Retrospectief: Super Nintendo Entertainment Systeem

Geplaatst: 4 september 2016 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Hoewel de huidige generatie jongeren vandaag de dag openlijk kunnen zeggen dat ze een trotse gamer zijn, is dat in het verleden anders geweest. Gaming was een pure niche en als gamer zijnde werd je al snel bestempeld met de titel 'nerd'. Geheel onterecht natuurlijk, want vandaag de dag zijn het de 'nerds' die over de wereld heersen. Daarom neemt Gameliner je mee terug het verleden in. Terug naar een tijd dat je als een bezetene in cartridges moest blazen, je hersenen moest gebruiken om puzzels op te lossen en games nog retemoeilijk waren. Dit is de Retrospectief.

Het is je vast niet ontgaan, maar ik ben een groot fan van retro-games. Het liefst slinger ik de Nintendo aan, maar het is nu natuurlijk ook mogelijk om de games digitaal te downloaden. Ik ben net iets te jong om te jubelen over de NES. Ik ben namelijk een 90's-kind en kinderen uit de jaren negentig wisten net het beste van alles mee te pakken. De NES-periode liep tegen zijn einde, maar aan de horizon verscheen diens opvolger; de SNES. Deze zestien bits krachtpatser deed onderkaken richting de vloer zakken met zijn verbluffende graphics en funky deuntjes. De SEGA Genesis (ook wel bekend als de Mega Drive) was al een tijdje beschikbaar en biedt eveneens een zestien bit spelcomputer. Toch wist Nintendo in 1992 (1990 in Japan en 1991 in andere gebieden) een mokerslag uit te delen met de introductie van deze innovatieve console. Deze mokerslag ontketende één van de grootste spelcomputeroorlogen tot op heden. Man, man wat hebben we destijds mogen smullen.

Wat is het

De Super Nintendo Entertainment System is de tweede thuisconsole van moederbedrijf Nintendo. Deze console verdubbelde het aantal bits van de NES en dat is duidelijk zichtbaar. De games ogen fris en de kleuren zijn fantastisch. De games werden geleverd in plastieken of kartonnen doosjes en staan op een cartridge. Hoewel velen van ons nog altijd geloven dat blazen in een cartridge werkt, is het tegendeel stiekem waar. Veel van de games zijn vandaag de dag namelijk niet langer bruikbaar door de liters speeksel die de cartridge heeft ontvangen. Op de console zelf zitten twee ports voor de controllers, maar er zijn uitbreidingen om dit aantal te verdubbelen. Ja ja, Nintendo is al decennia bezig met het verkopen van randapparatuur. Zo is er bijvoorbeeld een opzetstuk zodat je GameBoy-games kunt spelen en is er de indrukwekkende MegaScope waarmee je op de televisie kunt richten en schietgames kunt spelen.

De console zelf is bijzonder simplistisch. Bovenop zit een gleuf waar de cartridge in geplaatst wordt. Helaas kunnen Amerikanen en Nederlanders geen games met elkaar uitwisselen, de console is namelijk regio gebonden (maar ook daar zijn hulpstukken voor). Verder zit er een resetknop, een aan/uit schakelaar en een ejectknop op. Een druk op deze laatste knop zorgt ervoor dat de game met een bevredigend sprongetje uit de console schiet. Niet alleen de SNES zelf is lekker simplistisch, maar ook de controller is dat. Naar mijn mening is dit de meest fijne controller tot op heden. De controller heeft twee shoulder buttons, vier gekleurde knoppen, een d-pad, één selectknop en één startknop.

De games

Hoewel de SEGA Genesis langer op de markt was, wist de SNES veel zieltjes te winnen. Waar SEGA zich voornamelijk richtte op de meer volwassen gamer, deed Nintendo dat op de gezinnen. De games zijn leuk vermaak voor de hele familie en biedt voldoende uitdaging voor jong en oud. Alles is lekker kleurrijk en Nintendo's mascotte levert direct een uitstekend visite kaartje af met Super Mario World. Daarbij krijgen de thrill seekers bij de lancering één van de beste racegames ooit; F-Zero. Met slechts twee games wist de SNES toch een plek in de markt te claimen en heeft deze vervolgens niet meer uit handen gegeven. SEGA presenteerde zich altijd nog als de stoere console met helden zoals Sonic, maar de SNES gooide de deur dicht door het legendarische Street Fighter II één jaar eerder dan de concurrent op de markt te brengen.

Natuurlijk zijn er altijd uitgevers die een game naar het volgende level willen tillen. Het is dan ook handig dat een cartridge ruimte biedt om te experimenteren. Zo zijn er ontwikkelaars geweest die met behulp van een chip nieuwe aspecten introduceerde. Zo is er de welbekende Super FX chip. Deze chip zorgt er voor dat de SNES 3D-omgevingen tevoorschijn kan toveren. Star Fox is de eerste game die hiermee aan de haal ging en het resultaat was mindblowing. De SNES was niet alleen in de kinderjaren mateloos populair, maar ook later in het traject. Ontwikkelaars bleven namelijk games produceren tot het bittere eind. Dit resulteert in een uitgebreide bibliotheek met games, zoals: Donkey Kong Country, Super Mario Kart, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time, Super Castlevania IV en Super Metroid. Man, ik krijg gewoon weer zin om te spelen.

Ik kan eindeloos door blijven schrijven over deze fantastische console. Toch kies ik er voor om dat niet te doen. Je kunt namelijk slechts zoveel lezen, maar uiteindelijk moet je het ervaren. Dit is een stukje geschiedenis die het leven van menig persoon heeft veranderd. Met bijna vijftig miljoen verkochte consoles heeft Nintendo een statement weten te maken. De games, uitbreidingen en console oorlog zorgen er voor dat de SNES behoort tot mijn favoriete console allertijden. Heb jij ook goede herinneren aan deze console, of ben je toch meer een SEGA-man? Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen met de SNES. Koop je, net zoals ik, nog altijd games voor deze 25 jaar oude console, en zo ja, welke?

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer