Tech: Nacon Revolution Pro Controller 2

Geplaatst: 12 december 2017 13:00
Aangepast: 23 juni 2018 17:31

Vorig jaar mocht ik nog aan de bak met de Nacon Revolution Pro Controller, een controller die speciaal voor en door E-sporters is gemaakt. Een jaar na dato verschijnt plots Bigben's Nacon Revolution Pro Controller 2. Op het eerste oog lijkt de controller erg veel op de eerste versie, en in zekere zin is dat ook absoluut het geval. Toch komt deze controller ook met een flink aantal verbeteringen die voornamelijk waarneembaar zijn onder de motorkap. Is de controller enkel geschikt voor de pro's of kunnen we allemaal genieten van dit stukje techniek?

Hoera! Iets minder omslachtig

Diegene die een eerste blik op de controller werpt, merkt al snel op dat de controller wel wat weg heeft van een Xbox-controller. De D-pad zit meer naar onderen, de linker analoge stick staat meer naar links, en de knoppen zijn een tikkie groter. Het design is vrijwel identiek aan de vorige versie, afgezien van een schuifje, de PlayStation gravering in het touchpad, en wellicht de grootste positieve aanpassing, de bekabeling. De controller is nog altijd voorzien van een snoer, logisch aangezien dit voor snellere responstijden zorgt, maar je hoeft hem er dit keer niet klungelig op te schroeven. De Revolution 2 is namelijk voorzien van een USB type C-kabel wat een stuk fijner werkt. Met de vorige versie liet ik het draad er namelijk gewoon inzitten aangezien ik geen zin had om het kwijt te raken of om hem er telkens op te schroeven. Deze meer conventionele aansluiting zorgt voor een beter plug-and-play gevoel en stelt je ook nog eens in staat om bijvoorbeeld je telefoon op te laden inzien je de controller niet gebruikt.

Hoewel er op de doos gigantisch groot een PlayStation 4-logo staat, werkt deze controller ook gewoon op de pc. Sterker nog, je kunt speciale instellingen invoeren en het schuifje achterop is verruimt naar drie standen, waarvan er één voor de pc is. Ook de instellingen zijn er flink op vooruit gegaan. Er zijn namelijk nog meer mogelijkheden om te benutten. De eerste versie gaf je beschikking over vier profielen. Deze versie verdubbelt dat aantal en geeft je toegang tot het configureren van acht profielen. Speel je dus meerdere games tegelijkertijd, dan heb je nu meer opties om de besturing optimaal voor die ene game te maken. Zo zijn alle knoppen naar eigen wens te mappen. Ook de instellingen van de D-pad zijn op de schop genomen. Het is namelijk mogelijk om te configureren dat de D-pad werkt als vierpuntstoets, of als achtpuntstoets. Het is echter jammer dat je nog altijd de configuratie moet invoeren op een pc en niet gewoon via de PlayStation zelf.

De moeite waard?

Om de controller uitvoerig te testen heb ik verschillende games getest met diverse set-ups. Het viel mij op dat de controller erg goed presteert met racegames en shooters. Met fighters en platformers vond ik hem helaas ietwat tegenvallen, daar zijn de positie en de toetsen van de Dualshock 4 D-pad gewoon net wat beter. Wat mij een beetje tegenstaat, is het originele gewicht van de controller. Door de kabel en techniek is de controller topside heavy wat een beetje onwennig aanvoelt. Gelukkig worden daarvoor gewichtjes meegeleverd die je in de controller kunt plaatsen. Zo bepaal je zelf hoe je de balans van de controller wil hebben.

De triggers zijn ook nog ietwat onwennig, zeker als je de Dualshock 4 dagelijks in handen hebt. Mijn vingers vallen over de triggers heen wat een beetje het gevoel geeft dat je reusachtige handen hebt, terwijl ik behoorlijk poezelige handjes heb. Desalniettemin heeft de Revolution 2 ook zo zijn pluspunten. Die snellere responstijd is duidelijk waarneembaar en ook het instellen van de reactieratio van de analoge sticks is een fijne toevoeging. Zo creëer je echt een eigen set-up die je iets beter weet te maken. De vier extra toetsen aan de onderzijde komen daarbij goed van pas met shooters. Zo hoef je bijvoorbeeld geen analoge stick in te drukken om een sprintje te trekken of te bukken.

Eindoordeel

De Nacon Revolution Pro Controller 2 is wederom een fijn product, hij is namelijk in ieder opzicht beter dan zijn voorganger. Indien je de eerste versie al in bezit hebt, is deze controller niet die gigantische stap vooruit die je naar de winkel doet rennen om de nieuwste versie te halen. Daarbij moet je accepteren dat je met een snoer verbonden bent, aangezien de controller geen optie tot draadloze verbinding heeft. De Revolution 2 is voornamelijk geschikt voor shooters en racinggames. Platformers en fightinggames spelen namelijk, naar mijn mening althans, fijner met een DualShock 4-controller. De grootste verbeteringen ten aanzien van de voorganger zijn de USB-bekabeling en de verdubbeling in het aantal profielen. Geef je echter niets om een bedrading, iets snellere respons, en het configureren van de controller, dan is dit product niets voor jou. Wil je echter net dat stapje voor hebben op de concurrentie, dan is de Revolution 2 een uitstekende aankoop.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer