Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Tech: HP OMEN - voor de doe-het-zelver en de rijke tata

Geplaatst: 29 augustus 2018 10:00
Aangepast: 2 februari 2024 22:31

Wie in het verleden aan computerfabrikant HP dacht, dacht waarschijnlijk niet direct aan gaming. Het Amerikaanse concern wordt door velen nog steeds geassocieerd met de bekende Pavilion-reeks, welke tot voor kort niet bepaald gaming-materiaal vormde. Toen was daar ‘OMEN by HP’, die van HP ineens een geduchte concurrent van merken als Alienware, MSI en ASUS ROG maakte. Toch is er nog een doelgroep waar alle vier de merken niet bij in de gratie vallen; de zelfbouwers. Met de OMEN Obelisk tracht HP deze groep te faciliteren.

HP OMEN, nu ook voor de doe-het-zelver

De DIY-ers - de zelfbouwers dus - hebben het namelijk niet zo op OEM-systemen. Vrijwel iedere fabrikant van gaming desktops heeft er wel een paar in het assortiment opgenomen, maar de handige pc-klussert weert ze als de pest. Hoe tof een design ook is, een DIY-er wil graag zelf de touwtjes in handen houden en niet belemmerd worden door de aanwezige componenten. Daarnaast heeft ook niet iedereen meteen een paar ruggen op het saldo staan om in één aanschaf de rig van hun dromen te kopen. Een jofele OEM gaming desktop met mogelijkheid tot uitbreiding is dus een waar gemis in de huidige markt. Enter, OMEN Obelisk.

Met de OMEN Obelisk wil HP hier verandering in gaan brengen. Deze desktop staat op vele fronten namelijk haaks op het format van de hedendaagse line-up van de OMEN-familie. De Obelisk laat namelijk de ‘top of the bill’ specificaties - en daarbij het bijbehorende prijskaartje - niet de boventoon voeren. Toegankelijkheid en ‘voor ieder wat wils’ is meer de insteek van deze serie. Zonder concessies te maken in het design, levert HP met de OMEN Obelisk een pc die een stuk minder schreeuwerig is dan de huidige setup. Het aanwezige logo maakt het nog steeds een OMEN, maar de rest van de kast is een stuk soberder. HP laat het aan de koper hoe opvallend het systeem mag worden. Voor de RGB-mensen levert HP een Obelisk met een makkelijk te verwijderen transparant zijpaneel - leuk in combinatie met die ingebouwde HyperX RGB RAM-modules - al is de Obelisk ook gewoon met volledig zwarte zijpanelen leverbaar.

Een sobere Obelisk betekent daarentegen niet dat het systeem puur voor de mensen met weinig budget is weggelegd. De Obelisk is namelijk de eerste desktop in de OMEN-reeks die geleverd kan worden met de onlangs aangekondigde RTX 2080, dus van een b-klasse gaming pc kunnen we niet spreken, al moet ik bekennen dat een standaard CPU-koeler me wel die indruk gaf. Maar ook dit is gedaan met het plaatje van customizen en ‘niet duurder maken dan nodig’ in gedachten. De OMEN Obelisk moet vooral niet concurreren met eigen systemen als de peperdure OMEN X, maar een betaalbaar alternatief bieden. Hoe duur je achteraf je Obelisk maakt, is aan jou. HP levert vanaf €899 de basis om mee te kunnen in de huidige pc gaming-markt, jij hebt in handen hoe ver je hiermee gaat customizen. Als alles even meezit, verschijnt dit instapmodel volgende maand al.

Toch geld teveel? Er komt nog zat aan

Toch is gebleken dat HP OMEN de big spenders niet vergeten is. Op het gebied van randapparatuur en additionele hardware is de fabrikant druk bezig geweest om de pc community van vernuftige gadgets te voorzien. Een voorbeeld daarvan is de HP OMEN Mindframe headset, een RGB-uitgevoerde noise cancelling hoofdtelefoon die ervoor garant staat dat je je hoofd koel houdt. Letterlijk. Hoewel ik een voorlopige testversie heb mogen proberen, snap ik waar HP heen wil met dit stukje randapparatuur. De oorschelpen vormen de crux, gezien deze door middel van actieve koeling voor behaaglijk koele oren zorgen. Deze Frostcap-technologie voorkomt dat je oorschelpen gedurende een zomerse dag van je hoofd branden na een heftig potje gamen in je bloedhete gameroom. Hoewel de testversie nog niet de optie bood om de temperatuur in te stellen, gaat de retailversie dit wel bieden. Een koel hoofd komt daarentegen wel met een prijskaartje, gezien de Mindframe een kleine €200 moet gaan kosten wanneer deze - waarschijnlijk in oktober - verschijnt.

Voor de mobiele gamers heeft HP ook goed nieuws. Het OMEN Command Center - welke standaard op ieder OMEN-systeem geïnstalleerd staat - blijft zich namelijk maar ontwikkelen en gamers met Windows 10-apparaten kunnen inmiddels via OMEN Game Stream hun games al streamen naar bijvoorbeeld de tv. Later dit jaar kunnen ook mensen met een Android-apparaat van deze functionaliteit gebruik gaan maken. Ook hier heb ik al een kleine sneak peek van mogen ervaren. Wederom moet ik vermelden dat het een testversie betrof en dat het koppelen van de telefoon niet direct van een leien dakje ging, maar eenmaal gekoppeld moet ik eerlijk toegeven dat de latency me bijzonder meeviel. Of ik mijn pc thuis laat draaien om in de trein te kunnen gamen, ik weet het niet, maar HP biedt diens community in de toekomst wel de optie.

Als klapstuk bewaarde HP gelijk het duurste stuk hardware, zo duur dat een prijs maar even verzwegen werd. Mocht je het gevoel hebben dat je monitor het niet meer voor je doet, dan kun je een jaartje of zo wachten op het beeldscherm waar HP waarschijnlijk mee op de proppen komt; een 65” 4K HDR G-Synch televisie waarop we heel eventjes Battlefield hebben mogen spelen. Zag het er mooi uit? UIteraard! Maar iedereen in de kamer kon al aan zijn water voelen dat een scherm met dit soort specs niet goedkoop gaat worden. Zelfs het personeel van HP OMEN durfde er nog geen prijs op los te laten en garandeert dat we hier pas volgend jaar meer over gaan horen. We hebben dus nog even de tijd om te sparen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord