Series: Game of Thrones: Seizoen 1-7

Geplaatst: 13 april 2019 16:00
Aangepast: 15 april 2019 11:49

Er zijn op de wereld maar twee soorten mensen; mensen die helemaal weg zijn van Game of Thrones en mensen die nog nooit een aflevering van de serie gezien hebben. Als jij tot die eerste groep mensen behoort, dan weet je vast wel dat we vanaf maandag 15 april eindelijk het laatste seizoen van Game of Thrones kunnen zien. Een goede reden dus om even terug te blikken op de belangrijkste gebeurtenissen die zich in de afgelopen acht jaar hebben afgespeeld in de serie. Oh ja, spoiler warning, uiteraard.

Seizoen 1

In het eerste seizoen maken we kennis met de wereld van Westeros en de verschillende adellijke families die daar om de Iron Throne strijden. De Iron Throne wordt momenteel bestegen door koning Robert Baratheon, de echtgenoot van Cersei Lannister en de beste vriend van Eddard (Ned) Stark. Wanneer de Hand van koning Robert op mysterieuze wijze overlijdt, vraagt Robert of Ned zijn nieuwe Hand wil worden. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Ned Stark samen met zijn dochters Sansa en Arya naar de hoofdstad King's Landing vertrekken, waar Sansa uitgehuwelijkt wordt aan Joffrey, de zoon van koning Robert. De bastaardzoon van Ned, Jon Snow, besluit om samen met zijn oom Benjen naar het hoge noorden te vertrekken, waar hij zich aansluit bij de Night's Watch. Intussen komt Brandon, de jongste zoon van Ned, erachter dat Cersei Lannister en haar broer Jamie een incestueuze relatie hebben, waarna Jamie de jonge Brandon uit het raam duwt en hij verlamd raakt. Gedurende zijn tijd als Hand van de koning komt ook Ned achter de incestueuze relatie tussen Cersei en Jamie en dat de kinderen van Robert helemaal niet zijn kinderen zijn. Helaas overlijdt koning Robert na een ongeluk tijdens het jagen en wordt hij opgevolgd door Joffrey. Ned besluit Cersei te confronteren met de waarheid die hij gevonden heeft, maar wordt uiteindelijk op verzoek van Joffrey onthoofd op grond van verraad.

Aan de andere kant van de Narrow Sea op het continent Essos zien we hoe Daenerys Targaryen, de laatst overgebleven dochter van de vorige koning, door haar broer Viserys wordt uitgehuwelijkt aan Khal Drogo. Hij hoopt met het Dothraki-leger van Drogo naar Westerors af te kunnen reizen en de Iron Throne te bestijgen als de rechtmatige erfgenaam. Daenerys krijgt als huwelijkscadeau drie drakeneieren en raakt uiteindelijk zwanger van Drogo. Daenerys krijgt steeds meer grip op Drogo en de Dothraki en dat zint haar broer niet. Hij ondermijnt haar positie en dat komt hem duur te staan. Drogo vermoordt Viserys en belooft zijn vrouw dat ze samen Westeros over zullen nemen. Helaas komt Drogo zelf ook te overlijden en het ongeboren kind van Daenerys komt niet ter wereld. Daenerys besluit haar echtgenoot te cremeren en laat tegelijkertijd per abuis de drie drakeneieren uitkomen.

