Tech: Apple September Event 2019

Geplaatst:

Afgelopen dinsdagavond was het weer tijd voor het jaarlijkse september-event van Apple. Tijdens deze presentatie in het Steve Jobs Theater wordt elk jaar de line-up van Apple voor het najaar gepresenteerd. Ook dit jaar hebben we tijdens de Keynote weer veel nieuwe producten mogen zien, waaronder natuurlijk de iPhone 11. In tegenstelling tot nieuwe producten zagen we echter ook twee abonnementsdiensten voorbijkomen.

Apple Arcade en Apple TV+

De september Keynote van dit jaar werd geopend met een presentatie over Apple Arcade. Deze abonnementsdienst van Apple brengt verschillende games van verschillende ontwikkelaars naar Apple-apparaten. Het gaat hier niet om een streamingdienst, maar om een abonnementsdienst voor een exclusieve bibliotheek aan games die je op je apparaten kunt downloaden. Tijdens het Apple-event werden Frogger in Toy Town van Konami, de onderwater-game Shinsekai: Into the Depths en de muziekgame Sayonara Wild Hearts getoond. De lijst met games die beschikbaar is met de dienst is echter nu al een heel stuk langer. Vanaf 19 september is Apple Arcade beschikbaar voor iOS. Vanaf 30 september komt de dienst naar iPadOS en tvOS 13 en volgende maand is de dienst ook beschikbaar voor MacOS 10.15 Catalina. Het abonnement kost 5 euro per maand en is te delen via Family Sharing.

Na de presentatie over Apple Arcade kwam Apple met een tweede abonnementsdienst. Apple komt namelijk ook met een abonnementsdienst voor exclusieve films en series. Apple TV+ is bij release beschikbaar in meer dan honderd landen en krijgt elke maand nieuwe series. Tijdens de presentatie werden de eerste beelden getoond van onder andere een van de exclusieve series die via Apple TV+ te bekijken valt. Deze serie heet SEE en is een sciencefictionserie met Jason Momoa in de hoofdrol. Apple TV+ is vanaf 1 november beschikbaar via de TV-app, tv.apple.com en apparaten zoals de Amazon Fire TV. Het abonnement kost je vijf euro per maand en ook dit abonnement kan gedeeld worden via Family Sharing. Wanneer je een nieuwe iPhone, iPad, Apple TV, iPod touch of Mac koopt, krijg je een jaar lang Apple TV+ er gratis bij. Ook kun je een proefabonnement van zeven dagen afsluiten.

IPad generatie 7 en Apple Watch Series 5

Naast abonnementsdiensten had Apple natuurlijk ook nieuwe hardware om te laten zien. De eerste die getoond werd, was de iPad generatie 7. Deze iPad is de vernieuwde en verbeterde versie van het huidige instapmodel. Dit nieuwe model iPad 10,2" scherm, wat een halve inch groter is dan de vorige generatie instapmodel. Daarnaast ondersteunt de nieuwe iPad de Apple Pencil en heeft het een Smart Connector om bijvoorbeeld een toetsenbord op aan te sluiten. De iPad bevat nog wel steeds dezelfde A10 Fusion-soc als zijn voorganger, maar heeft een behuizing die volledig gemaakt is van gerecycled aluminium. De iPad generatie 7 is vanaf 30 september te koop vanaf 389 euro. De iPad is beschikbaar in zowel een wi-fi als een cellular-variant en is er in 32GB of 128GB uitvoering. Met de nieuwe iPad wordt ook het nieuwe iPadOS 13 gelanceerd, die flink wat vernieuwingen heeft ten opzichte van iOS dat voorheen op de iPads zat.

