Tokyo Game Show: Beursdag 2

Geplaatst: 18 september 2015 17:00
Aangepast: 11 september 2018 19:25
-

Ook de tweede beursdag van de Tokyo Game Show is tot een eind gekomen. Ik ben vandaag vooral op zoek gegaan naar toffe en maffe Japanse games, aangezien ik de meeste westerse games al op de gamescom heb gespeeld. De meeste games waren gelukkig wel speelbaar zonder de taal te beheersen, al waren er jammer genoeg wel een paar uitzonderingen.

De grootste game van de beurs was Granblue Fantasy. Geloof het of niet, maar de stand voor alleen deze game was net zo groot als heel de stand van Sony. Ik kreeg het dan ook niet allemaal op één foto. Achter het scherm staat namelijk nog een enorm gebouw en naast het schip is nog een podium waar men onder andere mee kan doen met bingo. De game was niet speelbaar, maar je kon in een zaal naar een filmpje kijken dat werd geprojecteerd op een gebogen muur en de grond, waardoor het een beetje 3D leek. Ik vond het er gaaf uitzien, maar ik had geen flauw idee wat voor game het nou was. Wat blijkt: het is een mobiele RPG die al eind 2013 is verschenen. Zo te zien hebben ze daarmee een hoop geld gescoord.

Ik heb ook naar de wat kleinere games gekeken, en één daarvan was Cubeats. Deze game werkt met de Kinect, waarbij het de bedoeling is om op de beat de juiste blokken te grijpen. Ik vond het nog best wel leuk, alleen is de kans klein dat Cubeats buiten Japan gaat verschijnen.

Phoenix Wright: Ace Attorney 6 werd een paar weken voor de Tokyo Game Show aangekondigd, en was dan ook tijdens de beurs aanwezig. Dit had voor mij de game van de show kunnen zijn, alleen was er een klein probleempje: de game was op de beursvloer alleen in het Japans speelbaar Bij veel Japanse games maakt dat niet zo veel uit om het te kunnen spelen, maar je kan moeilijk een rechtszaak oplossen als je niet weet wat er wordt gezegd. Gelukkig zal de game ook naar Europa komen, met de Engelse taal uiteraard.

De PlayStation VR was aanwezig met verschillende tech-demo's, waaronder Summer Lesson. Of je er echt iets van op kan steken, dat weet ik niet, maar je kan in ieder geval naar leuke schoolmeisjes kijken.

Tegen het einde van de dag was het overal vrij rustig, dus ben ik maar bij enkele willekeurige games naar binnen gelopen. Zo kwam ik terecht bij Miracle Girls Festival voor de PlayStation Vita. Dit is een ritmegame waarbij je op het juiste moment op de knoppen moet drukken die kriskras door het scherm vliegen, met op de achtergrond dansende meisjes. Stiekem vond ik dit best wel leuk.

Er waren nog meer ritmegames aanwezig, waaronder deze game met enkel een Japanse naam. Het werd op een podium met negen mensen tegelijkertijd gespeeld. En ja, ik heb dit ook gedaan op het podium. Op het scherm wordt naar iedereen noten afgevuurd, waarbij je op het juiste moment met je voet een plaat op de grond moet aantikken.

Zoals ik gisteren al vertelde, is Metal Gear Online van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain ruim twee weken voor de release speelbaar bij Konami. Ik heb een soort Team Deathmatch-achtige modus gespeeld. Hier kwam in ieder geval van mijn kant weinig stealth te pas. Desondanks eindigde ik wel hoog op de leaderboards, dus heb ik het idee dat je het niet stealth hoeft te doen. Ik weet niet of iedere Metal Gear Solid-fan dit kan waarderen, maar ik als niet-fan vond het juist wel leuk.

Achter Metal Gear Online had Konami een aantal arcademachines geplaatst met een honkbalgame. In deze game krijg je vijf ballen aangeworpen, die je uiteraard zo ver mogelijk moet slaan. Dit doe je door met de arcadestick te mikken en deze vervolgens indrukken om te slaan. Drie van je worpen worden vervolgens gecombineerd voor een totaalscore. Ik vond het eigenlijk nog best vermakelijk om een hoge score neer proberen te zetten, dus ben ik meerdere keren langsgegaan om nog een poging te wagen.

De verrassing van de show was voor mij Odin Sphere Leifdrasir van Atlus. Dit is een remake van de PS2-game Odin Sphere, waar ik nog nooit van had gehoord. Het is een soort 2D beat-'m-up met RPG-elementen waarbij je van kamer naar kamer loopt. Sommige kamers bevatten kleine eindbazen, en op het eind van de demo was er ook een grote eindbaas. De controls voelden heel erg vloeiend aan. Zonder al te veel moeite maakte ik lange combo's die er gevarieerd uitzagen. Deze game ga ik zeker in de gaten houden!

Vanaf morgen zal de beurs voor het eerst voor het grote publiek opengaan. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat verlopen, aangezien ik het tijdens de businessdagen al behoorlijk druk vond. Gelukkig heb ik het meeste wel gespeeld, maar wie weet kom ik nog een verborgen parel tegen. Jullie horen het morgen wel!

Lees meer