Series: Drive to Survive S2 scheurt op je scherm

Geplaatst: 7 maart 2020 16:00

Afgelopen week was het dan zover, de warming up voor het nieuwe Formule 1 seizoen en Drive to Survive seizoen 2 ging live op Netflix. Het was even wachten, want seizoen één van Drive to Survive werd enorm goed ontvangen en zorgde voor een enorme lichting nieuwe Formule 1-fans. Het was lekker dramatisch opgezet, leuke cuts en edits. Voor de trouwe fans gaf de serie enkele, nieuwe inzichten en een kijkje achter de schermen, zodat het ook voor hen (dus ook mij) interessant was. Seizoen twee heb ik inmiddels volledig gebinged en ik heb gemengde gevoelens. Er zijn mooie oneliners, interessante inzichten, maar vooral een te snelle hap voor het nieuwe seizoen. Let op: spoilers!

Minder van hetzelfde

Seizoen twee van Drive to Survive bestaat uit tien afleveringen van elk ongeveer dertig minuten. Elke aflevering heeft zijn eigen hoofdrolspelers en draait dan ook vaak om hen of het aanverwante thema. Dit seizoen zou er meer aandacht zijn voor Ferrari en Mercedes, want zij schitterden van afwezigheid in het vorige seizoen. En dit jaar was er bovendien voldoende controverse binnen Ferrari en drama bij Mercedes op Hockenheim. We konden erop wachten dat Haas en Gunther Steiner met al zijn grappen terug zou zijn en zouden we kunnen zien of de overstap van Daniel naar Renault goed uit had gepakt. Het viel op dat veel van deze punten niet meer écht werden besproken. Bovendien, veel vragen en onderwerpen kwamen nauwelijks tot niet aan de orde die dit seizoen veel kleur hebben gegeven. De strijd tussen Vettel en Leclerc, de eerste overwinning van Honda en waar waren in hemelsnaam Norris, Toro Rosso, Alfa Romeo en Racing Point?

Nee, we kregen voldoende van Haas en de spotvogel Grosjean. Wat geen gekke keuze is als je erover nadenkt, omdat Liberty Media de Amerikaanse markt wil veroveren. Dus dan laat je vooral een Amerikaans team zien en horen. Renault was op zich goed vertegenwoordigd, maar kreeg vooral door het perspectief van Hulkenberg een podium (see what I did here). De rijders Albon, Gasly, Bottas kregen ook mooie schermtijd van Netflix en de heldenrit van Sainz kwam ook aan bod. Dus gelukkig werden enkele mooie highlights eruit gepikt wat betreft de coureurs. Maar ook Claire Williams, Cyril Abiteboul, Gene Haas, Gunther Steiner en Christian Horner geven hun mening, waar vooral de mening van Williams een interessant en persoonlijk kijkje biedt in haar leven. Kortom, op zich genoeg stof dat dit seizoen gevuld krijgt.

Bron: Essentially Sports

Amerikaans feestje, minimaal zilveren pijlen en steigerend paard

Liberty Media is de huidige eigenaar van de Formule 1 en het is goed om te beseffen dat deze productie uit hun koker komt. Het is daarom (wat ik al eerder zei) niet verwonderlijk dat vooral een Amerikaans team best wat aandacht krijgt. Gene Haas behoort daar tot de autosport legendes, is een op en top Amerikaanse ondernemer en gelukkig voor hem is Amerika nog een greenfield voor de F1. Het andere team dat weliswaar vooral aandacht krijgt door Sainz, McLaren dus, wordt geleid door de Amerikaans Zak Brown. Toch niet heel gek dat daar ook nog relatief veel aandacht naar uit is gegaan, maar om dan Norris (het social media lievelingetje van de F1) volledig te missen? Het voelt daarom niet goed dat de ondertoon in best wat afleveringen nogal Amerikaans is. De rivaliteit met Canada daargelaten - als die er eigenlijk al is - want Racing Point is nergens te bekennen. Het is een vreemde keuze na het vorige heftige seizoen.

Waar dit seizoen vooral de teams van Ferrari en Mercedes verwelkomd konden worden, waren hun bijdragen toch wel minimaal. Hoewel die van Mercedes toch best intrigerend was vanwege de openheid van Bottas en vooral hoe Toto en Lewis achter de schermen kunnen zijn. En, nog belangrijker, Lewis was echt strontziek in Duitsland. Vluchtig was ook de exit van Paddy Lowe bij Williams. Eén van de meest geprijsde ontwerpers vertrok daar met de staart tussen de benen. Williams was ongenadig Brits, maar helaas kregen we niet meer inzicht. Claire Williams liet wel een schim van haarzelf zien in haar persoonlijk leven. Russel werd mooi belicht, maar de afgang van Kubica weer niet. Bovendien zei ik hierboven al dat sommige teams niet eens naar boven kwamen. Je snapt dat ik dit seizoen nogal met dubbele gevoelens heb bekeken als trouwe Formule 1-fan.

Bron: Formula1.com

Soapserie rond F1

Kijk, de hype was natuurlijk weer lekker aangezwengeld en ook ik wachtte met smart op een nieuw seizoen. Wellicht was het de nieuwigheid van afgelopen seizoen, maar dit seizoen was een soort van vlugge hap. Junkfood die je honger doet stillen voor slechts een paar tellen en daarna heb je gewoon weer honger. Het keek lekker weg, maar elke aflevering van dertig minuten is net te kort. Er hadden nog prima drie afleveringen bij gekund voor de drie teams die niet zijn meegenomen. Rijders die meer aandacht verdienen of teambazen die met uitspraken wat olie op het vuur hebben gegooid. Maar elke aflevering eindigt met beelden van wat nog gaat komen, doet nogal soapserie-achtig aan en levert niets in aan verwachtingen. Maar, begrijp me niet verkeerd, want de serie geeft echt nog wel leuke anekdotes en inzichten.

De carrière van Hulkenberg bleek dus definitief beslist te zijn in Duitsland. De beleving van Sainz om zijn podium af te wachten was leuk en vooral de mineur van Gasly en de kwetsbaarheid van Bottas over Lewis als teamgenoot is gewoon mooi. Gedurende het seizoen, houdt iedereen een stijf gezicht en dat maakt Drive to Survive - achteraf - mooi om naar te kijken. Het vorig seizoen is toch immers voorbij. De stiltes, ijzige blikken of dubbelzinnige freudiaanse uitspraken zijn heerlijk, hoewel dit uiteraard goed getimede edits kunnen zijn. Desalniettemin heb ik mij vermaakt en heb ik de serie niet voor niets in een weekend bekeken. Jammer is wel dat ze eindigen met een aankondiging van het derde seizoen (duh), maar hinten naar onderwerpen die net zo goed nu al besproken hadden kunnen worden.

Bron: Formula 1.com

Zo, iedere F1-fan op de redactie heeft de serie inmiddels bekeken, de testweken op de voet gevolgd en we wachten met smart op een nieuw seizoen. Wie van jullie heeft Drive to Survive seizoen 2 ook inmiddels gezien?

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord