Tech: Plantronics RIG Surround

-

De afgelopen maanden hebben we meerdere gaming headsets van Plantronics onder de loep genomen. De Plantronics RIG Surround is de grote broer van de eerder besproken RIG Flex, maar richt zich dit keer specifiek op de pc-gamer. Vooral de meegeleverde usb-amplifier steelt de show, al is het 7.1-geluid op papier ook een mooie feature.

Wat het is

De Plantronics RIG Surround is een gaming headset met Dolby 7.1 Surround Sound, 40 mm drivers en een draad, die vooral is ontwikkeld met het oog op de fanatieke pc-gamer. Toch is het vooral de usb-amplifier die de aandacht trekt. Deze wordt door velen beschreven als zijnde een hockeypuck, aangezien de vorm en afmetingen erg overeen komen. De draad met boom mic, waarmee je de headset op de usb-amplifier dient aan te sluiten, is los te koppelen aan beide kanten. De usb-draad die tussen de amplifier en je pc thuishoort, zit wel vast aan de amplifier, evenals de korte, rood-oranje draad met een 3,5 mm-aansluiting. Deze is bedoeld voor je smartphone, maar daarover later meer.

Ook de usb-amplifier zelf biedt een hoop mogelijkheden. Zo kan het algemene volume geregeld worden met de grote draaiknop en zijn er twee sliders aanwezig om afzonderlijke volumes te regelen. De linker hangt samen met het geluid dat uit je smartphone komt, met de linker balanceer je tussen game- en chatgeluid op je pc. In het midden van de amplifier kun je met een knop, voorzien van een soort kliksysteem, volledig schakelen tussen game- en smartphonegeluid, linksonder vind je een knop om je telefoon op te nemen en daarnaast vind je de muteknop. Als laatste kan de knop rechtsonder gebruikt worden om te schakelen tussen drie EQ-presets: 'puur', 'seismisch' en 'intens'. Druk je de knop langer in, dan schakel je Surround Sound in of uit.

Geluidskwaliteit en design

De geluidskwaliteit van de Plantronics RIG Surround is prima, net zoals dat met de RIG Flex het geval was. De toevoeging van Dolby 7.1 Surround Sound wist mij persoonlijk niet te overtuigen, maar het verschil is zeker hoorbaar. Er zijn echter andere headsets die 7.1 Surround Sound beter je oren in weten te pompen, maar dat neemt niet weg dat het stereogeluid van de RIG Surround (als je Surround Sound hebt uitgeschakeld) op zich al ijzersterk is. Verder is je geluidservaring middels de usb-amplifier op alle mogelijke manieren aan te passen, waardoor je hoe dan ook een prettige geluidservaring hebt.

Het design van de RIG Surround komt overeen met dat van de RIG Flex. Een slank, strak design met stoffen earpads, die net over de oren vallen. Zwart overheerst, maar hier en daar is ook een oranje tint te vinden. De usb-amplifier trekt deze lijn door en voegt daar nog een blauwe tint aan toe. Het blauwe licht is gereserveerd voor de smartphonekant, terwijl het oranje licht de pc-kant highlight.

Gebruik

Wanneer je alle onderdelen van de RIG Surround uit de doos hebt gehaald, op elkaar aan hebt gesloten en er volop gebruik van gaat maken, merk je dat het best even wennen is om met zo'n vrij ingewikkelde usb-amplifier te werken, die ook nog eens op je smartphone (of ander mobiel apparaat) aangesloten dient te worden. Toch merkte ik al snel dat dit onverwachte voordelen met zich meebrengt. Zo kun je terwijl je een game speelt op je pc, wat achtergrondmuziek aanzetten op je smartphone, deze volumes precies naar eigen smaak op elkaar afstemmen en vervolgens genieten van twee geluidsbronnen, alsof ze nooit gescheiden zijn geweest. Dat is tof en hetzelfde geldt voor het beantwoorden van oproepen tijdens het gamen, ware het niet dat de opneemknop niet iedere telefoon lijkt te ondersteunen. Zo lukte het me niet om met deze knop oproepen te beantwoorden op mijn OnePlus One, maar deden alle andere smartphonefuncties het wel naar behoren. Als ik dan alsnog op het scherm van mijn telefoon zelf opnam, werkte alles wel prima. Je zorgt er namelijk gemakkelijk voor dat je medespelers niet kunnen meegenieten van het telefoongesprek met je wederhelft, terwijl je na het ophangen zo weer terug bent en ondertussen gewoon door hebt gespeeld.

Hoewel de RIG Surround officieel een gaming headset voor de pc is, heb ik deze toch even aan de consoles proberen te hangen. Met de usb-amplifier is dat geen doen, maar als je de headset direct op de controller aansluit, heb je dezelfde ervaring als met de RIG Flex. Dat betekent dat de RIG Surround in zekere mate dus op praktisch ieder apparaat te gebruiken is, wat ik persoonlijk altijd een welkome extra vind. Over welkome extra's gesproken, de RIG Flex wordt geleverd met een extra draad voor mobiel gebruik. Ik snap dat het de bedoeling is dat je de usb-amplifier op je smartphone aansluit, maar een aparte mobiele draad had ik ook erg kunnen waarderen, aangezien deze draad wél over een muteknop beschikt (in tegenstelling tot de meegeleverde draad met boom mic).

Eindoordeel

Wanneer je de Plantronics RIG Surround aanschaft, wordt je wellicht lichtelijk overdonderd door de vele opties, vooral op de usb-amplifier. Sommige van die features blijken verrassend handig te zijn, bij andere zet ik echter mijn vraagtekens. Ook het 7.1-geluid wist me niet te overtuigen, maar dat neemt niet weg dat de RIG Surround sowieso al prima klinkt. De headset zelf is gelukkig nog steeds lekker comfortabel, is net zo gemakkelijk direct op een console (lees: controller) aan te sluiten en met de usb-amplifier creëer je op de pc echt je eigen geluidservaring. Ook al weten lang niet alle opties te overtuigen, de Plantronics RIG Surround blijft een fijne, bètaalbare gaming headset.

De Plantronics RIG Surround kent een adviesprijs van €85,- en is reeds verkrijgbaar.