Tech: HyperX Predator RGB 2933MHz

-

RAM-geheugen, je weet wel, dat spul waar onder andere Google Chrome helemaal verzot op is. Het is onmisbaar in iedere pc en op de dag van vandaag zie je door de bomen het bos niet meer wanneer je naar dit stukje hardware op zoek gaat. Gigabytes, kloksnelheden, timings… je moet er allemaal maar verstand van hebben. Maar tegenwoordig - of eigenlijk al een tijdje - vormt RGB-verlichting ook nog een verkoopargument, vooral bij de liefhebbers van flitsende gaming rigs. Ook het machtige Kingston doet aan deze disco mee door de HyperX Predator-serie aan de man te brengen, waarvan ik een setje heb mogen testen.

HyperX Predator RGB1

Dit is kwaliteitje, baas

Nu zou je kunnen denken “RAM is RAM, wat maakt het uit wat ik koop”, en tot op zekere hoogte heb je daar dan nog gelijk in ook. Het is een beetje hetzelfde zeggen als “een spijkerbroek is een spijkerbroek”, zij het niet dat er toch een significant verschil tussen een dure en een goedkope variant bestaat. Met de HyperX Predator RGB 2933MHz 2x8GB mag je stellen dat je het met een prijskaartje van circa tweehonderd euro niet over een goedkope variant hebt, maar gelukkig is het al te merken dat je geen prullaria hebt aangeschaft, zelfs voordat je de modules in je mobo hebt geprikt. Je hoeft het bescheiden doosje zelfs niet eens te openen om te merken dat je een premium product in je tengels hebt. Aan het gewicht van het hele pakket kun je al aardig opmaken dat de bouwkwaliteit van de HyperX Predator geen kattenpis is.

Bij het openen van het subtiel ogende doosje zien we vlot waar deze grammen vandaan komen. De HyperX Predator-kit beschikt namelijk over enkele loeiers van zwart aluminium heat spreaders, wat ook al wel te kennen geeft dat Kingston er absoluut zeker van wil zijn dat die krengen niet gaan piepen wanneer je bakkie even dat beetje meer werk moet verzetten. Nog voordat je überhaupt het geheugen hebt geïnstalleerd, krijg je al het gevoel dat je setup er gelikt uit gaat zien. Zodra het daadwerkelijke huwelijk tussen je lege RAM slots en je Predators is voltrokken en je dit bezegelt door je pc eens aan te zetten, wordt dat gevoel nog eens extra bevestigd.

onbekend

'Let there be light!'

Want ja, of je er nou een liefhebber van bent of niet, RGB-verlichting is en blijft een dingetje in de moderne gaming pc. Voorstanders van ‘aurora borealis-achtige taferelen’ zien het liefste alle kleuren van de regenboog voorbij komen, terwijl tegenstanders ervan liever een subtiele kast op of onder hun bureau zien prijken. De HyperX Predator-serie lijkt hier een gulden middenweg in te hebben gevonden door de RGB-verlichting stijlvol en niet té schreeuwerig te maken. De kleurenstrip spant zich uit over de gehele rug van de module, zonder dat het meteen een kwart van je totale RAM-module in beslag neemt. Daarbij is het ook nog eens zo dat de verlichting synchroon loopt met die van je moederbord, mits je beschikt over een mobo met AURA (ASUS), Mystic Light (MSI), RGB Fusion (Gigabyte) of Polychrome RGB (ASRock).

Dit synchroniseren met het RGB-profiel van je mobo heeft vooral één groot voordeel: geen extra software. Met een beetje pech heb je al een handvol programma’s draaien die stuk voor stuk je randapparatuur van een kleurtje voorzien (bijv. Razer Synapse, Corsair iCUE, Logitech Gaming Software), dus het idee dat je niet nóg een programma moet laten draaien is best prettig. Om er zeker van te zijn dat dit hele kleurencircus vlekkeloos blijft functioneren, beschikt de HyperX Predator over Infrared Sync technologie, wat er ten alle tijden voor zorgt dat iedere module zich identiek gedraagt. Of dit echt meerwaarde heeft, ik weet het niet. Een beetje moederbord zal er geen moeite mee hebben om de boel synchroon te houden. Daarbij is het ook de vereiste dat je Predator RAM-modules knus langs elkaar moeten blijven (max 18mm tussen de modules) en je dus sowieso niet mag mixen met ander geheugen (wat eigenlijk toch al een faux pas is).

onbekend

HyperX Predator geeft ieder wat wils wat performance betreft

Qua looks zit het dus wel snor met deze HyperX Predator schatjes, maar de vraag is natuurlijk of het ook een beetje fatsoenlijk werkt als RAM-geheugen (joh?!). Voordat ik daar wat over zeg, even een fabeltje uit de weg werken: van duur geheugen wordt je pc niet ineens rete-snel. Wat goed RAM-geheugen wel faciliteert is een systeem dat niet begint te zuchten en kermen wanneer je eens flink gaat multitasken of wanneer je je rig eens flink de sporen geeft. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de HyperX Predator ook daarin niet teleurstelt. Kingston weet namelijk al jaren aan de top mee te draaien. Recht uit de doos is het met diens CL15 latency niet het allersnelste geheugen op de markt, maar ook daar valt een mouw aan te passen, mocht daar behoefte aan zijn.

Vooral voor de fervente overclockers is de HyperX Predator RGB namelijk een interessante optie, of deze nu met een Intel of een AMD systeem werkt. Het geheugen is namelijk uitgerust met meerdere Intel XMP-ready en gecertificeerde profielen om het de gewenste latencies en voltages toe te wijzen, terwijl de standaard kloksnelheid van 2933MHz er juist weer voor moet zorgen dat het lekker vlotjes met AMD Ryzen loopt. Nu moet ik wel even benadrukken dat overclocken geheel op eigen risico gebeurt (wees gewaarschuwd), maar de HyperX Predators laten zich in zowel kloksnelheid als latencies behoorlijk ver tweaken. In theorie zou je de CAS latency naar CL12 kunnen laten zakken wanneer je daar wat kloksnelheid voor inlevert. Aan de andere kant zou volgens Kingston 3600MHz ook haalbaar moeten zijn, al lever je daar uiteraard weer wat CAS latency voor in. Je kunt niet alles hebben, natuurlijk. Het punt is, de HyperX Predator RGB is lekker veelzijdig en geeft bijna iedereen wel iets wat men verlangt, of het nu om stijl of performance draait.

onbekend

Eindoordeel van Patrick Meurs

Met de Predator RGB-reeks weet HyperX zich op meerdere fronten gunstig op de markt te positioneren. Of het nu om performance draait of om de looks, deze RAM-modules vinken zo goed als alle vakjes aan. Of je nu een pc tweaker bent of iemand die liever zonder alle poeha toch lekker vlot geheugen in zijn of haar rig heeft zitten, HyperX Predator RGB geeft je zonder meer een sterke performance. Op esthetisch vlak gooit dit stukje hardware ook hoge ogen door het RGB niet te opzichtig te maken. Wat dat betreft heeft men in mijn optiek alleen de G-skill Trident-Z als concurrent te dulden. Dat de RGB software-loos gestuurd wordt omdat deze zich aan de RGB-settings van je mobo aanpast is ook een grote plus, al zie ik persoonlijk de meerwaarde van het Infrared Sync-gebeuren nog niet zo in.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord