Tech: ASUS ROG Flow X16 - Zestien in een design

Geplaatst:
Aangepast: 11 december 2022 10:39

"Is het een laptop? Is het een tablet" Neen, het is de ASUS ROG Flow X16. Een laptop/tablet hybride met zoveel veelzijdigheid dat ik niet wist waar ik moest beginnen in het reviewproces. Met de Flow X16 heeft de in 2021 gelanceerde X13 er een grotere broer bij, maar brengt deze laptop de moderne gamer genoeg in de flow en is het de instapprijs van een slordige €2.299 waard?

Asusflowx161

What's in the box?!

Om dat te beoordelen is het wel zo handig om te weten wat ASUS ons aanbiedt voor dat geld. Voor de eerdergenoemde instapprijs van €2.300 wordt de GV601 uitgerust met een 20MB cached AMD Ryzen™ 7 6800HS Mobile Processor, draaiende op acht cores en zestien threads, welke geboost kan worden tot 4,7GHz. Het grafische gedeelte wordt verzorgd door een NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 Ti Laptop GPU met 4BG GDDR6 aan geheugen, al kan de gebruiker er ook voor kiezen om AMD's integrated graphics te benutten om stroom te besparen. Dit alles wordt gecompleteerd met niet één, maar twee 8GB DDR5-4800 SO-DIMM sticks (een totaal van 16GB), een zeer welkome evolutie binnen het gaming laptop landschap.

Eerlijkheid gebiedt me te melden dat dit niet de uitvoering is die ik op de schoot heb. De variant die ASUS mij stuurde komt met een AMD Ryzen 9 6900HS processor, een RTX 3070 Ti GPU en 32GB RAM, die voor €3.199 van de hand gaat. Deze laptop beschikt verder ook over een 165Hz Mini LED touchscreen beeldscherm met FreeSync Premium Pro technologie, waar het instapmodel het met een IPS paneel met Adaptive Sync tech moet doen. Mijn bevindingen zijn dus veelal gebaseerd op iets betere hardware, al zullen enkelen ervan zich manifesteren over de gehele GV601 lijn van ASUS.

Asusflowx162

Speciaal hoe?

Nu we de technische praat achter de rug hebben, kunnen we het hebben over hetgeen wat de Flow X16 de Flow X16 maakt. Specs als deze vind je namelijk in allerlei laptops terug, dus dat maakt dit apparaat niet bijzonder. De X16 moet het daarentegen vooral hebben van diens multifunctionaliteit, oftewel diens hybride uitvoering. Naast het feit dat de Flow X16 een behoorlijk krachtige gaming laptop is, is het ook nog eens een stevige tablet wanneer het 165Hz scherm moeiteloos 360 graden naar achteren wordt geklapt. Hiermee is de Flow X16 ook bijzonder handig voor de grafische designers die een touchscreen en stylus verkiezen over een touchpad of een muis/toetsenbord combo. Dat je in tablet modus niet de hele tijd met je stylus tegen een wiebelig scherm aan hoeft te tikken, is natuurlijk de kers op de taart.

Maar het zijn niet louter de touchscreen-liefhebbers die kunnen profiteren van de Flow X16's flexibiliteit. Gamers die het liefste met een controller spelen kunnen de X16 ook in de tent-modus opstellen om zo maximaal te profiteren van de drie cooling fans die de laptop rijk is. Die volgens ASUS superieur koelen middels de Frost Force Technology en de nieuwe Pulsar Heatsink (doe maar duur hoor). Om er zeker van te zijn dat je in alle opstellingen goed geluid hebt, is het apparaat met vier speakers uitgedost. Twee langs het toetsenbord en twee aan de zijkanten. Zo weet je zeker dat je altijd kunt profiteren van de imposante Dolby Atmos-ondersteunende sound.

asusflowx166

Klinkt goed, maar is het dat ook?

Het korte antwoord is "ja". De ASUS Flow X16 is een beest van een machine en dat mag je natuurlijk ook wel verwachten voor dat geld. Maar dat neemt niet weg dat er ook wat te mopperen valt. Neem de HDMI aansluiting, om maar ergens mee te beginnen. ASUS kiest in dit geval voor een HDMI 2.0b poort in plaats van een meer toekomstbestendige HDMI 2.1, dus 4K graphics zullen op je externe beeldscherm via HDMI hooguit op 50Hz worden weergegeven. Ook qua USB aansluitingen doen sommige directe concurrenten het beter. Met twee USB 3.2 Gen 2 Type A aansluitingen aan de rechterzijde en één USB 3.2 Gen 2 Type-C met DisplayPort™ 1.4a en Power Delivery aan de linkerkant, houdt het niet over. Maar goed, de concurrentie beschikt dan weer niet over de ROG XG Mobile Interface, waar ook nog een USB 3.2 Gen 2 Type C in verscholen zit. Plus, de ROG XG Mobile Interface geeft je ook nog eens de optie om de laptop te upgraden met een externe GPU (RTX 3080 Mobile of Radeon RX 6850M XT). Dus ja, dat is een kwestie van geven en nemen.

