Tokyo Game Show: Beursdag 3

Geplaatst: 19 september 2015 17:00
Aangepast: 11 september 2018 19:25
-

Vandaag mocht dan eindelijk het grote publiek naar binnen bij de Tokyo Game Show. Dat leidde tot enorme drukte, waar ik gisteren al een beetje bang voor was. Gelukkig hoefde ik niks meer te spelen, en heb ik dan ook geen reden om morgen nog een bezoekje aan de beurs te brengen. Vandaag was dus mijn laatste dag, dus is dit een mooi moment om terug te blikken op the good, the bad en the beauty van de Tokyo Game Show 2015.

In vergelijking met gisteren en eergisteren was het vandaag een stuk drukker. Veel Japanse gamers zijn dan ook naar Tokio afgereisd om de nieuwste games te checken.

The Good

Wat me opviel, is dat de Japanners heel erg netjes zijn. Tijdens de beurs krijg je veel troep in je handen geduwd (net als met andere gamebeurzen), maar verrassend weinig hiervan belandt op de grond. Dat terwijl de prullenbakken schaars zijn. Ook maken de meeste standhouders de controllers elke keer schoon wanneer iemand heeft gespeeld.
Verder wordt er van alles gedaan om zo min mogelijk chaos te veroorzaken. Mensen die midden op een druk kruispunt bijvoorbeeld stil gaan staan om naar een trailer op het grote scherm te kijken, worden door de standhouders verzocht om naar voren te gaan. Op deze manier knal je niet tegen stilstaande mensen aan.
Natuurlijk zijn er ook een hoop games aanwezig. Bijna alle games zijn alleen in het Japans speelbaar, maar dat maakt in de meeste gevallen niet zoveel uit. Bij games met een papiertje voor de controls was vaak ook een Engelse variant aanwezig. Je kan snel aan mij zien dat ik geen Japanner ben, dus werd de Engelse variant meestal direct aan mij uitgereikt.

Wat ook leuk is, zijn de maffe dingen die je tegen kan komen. Zo kwam ik deze stand tegen, met roze handboeien en kettingen, een vrouw die met een axe aan het dansen is waarbij de man rechts gezellig meedeed, en in het midden zong een vrouw in een blauwe jurk een catchy Japans nummer. Waar the fok is dit voor?

The Bad

Als je niet zo van Japanse games houdt, dan heb je op de Tokyo Game Show weinig te zoeken. Uitgevers als Microsoft, Ubisoft, Bethesda, Warner Bros. Games en zelfs Nintendo waren niet aanwezig. Electronic Arts had veel van zijn titels thuis gelaten en Square Enix heeft van Just Cause 3, Deus Ex: Mankind Divided, en Hitman alleen wat trailers meegenomen die al op het internet te vinden zijn. Ook moet je rekenen op drukte vergelijkbaar met de gamescom.

Ubisoft en Bethesda waren dan niet aanwezig, maar Square Enix kon als partner wel trailers tonen van Assassin's Creed Syndicate, Tom Clancy's Rainbow Six: Siege en Fallout 4.

The Beauty

Veel uitgevers hebben uiteraard boothbabes opgetrommeld om je naar hun stand te lokken. Daarnaast is er op de publieke dagen een speciaal terrein buiten geregeld voor cosplayers. Ik heb hier wat foto's van gemaakt, die ik natuurlijk met jullie zal delen. Deze foto's behoeven denk ik geen extra uitleg.

Hiermee is de Tokyo Game Show voor mij afgelopen. Als ik tussen de Tokyo Game Show en de gamescom zou moeten kiezen, dan kies ik toch voor de gamescom, omdat ik meer met die games heb. Desalniettemin heb ik me nog prima weten te vermaken. Ik heb games gespeeld waar ik anders nooit naar zou omkijken, en met sommige van deze games had ik nog best veel plezier. Mocht je helemaal weg zijn van Japanse games, dan moet je de Tokyo Game Show echt een keer gaan bezoeken.

Lees meer