Terugblik: Peter Scheffer

Geplaatst: 28 december 2015 18:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Het was mij wel weer een puik gamejaartje. Begin dit jaar heb ik een eindbaas op deze wereld gezet die mij de Daddy4Life-Achievement gaf. Dit zorgt ervoor dat gamen meer gemanaged moet worden, met regelmatig periodes waarin je geen tijd of juist vrij veel tijd hebt. Dit heeft ertoe geleid dat ik in elk geval veel games die dit jaar het levenslicht hebben gezien nog amper heb aangeraakt.

Voor mij is als grote aanschaf in december 2014 een PlayStation 4 in huis verschenen. Deze deed vooralsnog niet veel, totdat de volgende game begin 2015 uitkwam:

Bloodborne

Grimmigheid is voor mij altijd een sellingpoint in games. From Software is daarom ook één van mijn favoriete developers want ze hadden ook From Beyond Software kunnen heten met al hun duistere titels. Met Bloodborne hebben ze er zelfs nog een schepje bovenop gedaan, plus de gameplay sneller gemaakt dan bij de Souls-games. De game is niet perfect met zijn veel te stugge begin, maar het is een game die absoluut een klassieker is. Helaas heb ik Bloodborne nog lang niet genoeg kunnen spelen, want de game vraagt om vele tientallen uren grimplezier en re-runs.

Een andere (tegen mijn verwachting in) erg leuke game, welke ik wel volledig heb doorgespeeld, op de PS4 is Transformers Devastation. Persoonlijk ben ik vooral dit jaar, wanneer ik de tijd had, mijn back catalogue gaan doorspitten. Hierbij heb ik Dragon Age 1 en Dragon Age 2 volledig doorgespeeld, om zodoende mij daarna alvorens te storten op Dragon Age Inquisition. Echter ben ik daar helaas nog niet ver in gekomen want er verscheen nog een andere grote titel:

The Witcher 3

Wederom een game waarvan ik nog niet eens het topje van de ijsberg heb verkend. Deel twee vond ik geweldig, en deeltje één wil ik ook nog altijd graag eens doorspelen. Jaren geleden had ik het geniale eerste boek van The Witcher gelezen, en een tijdje terug ben ik begonnen aan het tweede boek. Dit boekwerk trekt je nog meer in de harde kille magische wereld waarin Geralt probeert de kost te verdienen als monsterjager. The Witcher 3 en zijn manier van release laat zien dat er nog altijd development teams zijn die snappen hoe je het beste een succesvolle game maakt: treat the IP and your customers right.

De gave games bleven echter maar verschijnen dit jaar. Op de Wii U is het wellicht het meest stil gebleven, maar wat een klapstukken zijn daar ook op verschenen. De exclusieve Devil's Third wordt in het Westen compleet afgezeken, iets wat ik onterecht vind (zie mijn review), want het is solide debiele Japanse actie fun van een vrij hoge plank. Dat het niet kan tippen aan Yoshi's Woolly World, Super Mario Maker of Xenoblade Chronicles X is waar. Maar ja, dat is ook wel erg lastig.

Eerlijk gezegd heb ik dit jaar niet een teleurstelling gespeeld. Er waren wel wat kleinere titels op de 3DS die beter konden, maar nergens in 2015 heb ik een flop gekocht of doorheen moeten spelen. Uitspelen is mij met vrijwel niets gelukt, op kleinere titels na. Eentje die ik wel in een recordtijd heb uitgespeeld is:

Halo 5 Guardians

Halo 5 Guardians heeft een aparte singleplayer-campaign die zowel matig als supergoed is. Ten eerste speel je veel te weinig met Master Chief, en klopt het verhaal niet met wat de trailerfilmpjes je deden doen denken, heel vreemd. De campaign had gerust ook wat langer gemogen, maar afgezien daarvan is het een top van een thrill ride, welke helemaal voelt als een Halo-game. Vette locaties en een constant doorknallend plot houden je geboeid van begin tot eind. Daarbij is de soundtrack één van de beste die ik in jaren heb gehoord.

En ja, nu heb ik Fallout 4 nog niet genoemd, maar ik ben eerst Fallout New Vegas eindelijk eens gaan spelen. Nu ben ik vooral bezig met Rise Of The Tomb Raider, wellicht mijn favoriete game van dit jaar, maar ik kan vooralsnog niet kiezen. Oh ja, dan hebben we ook nog Metal Gear Solid 5: the Phantom Pain en Assassin's Creed: Syndicate, die komen over een jaartje wel aan de beurt, misschien. Goh, wat jammer dat Star Fox Zero en de nieuwe Zelda nog niet zijn uitgekomen Waar moet ik in hemelsnaam de tijd vandaan halen? Dan maak je maar tijd, zoals Maxine in Life Is Strange zegt! Aargh, die geniale titel is ook nog verschenen dit jaar Zou dat dan toch mijn favoriet zijn?

Lees meer