Seizoen 2

Naar aanleiding van de moord op zijn vader, besluit oudste zoon Robb Stark de strijd aan te gaan met de Lannisters. Hij verzamelt alle bondgenoten van de Starks en wint de ene veldslag na de andere. Uiteindelijk weet hij zelfs Jamie gevangen te nemen, maar hij wordt al snel weer vrijgelaten door zijn moeder, Catelyn Stark. De jongste broer van Robert, Renly Baratheon, vindt dat hij koning van de Seven Kingdoms moet zijn, in plaats van Joffrey. Stannis Baratheon, de oudste broer van Robert, heeft precies datzelfde idee en hij verklaart dan ook de oorlog aan de Lannisters, Robb Stark en zijn broertje Renly. Stannis weet met de hulp van de priesteres Melisandre een einde aan het leven van Renly te maken en besluit daarna de hoofdstad King's Landing aan te vallen. Deze aanval wordt door Tyrion Lannister, de jongste broer van Cersei en Jamie, slim verijdeld met behulp van Wildfire, een verboden goedje. Intussen wordt Joffrey uitgehuwelijkt aan Margeary Tyrell, de kersverse weduwe van Renly en wordt Sansa als gevangene behandeld. Jongste dochter Arya Stark is samen met Robert's bastaardzoon Gendry op de vlucht, waar ze uiteindelijk Jaqen H'ghar ontmoet die haar helpt te ontsnappen. Theon Greyjoy, goede vriend van Robb Stark, besluit Robb de rug toe te keren en zijn vader te bewijzen dat hij een echte Ironborn is door Winterfell, de thuisbasis van de Stark-familie, over te nemen. Hierbij vermoordt en verbrandt hij de twee jongste Stark-kinderen, Brandon en Rickon. Deze twee jongens weten echter te vluchten, samen met Hodor en Osha.

Jon Snow besluit in het hoge noorden nog verder naar het noorden te trekken. Tijdens een expeditie voorbij The Wall, die de bewoonde wereld scheidt van de wildernis waar de Wildlings en de White Walkers leven, komt zijn groep aan bij Craster, een van de Wildlings. Ze komen erachter dat de dreiging van de White Walkers serieus is, nadat ze de Walkers met eigen ogen zien. Jon Snow leert intussen ook Mance Rayder kennen, een Wildling die alle stammen achter The Wall bij elkaar heeft weten te krijgen voor een aanval op het zuiden van het land. Op het continent Essos komt Daenerys uiteindelijk aan in Qarth, een rijke stad. Ze ontsnapt aan de leiders van de stad die haar draken willen stelen en gaat er uiteindelijk vandoor met genoeg goud om een vloot te bouwen om mee naar Westeros te kunnen varen.

Bron: YouTube - Paradosi

Seizoen 3

Robb Stark lijkt oppermachtig te zijn wanneer hij elke veldslag tegen de Lannisters wint. Hij had een bondgenootschap met Walder Frey, waarbij Robb met een van zijn dochters zou trouwen, maar besloot met een andere vrouw in het huwelijksbootje te stappen. Dit komt hem duur te staan, wanneer Robb, zijn moeder Catelyn, zijn vrouw Talysa en de rest van de Stark-soldaten op brute wijze door Roose Bolton, die een bondgenoot van de Lannisters blijkt te zijn, en de onderdanen van Walder Frey worden vermoord tijdens de bekende Red Wedding. Intussen wordt Tyrion uitgehuwelijkt aan Sansa en wordt Cersei uitgehuwelijkt aan Loras Tyrell, de homofiele broer van Margeary. Raadslid Littlefinger besluit in het huwelijksbootje te treden met Lysa Arryn, de zus van Catelyn Stark en weduwe van de oude Hand van koning Robert. Jamie Lannister is nog steeds samen met Brienne of Tarth op weg terug naar King's Landing en Winterfell is overgenomen door Ramsay, de bastaardzoon van Roose Bolton. Ramsay heeft Theon gevangengenomen en blijft hem net zo lang martelen tot hij zo mak is als een lammetje.

Voorbij The Wall heeft Jon Snow zich aangesloten bij de Wildlings. Samen beklimmen zij The Wall om zo in de bewoonde wereld terecht te komen. De groep waar Jon mee reist, wil een aanval op Castle Black, het hoofdkwartier van de Night's Watch, plannen om zo verder naar het zuiden te kunnen trekken. Jon weet uiteindelijk te ontsnappen om de Night's Watch te waarschuwen voor de aanval die Mance Rayder gepland heeft. Aan de andere kant van de Narrow Sea komt Daenerys aan in Astapor, waar ze een leger van Unsullied weet te bemachtigen. Hier wordt ze vergezeld door Barristan Selmy, die eerst het hoofd was van de Stadswacht van King's Landing. Daenerys besluit tevens alle slavendrijvers in de stad te vermoorden. Ze trekt vervolgens verder naar Yunkai, waar ze een groep huurlingen verkrijgt die de Second Sons worden genoemd.