Wat daarentegen als storender kan worden ervaren, is de hitteontwikkeling. ASUS prijkt fier met diens gepatenteerde koelingstechnologieën, maar ondanks deze technologieën wordt de Flow X16 bijzonder warm op de schoot. In de koude wintermaanden klinkt dat als een zegen, maar geloof me, dat is het niet. Vooral wanneer je de laptop zo stil mogelijk wilt houden (en wie wil dat nou niet) dan kunnen de temperaturen onder het toetsenbord en onder de bodem wel eens oplopen. Gelukkig doe je gamen veelal niet met een laptop op je schoot, want dat is helemaal afzien. Als controller gebruikende gamer heb je daar in tent-modus ook geen hinder van, maar moet je er als tablet-gebruiker wel rekening mee houden dat je niet te veel van je interne componenten vraagt. In tablet-modus beperk je namelijk de aanvoer van koele lucht enorm. Nog een laatste "klacht" aangaande de opties voor content creators: die aanwezige webcam gaat je geen subs opleveren op Twitch of YouTube. De matige 720p IR camera is misschien goed genoeg voor een Zoom of Discord sessie en volstaat ook prima om Windows mee te starten via Windows Hello!, maar om er nou mee te gaan streamen is wat te veel gevraagd. Daarvoor zul je toch echt aan een externe camera en microfoon moeten gaan denken.

asusflowx164

Oké, anders nog iets?

Geloof me, voor de rest heb ik niet zo heel veel te klagen over de Flow X16. Sterker nog, er zijn genoeg aspecten die me aangenaam verrasten. Zo is de bouwkwaliteit van de X16 uitstekend te noemen. De aluminium behuizing geeft de laptop een premium uitstraling. Ook is het touchpad is lekker groot en responsief. Het chiclet-toetsenbord met 1,4mm aan key travel voelt ook prima aan en heeft weinig flex, waarbij het enige echte minpunt wellicht het ontbreken van een numpad is. Voor de RGB-enthousiastelingen kan het feit dat het toetsenbord louter over single zone RGB beschikt ook ietwat tegenvallen, maar ik zat er persoonlijk niet zo mee. Sterker nog, ik heb Armory Crate - ASUS' eigen customization software - amper gebruikt om met de RGB te klooien.

Dat heb ik daarentegen wel gedaan om middels een barrage aan Aura wallpapers het beeldscherm eens goed te bekijken. Nu moet ik dus wel weer bekennen dat ik te maken had met een Mini LED variant, maar mensen, die stelt verre van teleur. De kleuren spatten van het scherm af. Zwart is lekker donker (al blijft het achter op OLED) en met een responsetijd van 3ms kunnen we spreken van een prima 165Hz display. Door het gebruik van Gorilla Glass bestaat de kans helaas wel dat je wat meer reflecties krijgt dan je zou willen en het touchscreen is uiteraard een vingerafdrukmagneet, maar dat kun je weer voorkomen door de stylus te gebruiken.

De laatste lofzang in deze review betreft de audio, die zich met recht weet te onderscheiden van een hoop andere gaming laptops. De Flow X16 heeft een lekker "bass heavy" klankkleur en weet dankzij de quad speaker setup de fan noise in Performance Modus nog enigszins te onderdrukken. Nu zal het toch zo zijn dat de meeste mensen met een headset op gamen, maar voor de personen die graag in het bijzijn van een ander een film/serie kijken of een splitscreen game spelen, vormen de Dolby Atmos ondersteunende speakers absoluut geen straf. En dan te bedenken dat dit alles verpakt zit in een laptop die net geen 2,2 kilogram weegt.

asusflowx165

Eindoordeel van Patrick Meurs

Al met al weet ASUS met de ROG Flow X16 een prima high-performance laptop op de markt te brengen. Ja, er zijn wat wensen, waarvan sommigen heel persoonlijk. Ik had liever een HDMI 2.1 poort gezien en mis toch wel een beetje het numpad. Ook had ik graag wat extra anti-slip materiaal aan de randen gehad, gezien de laptop in tent-modus nu op de aluminium behuizing rust. En die koeling? Tsja. Zonder die fancy technologie had je als hardcore gamer waarschijnlijk helemaal een abonnement bij het brandwondencentrum nodig gehad. Desalniettemin is de Flow X16 een lekker veelzijdige machine die door de 90W/uur Li-ion accu genoeg power heeft om je een paar uur bezig te houden. Al moet je tijdens het gamen verwachten dat je met een uur je 240W oplader weer mag aansluiten. Maar goed, iedere laptop gamer weet dat je niet op accu gaat gamen. Je laat je ervaring per slot van rekening niet bottlenecken door op draadloos te gamen, toch?

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord