Terugblik: Rebecca met Horizon Zero Dawn

Geplaatst: 27 december 2017 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Wat een veelbewogen jaar was 2017. Veel spectaculaire titels zijn ons om de oren geslingerd en daarnaast hebben we ook enkele teleurstellingen moeten incasseren. We hebben ons in ieder geval weer goed kunnen vermaken achter onze beeldschermpjes. Ik heb een heerlijk game-jaar achter de rug, dus met het nieuwe jaar in het vooruitzicht is dit het uitgelezen moment om wat dingen op een rij te zetten.

Beste games van het jaar

Ik heb bewust gekozen voor 'games', want dit jaar zijn er twee die voor mij een mooie plek aan de top verdienen. De eerste is The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Als ontzettende Zelda-fan heb ik bijna tranen gelaten op de dag dat ik deze in de winkel op kon halen (vergezeld door mijn gloednieuwe Switch). De vrijheid die de game heeft, is ongekend en heeft ervoor gezorgd dat ik er toch makkelijk zo'n 150 uur in heb gepropt.

Horizon Zero Dawn mag de plek met Zelda delen. Van tevoren was ik helemaal niet zo super enthousiast over deze titel, maar toch besloot ik hem te halen. Even kijken waar alle fuzz nou over was. Eerlijk is eerlijk: ik heb geen seconde spijt gehad van deze aankoop. De game werkt ontzettend lekker en het verhaal... Wow. Nadat ik deze game uit had gespeeld, kon ik een paar dagen niet lekker gamen omdat geen enkele game net zo tof was als deze. Allemaal jouw schuld, Guerrilla Games!

Toch nog wat teleurstellingen

Dit jaar is een jaar dat in de boeken gaat met een fink aantal titels, toch zitten er voor mijn gevoel een aantal dingen tussen waar ik teleurgesteld over ben. Dikke kans dat ik hier niet al teveel vrienden mee ga maken, maar de eerste titel is South Park: The Fractured But Whole. Begrijp me niet verkeerd, de game is ongelooflijk tof en ik heb deze met veel plezier gespeeld. Het einde verknalt het echter voor mij. Ik ga niet teveel spoilen, maar ik zag deze van mijlenver aankomen. Ook de laatste battle vind ik kort en te eenvoudig. Dit verpestte de game een beetje voor me. Ook vind ik The Stick of Truth een stuk meer divers in omgevingen dan zijn opvolger.

Injustice 2 vind ik ook een dingetje. Het is zo gericht op DLC en dat maakt mijn enthousiasme voor de game helemaal kapot. Ik heb niks tegen DLC, maar wel als je al vanaf dag 1 weet dat je maar de halve game krijgt zonder een Season Pass of Complete Edition. Een CE waar je maar liefst 120 euro's voor mag neerleggen. Het meest recent is wel de flop die Star Wars: Battlefront 2 met zich meebracht. Lootboxes en microtransacties die de hele game bepaalden. Ik ben blij dat de halve community daartegen in opstand is gekomen.

Veel te veel uren in gestoken

Ik ben het type dat het helemaal niet erg vind om te grinden: urenlang eenzelfde level spelen om net dat felbegeerde item te krijgen. Dit is misschien ook de grootste reden dat ik veel teveel tijd heb gestoken in Fire Emblem: Warriors. Hack and slash is sowieso al een genre waar ik me uren mee kan vermaken. Simpelweg omdat het concept van 'Niet nadenken, gewoon rammen' mij erg goed ligt. Tel daarbij op dat er ontelbaar veel manieren zijn om de personages te upgraden en je daar specifieke levels herhaaldelijk voor moet spelen. Heerlijk! Ik ben echt veel te veel tijd kwijt geweest aan deze game. Uren die ik beter had kunnen besteden.. of toch niet?

Een event die aan alle kanten straalde

In augustus was ik op bezoek in Duitsland. Dit niet zonder reden, want in die periode is gamescom. Nu is dit event elk jaar wel een feestje, maar dit jaar was deze wel heel spectaculair, misschien door alle toffe games die dit najaar in het verschiet lagen. Een buttload aan mensen, cosplayers en natuurlijk allerlei games. Ik heb ongelooflijk veel gespeeld en tassen met goodies mee naar huis kunnen nemen. Elke game en ontwikkelaar wist me wel te voorzien van toffe spullen die nu een mooi plekje in huis hebben. Oh, the memories.

And the winner is...

Nintendo. Ik zou hier kunnen stoppen en dan snapt iedereen denk ik wel waarom ik deze als winnaar kies en nee, dit is niet omdat ik een grote voorliefde heb voor het Japanse bedrijf. De afgelopen jaren zagen we Nintendo wat afglijden. De Wii U flopte en veel fans wisten echt totaal niet meer waar Nintendo mee bezig was. Dit jaar bracht het echter de Switch op de markt en bam! Het bedrijf had daarmee goud in handen. Sony en Microsoft brachten 4K de wereld in en een aantal toffe exclusives, maar werden verslagen door een apparaatje dat op 900p draait. Toch wel knap van onze grote vrienden. Op een goed nieuw game-jaar!

Lees meer