Seizoen 4

Koning Joffrey stapt in het huwelijksbootje met Margeary Tyrell. Tijdens zijn eigen bruiloft wordt hij echter vergiftigd en komt hij te overlijden. Van deze moord worden Tyrion en zijn vrouw Sansa verdacht. Sansa slaat samen met Littlefinger op de vlucht naar haar tante Lysa in The Vale. Littlefinger trouwt daar met Lysa, waarna hij haar vermoordt. Tyrion wordt berecht en eist een tweekamp om over zijn onschuld te beslissen. Oberyn Martell, prins van Dorne, besluit voor Tyrion te vechten als kampioen, zodat hij zijn zus kan wreken. Tijdens het tweekamp wordt Oberyn echter op brute wijze verslagen door The Mountain, de kampioen van Cersei. Tyrion wordt ter dood veroordeeld, maar wordt uiteindelijk bevrijd door Jamie, die terug is gekeerd naar King's Landing. Tyrion vermoordt zijn vader, Tywin Lannister, en slaat op de vlucht samen met raadslid Varys. Arya was samen met The Hound, de oude lijfwacht van de koning, op weg naar The Vale. Onderweg komen ze echter Brienne tegen, die The Hound verslaat in een zwaardgevecht. Arya besluit per schip naar Braavos te vluchten.

Daenerys heeft inmiddels de stad Meereen overgenomen en heerst van daaruit over Slaver's Bay. Ze komt er echter achter dat Jorah Mormont, haar trouwe rechterhand, een spion was uit King's Landing en besluit hem te verbannen uit Meereen. De Wildlings van voorbij The Wall vallen uiteindelijk The Wall en Castle Black aan, maar de Night's Watch weet stand te houden. Jon Snow besluit Mance Rayder te vermoorden na de aanval op The Wall, maar voordat hij daar de kans toe krijgt, worden de Wildlings aangevallen door Stannis Baratheon en een kersvers leger dat hij heeft weten te kopen. Brandon Stark heeft intussen geleerd dat hij een Warg is, iemand die visioenen heeft en dieren over kan nemen. Hij gaat in de wildernis voorbij The Wall op zoek naar antwoorden. Hij ontmoet uiteindelijk de Three-Eyed Raven en leert over zijn lotsbestemming.

Seizoen 5

Na de dood van Joffrey wordt Tommen, zijn jongere broer, koning. Margeary, de weduwe van Joffrey, wordt zijn koningin. In King's Landing krijgt een religieuze groepering, die The Sparrows wordt genoemd, echter steeds meer macht in de stad. Deze groep besluit Cersei gevangen te nemen vanwege haar incestueuze relatie met haar broer. Loras en Margeary Tyrell worden ook door de groep gevangengenomen. Loras vanwege zijn geaardheid en Margeary omdat zij over zijn geaardheid had gelogen. Cersei komt uiteindelijk weer vrij, maar moet boeten door naakt door de straten van King's Landing te lopen. Intussen gaan Jamie en huurling Bronn naar Dorne om Myrcella, de enige dochter van Cersei, te bevrijden van Ellaria, de weduwe van Oberyn. Myrcella werd naar Dorne verscheept om uitgehuwelijkt te worden aan prins Trystane Martell. Ellaria besluit Myrcella te vergiftigen en zij sterft op de boot terug naar King's Landing. Sansa wordt intussen door Littlefinger uitgehuwelijkt aan Ramsay Bolton, die haar als een stuk vuil behandelt en meermaals verkracht. Theon, die tot nu toe altijd trouw was geweest aan Ramsay, besluit Sansa te helpen ontsnappen uit Winterfell. Theon keert terug naar de Iron Islands en leert daar dat zijn oom Euron de boel over wil nemen. Hij slaat weer op de vlucht, samen met zijn zus Yara. Stannis vervolgt daarentegen zijn weg naar het zuiden om de Iron Throne over te nemen, maar de winter bleek uiteindelijk toch te streng voor zijn leger te zijn. Hij wordt uiteindelijk verslagen en gedood door Brienne.