Naast een nieuwe iPad heeft Apple ook een nieuwe Apple Watch aangekondigd. Deze nieuwe Apple Watch heet de Series 5 en bevat een display dat altijd aan staat. Voorheen ging het scherm van je Apple Watch namelijk uit als je niet op je horloge aan het kijken was, maar daar komt vanaf de Series 5 dus verandering in. Middels een speciaal backpaneel dat in de nieuwe Apple Watch zit, kan het scherm altijd aan blijven staan, zonder dat dit een negatief effect heeft op de batterijduur. Het scherm wordt gedimd wanneer je er niet naar kijkt en daarmee kan ook de frequentie van het scherm verlaagd worden naar slechts 1Hz. Daarnaast krijgt de Apple Watch onder andere een ingebouwd kompas en krijgen cellular-versies de mogelijkheid tot het altijd en overal kunnen oproepen van de nooddiensten in meer dan 150 verschillende landen. Qua hardware is er aan de Apple Watch niets veranderd ten opzichte van de Series 4. Wel brengt Apple nieuwe kleuren uit en krijgt de Series 5 een behuizing van titanium en eentje van keramiek. De GPS-variant van de Apple Watch Series 5 is vanaf 20 september beschikbaar vanaf 449 euro. De cellular-variant is hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland verkrijgbaar. Met de lancering van de Apple Watch Series 5 komt ook WatchOS 6 beschikbaar. Dit nieuwe besturingssysteem bevat onder andere nog meer health-apps.

iPhone 11 en iPhone 11 Pro

Uiteindelijk sloot Apple de Keynote af met het tonen van de nieuwe iPhones. Deze iPhones zijn de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Apple wil met deze nieuwe iPhones de nadruk leggen op het maken van nog betere foto's en videobeelden. Deze modellen hebben dezelfde afmetingen als de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Wel is de hardware vernieuwd. Zo heeft de iPhone 11 een primaire camera van 12 megapixels. Daarnaast bevat het ook nog een groothoekcamera van 12 megapixels. De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max hebben naast deze twee camera's ook nog een telecamera van 12 megapixels. De camera's kunnen in 4K-beeldkwaliteit opnemen in 60 fps en zorgt de vernieuwde optische beeldstabilisatie en autofocus ervoor dat je nog gemakkelijker mooie video's op kunt nemen. Ook is de selfie-camera vernieuwd. Deze camera heeft nu ook 12 megapixels, in plaats van de 7 megapixels van zijn voorgangers. Naast verbeterde camera's brengt Apple nog meer naar de nieuwe iPhones om de fotografie toegankelijker te maken en te verbeteren middels het nieuwe besturingssysteem iOS 13.

De nieuwe iPhones hebben naast verbeterde foto-en videomogelijkheden ook verbeterde hardware. Zo wordt de A12 Bionic chip vervangen met de A13, die verbeterde prestaties levert ten opzichte van zijn voorganger zonder meer energie te verbruiken. De batterij van de nieuwe iPhones moet dus ook langer meegaan. De Pro-modellen van de nieuwe iPhone hebben daarnaast ook een nieuw scherm. Deze nieuwe schermen worden Super Retina XDR-schermen genoemd. Ook verdwijnt de 3D Touch-functionaliteit en is Face ID verbeterd. De iPhone 11 is vanaf 20 september verkrijgbaar vanaf 809 euro en is in zes verschillende kleuren verkrijgbaar. De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max-modellen zijn straks vanaf respectievelijk 1159 en 1259 euro verkrijgbaar en komen in een nieuwe matte uitvoering.

Om af te sluiten

Apple heeft dit najaar wat mij betreft een sterke line-up. De nieuwe abonnementsdiensten zijn niet al te duur en de Family Sharing-optie maakt het erg aantrekkelijk om er eentje af te sluiten en te delen met de rest van je gezin. Het nieuwe instapmodel iPad is wel iets duurder dan het vorige 2019-instapmodel, maar is nog steeds erg betaalbaar voor alles wat je ervoor terugkrijgt. Zelf vind ik de nieuwe Apple Watch wel aan de prijzige kant en zou ik eerder voor de Series 3 gaan, die met de komst van de Series 5 zo'n 70 euro goedkoper is geworden. Zelf wil ik het liefste wachten tot de cellular-variant met e-SIM een keer naar Nederland komt, maar dat duurt denk ik nog wel even. De nieuwe iPhones vind ik daarentegen wel erg gaaf. De prijs ligt vrij hoog, maar nu je via Apple ook korting kunt krijgen wanneer je je oude iPhone inlevert, denk ik dat ik me toch maar een nieuwe iPhone ga aanschaffen...

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord