijk tonnen aan staal en explosieven af op je arme vijand. Echter zijn ze ook redelijk log en dus een makkelijk doel voor bijvoorbeeld torpedo's. Dan is daar de kleine torpedobootjager: een klein, snel en wendbaar bootje dat het niet zozeer van haar geschut moet hebben, dan wel van haar dodelijke torpedo's. Uitgerust met rookschermen kan dit bootje snel dichtbij komen om torpedo's te lanceren. Echter zijn ze erg kwetsbaar en zijn snel gezonken als je gezien wordt. Ten derde zijn daar de vliegdekschepen: groot en uitgerust met tientallen aanvalsvliegtuigen. Je vliegtuigen kunnen overal op de kaart komen en kunnen heel dodelijk zijn. Echter heb je geen geschut of pantser om over naar huis te schrijven en als er vijandelijke schepen in de buurt komen mag je je al snel bij Ariël voegen: diep in de zee. Als laatste zijn daar de kruisers: manusje van alles met redelijk geschut en goede snelheid. Ze zijn niet zo zwaar gepantserd als de slagschepen, maar hebben wel dodelijk luchtafweergeschut. Deze zijn erg waardevol als escorte voor de slagschepen.

Zeeslagje zoals het moet zijn

Het eerste wat mij opviel in World of Warships zijn de graphics. Ik heb nog nooit een spel rond oorlogsschepen gezien dat er zo goed uitzag. De schepen zijn tot in de kleinste details uitgewerkt en het geschut draait vloeiend en realistisch. Als je granaten inslaan, gebeurt ook dat met veel grafisch geweld, waarbij het schademodel op de schepen prachtige gloeiende gaten achterlaat waar die insloegen. Alles aan de game straalt authenticiteit uit. Ook de manier waarop de schepen reageren is realistisch: een schip van 35.000 ton wat met 50 km/h door het water ploegt, draait niet soepel en trekt niet snel op. De kaarten zijn groot, waarbij de vele tientallen vierkante kilometers beslaan. Overal liggen eilanden en andere dingen die je goed laten opletten. De zeeslagen duren gemiddeld een kwartiertje, waarbij je het gevoel krijgt dat dit voorbij vliegt. De gameplay is heerlijk en de interface oogt natuurlijk en soepel. De game draait ook nog eens ontzettend soepel, daar de game ontzettend goed is geoptimaliseerd. Echt een juweeltje!

Voorlopig eindoordeel

Ik kon niet geloven dat dit een bèta was. De game zit nu al zo vol en heeft zo weinig bugs, dat dit bijna onvoorstelbaar is. Games die al lang uit zijn hebben over het algemeen nog meer bugs dan deze game heeft in de bèta! De game oogt al ver af, maar we kunnen natuurlijk nog honderden extra schepen verwachten. Voor mijn gevoel heeft Wargaming.net nu al een juweeltje afgeleverd en deze game gaat zeker weten mijn game van het jaar worden!

World of Warships is nu in closed bèta. Het is nog niet bekend wanneer de game uit bèta gaat.

Lees meer