Tyrion en Varys zijn inmiddels in Essos aangekomen, waar Tyrion Jorah ontmoet. Jorah wint het vertrouwen van Daenerys terug door voor haar te vechten en Tyrion wordt aan de jonge koningin voorgesteld. Ook Arya is in Essos aangekomen. Zij komt in Braavos aan en besluit te trainen met The Faceless Men, een groep religieuze moordenaars. In de wildernis voorbij The Wall weet Jon Snow een samenwerking met de Wildlings voor elkaar te krijgen en belooft de Wildlings dat ze ten zuiden van The Wall mogen verblijven. Ze moeten hem in ruil daarvoor wel helpen in de strijd tegen de White Walkers. De groep wordt uiteindelijk aangevallen door een horde White Walkers onder leiding van de Night King. Een groot deel overleeft het niet en wordt gedwongen zich aan te sluiten bij het ondode leger wanneer de Night King ze doet herrijzen. Wanneer Jon terug is in Castle Black, vinden enkele leden van de Night's Watch het echter niet zo'n goed idee dat ze een samenwerking met de Wildlings zijn aangegaan. Ze steken hem neer en laten Jon voor dood achter.

Seizoen 6

Jon Snow was vermoord door leden van de Night's Watch, maar wordt door priesteres Melisandre weer tot leven gewekt. Hij wordt in Castle Black herenigd met Sansa en samen smeden ze een plan om Winterfell te heroveren van Ramsay Bolton. Jon weet een aantal bondgenoten op te trommelen en samen met hen en de Wildlings trekt hij ten strijde tegen Ramsay. In deze Battle of the Bastards vermoordt Ramsay de jongste Stark-telg Rickon, die hij gevangen had genomen. Jon, verblind door woede, trekt ten strijde tegen Ramsay en verliest daardoor bijna de veldslag. Uiteindelijk weten Jon en zijn leger toch te winnen met de hulp van de Knights of the Vale, onder leiding van Littlefinger. Ramsay wordt uiteindelijk opgevreten door zijn eigen honden en Winterfell is weer terug in handen van de Starks. In King's Landing zijn The Sparrows nog steeds een doorn in het oog van Cersei. Zij besluit de Sept of Baelor op te blazen door middel van Wildfire, waarbij The Sparrows, Margeary, Loras en Mace Tyrell en nog veel meer mensen om het leven te komen. Koning Tommen besluit hierna zelfmoord te plegen en Cersei wordt gekroond tot koningin. Naar aanleiding van de actie van Cersei besluit Olenna, de oma van Margeary, samen met Ellaria en haar dochters in Dorne wraak te nemen op de Lannisters.

In Essos zien we hoe Arya uit de handen van de Faceless Men weet te ontsnappen en weer terugkeert naar Westeros. Ze gebruikt de vaardigheden die ze in Braavos geleerd heeft om Walder Frey en zijn volgelingen te vermoorden als wraak op wat ze haar familie hebben aangedaan tijdens de Red Wedding. Intussen was Daenerys op een van haar draken weggevlucht en werd gevangengenomen door een groep Dothraki. Ze weet uiteindelijk te ontsnappen en er ook nog eens een nieuw Dothraki-leger aan over te houden. Ze keert terug naar Meereen, waar ze de opstand van de oude slavendrijvers in de kiem weet te smoren. Niet veel later verschijnen Yara en Theon in Meereen, die aanbieden haar te helpen de Iron Throne te bestijgen, indien zij hen helpt in de strijd tegen hun oom Euron. Voorbij The Wall krijgt Brandon verschillende visioenen te zien over het verleden. Helaas moet hij vluchten wanneer hij wordt aangevallen door de Night King. Brandon en Meera weten nog net te ontsnappen, met de hulp van Hodor die zichzelf opoffert.

