Shovelware, vaporware, bloatware: wat is dat?

-

Wie zijn teentjes dipt in de poel der gaming jargon, kan al snel tot de conclusie komen dat er een hoop termen bestaan waarvan je eigenlijk niet zo goed weet wat ze betekenen. Ook tijdens de Game Over Live podcast betrappen we onszelf erop dat we wel eens wat termen de lucht in slingeren waarvan we denken dat iedereen ze kent, maar waarvan achteraf ook is gebleken dat dit niet altijd zo is. Zaken als free-to-play en DLC (downloadable content) spreken aardig voor zich, maar hoe zit het met de diverse 'wares' waar we het wel eens over hebben?

Khajiit has wares

Shovelware

Shovelware is een verzamelnaam voor software - en dus ook games - waarbij de maker ervan zich meer focust op de kwantiteit dan de kwaliteit of de bruikbaarheid ervan. Een goed voorbeeld hiervan zijn minimalistische, low-budget spin-offs van grote franchises die puur op naamsbekendheid proberen te scoren, maar die weinig tot niets toevoegen aan de franchise. Het lijkt met een budget van anderhalve knaak te zijn ontwikkeld en elke euro die men ervoor vraagt, is er één te veel.

Luie ports zijn een andere vorm van shovelware. Soms wordt een game één-op-één van het ene platform naar een ander platform gezet, zonder dat men moeite neemt om te checken of alles wel helemaal compatible of bugvrij is. Een pijnlijk - en wellicht onbedoeld - voorbeeld hiervan is de Grand Theft Auto: The Trilogy, waarin bugs uit het origineel letterlijk werden overgenomen in de re-release.

Vaporware

Onder vaporware verstaan we software welke (nog) niet bestaat, maar waar wel een hoop moeite voor wordt gedaan om je te laten geloven dat het ooit komt. Denk aan games waarvan je al jarenlang uitsluitend teaser trailers ziet, maar waar nog nooit een snippet aan feitelijke gameplay van boven water is gekomen. Deze projecten lijken al die tijd heel hoopgevend, maar van de een op de andere dag wordt er geen woord meer over gerept.

Een goed voorbeeld van vaporware is Abandoned, een game waar iedereen helemaal lyrisch van werd en waar zelfs Sony achter leek te staan, maar waar al snel niks substantieels meer over werd gemeld. Volgens velen vallen games als Project ILL, Instinction en Unrecord ook onder vaporware te scharen. Ook The Day Before wordt ondanks een officiële launch vaporware genoemd, puur omdat de ontwikkelaar dagen na de launch de stekker uit de game trok.

Bloatware

Wie wel eens een laptop of pc van een gerenommeerde fabrikant heeft gekocht, heeft met bloatware te maken gehad. Onder bloatware verstaat men voorgeïnstalleerde software waarvan het nut niet altijd onomstotelijk bewezen is, maar waarvan wel aangetoond kan worden dat het je computer trager maakt. Denk hierbij aan systeemmanagement-software van de computerfabrikant of proefversies van virusscanners. Ook pc-opschoonsoftware klinkt op papier als een must, maar snoept ongemerkt een hele hoop van je werkgeheugen weg.

Andere voorbeelden van bloatware zijn onofficiële applicaties en apps die zich ongemerkt installeren. Terwijl je een ogenschijnlijk betrouwbaar stukje software installeert, pakt het op de achtergrond andere gebundelde programma's uit. Deze zijn vaak lastig te detecteren en soms nog lastiger te verwijderen. Deze malafide software manifesteert zich veelal door het tonen van een hoop advertenties en pop-ups in je webbrowser.

Spyware

Zodra je in aanraking bent gekomen met die malafide software, bestaat de kans dat je computer geïnfecteerd is geraakt met malware, waarvan spyware een voorbeeld is. Spyware is eigenlijk niets meer dan een programma welke registreert wat je doet op je computer en dat - in het ergste geval - doorgeeft aan een andere computer. Denk hierbij aan keyloggers. Deze houden letterlijk bij wat je allemaal intypt, waardoor het voor een cybercrimineel een koud kunstje wordt om bij jouw gegevens te komen. Hij of zij heeft per slot van rekening een logboek van jouw inlogactiviteit.

Spyware wordt over het algemeen altijd via een zogeheten trojan binnengehaald. Dit is dan ook de voornaamste reden om mailtjes en links van onbetrouwbare bronnen nooit klakkeloos te openen. Helaas beginnen cybercriminelen steeds beter te worden in het vervalsen van e-mails. Vroeger kon je ze gemakkelijk herkennen aan de overvloed aan spelfouten en abominabele grammatica. Nu moet je vooral letten op het mailadres of de URL.

Watch Dogs1

Ransomware

Mocht je toch in een onbezonnen bui op een schadelijke link hebben geklikt, dan bestaat de kans dat je geconfronteerd wordt met ransomware. De naam zegt eigenlijk al wat het doet: gijzelen. Ransomware is ontworpen om waardevolle bestanden te 'gijzelen' door deze te versleutelen, waardoor je er niet meer bij kan.

Vanaf dat moment zul je naar alle waarschijnlijkheid benaderd worden door de persoon die je bestanden gegijzeld heeft. Tegen betaling geeft deze persoon je weer toegang tot je bestanden. De afgelopen jaren zijn al veel van dit soort gevallen aan het daglicht gekomen, waarbij de gijzelnemers eisen dat je het losgeld betaalt middels Bitcoin of gift cards van bijvoorbeeld iTunes of Amazon.

Wees dus a-ware!

Nu je op de hoogte bent gebracht rondom diverse soorten 'wares', is het aan jou om hier alert op te zijn. Nu is het nartuurlijk aan jou of je geld wil spenderen aan shovelware. Misschien vind jij die rete-slechte low-budget game juist leuk. Who are we to judge? Maar laat je niet in de val lokken door vaporware-ontwikkelaars die op voorhand al pre-orders aannemen of om investeringen vragen via crowdfunding. De kans dat je betaalt voor een concept, bestaat.

Wat bloatware, spyware en ransomware betreft, gebruik vooral je boerenverstand. Denk goed na voordat je iets installeert. Is de website betrouwbaar? Heb ik het echt nodig? Is het te mooi om waar te zijn? Vooral bij die laatste vraag moet je goed stilstaan. Wanneer het te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook het geval.

Je bent ge-ware-schuwd!

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord