Retro-gaming: waarom gamers weer terug naar de basis gaan

Retro-gaming: waarom gamers weer terug naar de basis gaan

Elke gamer weet wel op welke spelcomputer hij of zij begon. Net zoals elke gamer nog wel weet welke spellen hij of zij daarop speelde. De eerste games zijn als je eerste auto: er kleeft een onvergetelijke, emotionele waarde aan en je zal er altijd met weemoed aan terugdenken. Die nostalgie komt terug in retro-gaming, wat steeds populairder wordt.
Recentelijk werd er vlak over de grens in het Belgische Aarschot een Gamewalhalla Retro Game beurs georganiseerd. Volgens lokale media kwam er een recordaantal bezoekers op af. Honderden tafels werden gevuld met oude spelcomputers, oude spellen, accessoires en merchandising.

Zulke beurzen worden ook steeds meer in Nederland georganiseerd en tonen aan dat retro-gaming steeds groter is. Steeds meer gamers willen weer proeven van hun oude liefdes. Steeds meer gamers gaan terug naar de basis en dat heeft verschillende redenen.

Games en hun spelcomputers zijn steeds ingewikkelder geworden, waardoor de prijzen omhoog zijn gegaan. Maar ook het “vroeger was alles beter”-gevoel van nostalgie speelt mee. Hoe dan ook, retro-gaming neemt toe en de grote namen die er vroeger ook al bij waren spelen daarop in.

onbekendFoto: pexels.com

Nintendo bracht de NES Classic Mini uit, een miniversie van de klassieke console die volgens Nintendo puur bedoeld was als opvulling, maar door anderen werd gezien als reactie op de toenemende trend van het retro-gaming. Sony bracht op zijn beurt een kleine versie van de originele PlayStation uit, met daarop typische twintig games.

En in online casino’s werden er honderden gokkasten gepresenteerd met een retro thema, waaronder Wonder Woman, Rubiks Riches, Godzilla en Pacman. Maar toch blijft het een vreemd idee, dat ondanks de spectaculaire stappen die technologie en met name de game-industrie maakt, mensen blijven hunkeren naar het verleden. Het dwingt ons te kijken naar het fenomeen achter retro-gaming, getiteld “nostalgie”.

Wat is nostalgie? Nostalgie gaat om gevoel, om sentiment. Een terugkeer naar het verleden, of zoals de Dikke van Dale het betitelt: heimwee, terug naar de goede, oude tijd. Het blijkt een gevoel dat sterk genoeg is om mensen zover te krijgen massaal een nieuwe trend in het leven te roepen. Een trend die commercieel aantrekkelijk is. Een trend als retro-gaming, die aantoont dat gamers niet alleen maar op zoek zijn naar het beste, het nieuwste en het meest moderne.

onbekendFoto: pexels.com

De grootste verklaring achter waarom nostalgie de drijfveer is achter retro-gaming is dat men op zoek wil naar het gevoel van vroeger. Zeker als je droevig of eenzaam bent, kan een verlangen naar het verleden en vervolgens het omarmen van nostalgie een positieve uitwerking hebben op mensen en bijvoorbeeld depressiviteit tegengaan. Het toont aan dat gamen – in welke vorm dan ook – van een veel groter psychologisch belang is dan mensen wel eens denken. Dat retro-gaming daardoor iets is wat vooral bij gamers op leeftijd populair is, is daarom wel te verklaren. Maar de cultuur achter gamen, de psychologie achter gamen en de wetenschappelijke effecten van gamen worden met retro-gaming weer eens onderstreept. Wie weet lopen we over dertig jaar wel over de beurs op zoek naar Fortnite, FIFA en Call of Duty!

Tags

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?