Check hier alle The Game Awards 2023 content

Terugblik: Simon Kayzel

Zo, het jaar zit er alweer bijna op. Er waren dit jaar een aantal toffe games, maar toch voelde 2015 niet echt memorabel aan. De games die ik speelde waren tof, maar diegene die mij echt zijn bijgebleven, zijn op één hand te tellen. Voor de rest viel het allemaal tegen, of het was niet meer dan 'wel leuk'. Laat ik eerst eens de games benoemen die mij zijn bijgebleven.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Vanaf de opening van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain wist ik het al meteen: dit was typisch Metal Gear. Bizarre vijanden, gigantische machines en een verhaal dat je hoofd in de war gooide soms. Leuk om oude bekenden gezien te hebben uit de vorige games. Motherbase onderhouden en uitbreiden was verslavend, Quiet als bondgenoot en de viering van mijn verjaardag op de basis is mij toch wel bijgebleven. Niet beter dan zijn voorganger, maar nog steeds een dijk van een game.

Until Dawn

IJskoude sfeer, prachtige graphics, heerlijke besturing en een intrigerend en meeslepend verhaal. Ja, Until Dawn was de ultieme tiener-horrorfilm maar dan in de vorm van een game. De keuzes waren dit keer echt van belang en personages konden gewoon dood. Toch wel de verrassing van dit jaar. Ik heb het van begin tot het eind in één adem uitgespeeld.

Zombi

Ik heb Zombi altijd al willen spelen, maar ja, even een Wii U hiervoor aanschaffen was mij net even te gortig. Gelukkig verscheen de game dit jaar ook voor de PlayStation 4. De game was alles wat ik ervan hoopte als grote fan van zombiegames. Spannend, soms eng, lekker pittig en een ongekende sfeer die perfect bij de game paste. De muziek was vaak ook angstaanjagend en is mij enorm bijgebleven. Eindelijk een zombiegame die bijna alles bevatte wat ik zoek in een goede zombiegame.

Dying Light

Dying Light is ook een game waar ik al een behoorlijk lange tijd naar uitkeek. Minder eng dat Zombi, maar wel groots qua opzet en de gameplay was erg tof. Het klimmen en springen werkte heerlijk en de vele zombies die je opjoegen zorgden voor een goede spanning. De toon was wat serieuzer van aard dan in de Dead Island-games, en dat sprak mij meer aan. Vooral in de nacht werd de spanning nog eens verdubbeld. Qua zombiegames dus echt een leuk jaar voor mij.

Just Cause 3

Sandboxgames, wat een heerlijke games zijn dat toch. Heerlijk nutteloos rondkutten of jezelf afreageren na een slechte werkdag, alles kan in dit genre. Just Cause 3 speel ik op dit moment nog steeds en het blijft een heerlijke titel. Het maakt oerinstincten los in mij als man, lekker veel foute humor, gruwelijk dikke en hard klinkende explosies, stunten, het kan allemaal. Hoe vaak ik wel niet de tinteling door mijn lijf heb gevoeld en als een blij kind bijna zat te stuiteren op de bank, als er weer eens een stellage of toren in alle details in elkaar stortte, heerlijk!

De games uit de 'wel leuk, maar gewoontjes'-zone

En ja, er waren nog enkele andere games. Wolfenstein: The Old Blood, Zombie Army Trilogy, Resident Evil HD Remaster, Resident Evil: Revelations 2, Call of Duty: Black Ops 3 en dat was het dan wat mij betreft. Deze games waren zeker leuk, maar memorabel goed, dat dan weer niet. Het bleef allemaal hangen in de 'wel leuk, maar gewoontjes'-zone.

Call of Duty: Black Ops 3, Resident Evil HD Remaster en Zombie Army Trilogy speel ik nog, daar ben ik nog niet mee klaar. Resident Evil HD Remaster is zonder walkthrough een hel om te spelen, omdat mijn navigatiegevoel nou niet echt denderend is. Om nou constant rondjes te lopen, daar moet ik net zin in hebben. Zombie Army Trilogy is vooral leuk online of even tussendoor, maar in te lange sessies wordt het licht herhalend. Call of Duty: Black Ops 3 is dan weer vooral leuk in co-op en de multiplayer is leuk voor af en toe één tot twee uurtjes.

Resident Evil: Revelations 2 was eigenlijk een teleurstelling. De eerste Revelations was erg tof, maar dit deel was gelijk een stuk minder. Het wist mij gewoon minder te raken qua sfeer en gameplay, ondanks enkele originele vondsten.

Wat ik nog zou willen spelen

Wat ik nog zou willen spelen, is met name Life is Strange, wat een toffe game lijkt mij dat. Ik heb de demo een paar keer gespeeld en dit beviel mij erg goed, deze wil ik zeker nog eens gaan aanschaffen. Ook BEYOND: Two Souls voor de PlayStation 4 wil ik nog eens spelen, maar tijd en geldgebrek staan deze plannen nog even in de weg.

Een jaartje vooruit

Het is bijna 2016, hopelijk een jaar met wat meer memorabele games. Ik denk dat Uncharted 4 sowieso een topper gaat worden, wat zeg ik, dat weet ik wel zeker! Naast deze titel kijk ik uit naar Dead Island 2, de nieuwe Hitman-game en Mafia III, stuk voor stuk games waarvan ik verwacht dat deze mij nog lang zullen bijblijven. Op naar volgend jaar dan maar!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?