Seizoen 7

Daenerys steekt eindelijk de Narrow Sea over en komt aan in Westeros. Ze vestigt zich in Dragonstone, waar ze samen met haar nieuwe bondgenoten plant hoe ze de Iron Throne over gaat nemen. Ze besluit Ellaria en haar dochters samen met Theon en Yara naar Sunspear te laten varen om het leger uit Dorne naar King's Landing te varen om de stad te belegeren samen met het Tyrell-leger. Helaas wordt hun vloot onderschept door Euron, die een bondgenoot van Cersei is, en Yara en Ellaria worden gevangengenomen terwijl Theon op de vlucht slaat. Intussen worden de Unsullied naar Casterly Rock, de thuisbasis van de Lannisters, gestuurd om het over te nemen. Tegen die tijd heeft Jamie het leger daar echter al weggehaald om Highgarden, het thuis van de Tyrell-familie, aan te vallen en hun voorraden te plunderen. Hij laat Olenna vergif drinken en leert van haar dat zij achter de moord op Joffrey zat. Om wraak te nemen, vliegt Daenerys met een van haar draken richting King's Landing om ze daar aan te vallen terwijl ze het goud uit Highgarden aan het transporteren zijn.

Uiteindelijk vinden zowel Brandon als Arya hun weg terug naar Winterfell, waar Arya samen met Sansa Littlefinger omlegt. Ook Samwell Tarly, goede vriend van Jon Snow, komt aan in Winterfell. Tijdens zijn training om een Maester te worden, leert hij dat Jon Snow de legitieme zoon is van Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark. Dit betekent dus dat hij de neef van Daenerys is en de rechtmatige erfgenaam van de Iron Throne. Jon Snow reist af naar Dragonstone om Daenerys te ontmoeten. Hij wil haar hulp vragen in de strijd tegen de White Walkers. Hij heeft namelijk geleerd dat vuur de White Walkers kan verslaan, maar ook Dragonglass. Dragonglass is in grote hoeveelheden aanwezig in de grotten onder Dragonstone en Jon wil dit graag delven om wapens van te maken. Daenerys laat hem uiteindelijk het Dragonglass delven, maar wil hem enkel helpen als hij trouw zweert aan haar. Jon weigert dit en komt vast te zitten op Dragonstone. Uiteindelijk weet Jon Daenerys ervan te overtuigen om in gesprek te gaan met Cersei, zodat ze samen kunnen werken om de White Walkers te verslaan. Om dit te doen, moeten ze wel eerst kunnen bewijzen dat de White Walkers echt zijn, dus besluit Jon er een te vangen ten noorden van The Wall. Ze weten uiteindelijk een Wight te vangen, maar worden dan omsingeld door hordes ondoden. Daenerys weet de expeditiegroep te redden met haar draken, maar verliest er eentje aan de Night King. Deze ondode draak gebruikt hij vervolgens om een gat in The Wall te blazen, zodat het leger ondoden verder het land in kan trekken. Daenerys, Jon en de rest van de groep komt later aan in King's Landing om Cersei's hulp te vragen in de strijd tegen de White Walkers. Ze geeft aanvankelijk aan te helpen, maar geeft later aan Jamie toe dat ze niet van plan was om haar leger in te zetten in de strijd tegen de ondoden.

Zo, nu ben je weer helemaal bij en ben je helemaal klaar voor het laatste seizoen dat op 15 april van start gaat. We zullen dan eindelijk zien hoe het afloopt met de serie. Wie eindigt er op de Iron Throne? Is het Daenerys, die de troon van Cersei weet af te pakken, of weet de Lannister-koningin toch de troon te behouden? Misschien is het wel Jon Snow, die eigenlijk Aegon Targaryen heet, die de troon bestijgt. En hoe zit het met de Night King? Wie is hij? Zal hij overwinnen en iedereen laten herrijzen als een ondode in zijn leger? Hopelijk krijgen we op al deze vragen in de laatste zes afleveringen een antwoord.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord