Check hier alle The Game Awards 2023 content

Top 10: Onbekende horrorgames die je nachtmerries bezorgen

Happy Halloween! Het is dé tijd om te griezelen en dit kun je natuurlijk het beste doen middels ons geliefde interactieve medium. Ja, games zijn perfect geschikt voor het horrorgenre, want het is aan jou - de speler - om ervoor te zorgen dat je alle nachtmerries direct trotseert. Het horrorgenre kent flink wat titanen. Denk bijvoorbeeld aan de actievolle Resident Evil-franchise of de getormenteerde Silent Hill-serie. Echter, er zijn een aantal hidden gems in dit verzadigde genre. Patrick Meurs en Bram Noteboom zijn in diverse nachtmerries gedoken en presenteren vandaag de top 10 onbekende horrorgames die je nachtmerries bezorgen. Durf jij het aan? Lees dan maar gauw verder!

Top10 horrorgames nachtmerries eng

10. Devotion - Patrick Meurs

Een game zo griezelig dat zelfs Steam hem niet meer durft aan te bieden? Nou... nee. Zo erg is het nou ook weer niet gesteld met Devotion van het Taiwanese Red Candle Games. Dat heeft meer te maken met anti-Xi Jinping posters in de game. Maar het psychologische ligt er wel heerlijk dik op in deze lichtelijk verontrustende corridor walking sim, waarin flink wat Taiwanese horror-invloeden zijn verwerkt. Heel origineel is het qua opzet wellicht niet, maar de liefhebbers van het P.T.-genre kunnen zich er gegarandeerd aan toewijden.

9. Murder House - Bram Noteboom

Dat diverse horrorgames geïnspireerd zijn door de slasher-films van de jaren '80 is niet zo gek, natuurlijk. Er is simpelweg veel om mee te werken en dat is goed te zien in Murder House. Deze VHS-achtige titel heeft stijl waar je u tegen zegt, maar is ook gewoon een ontzettend kundige horrortitel. Zeker als je fan bent van de old school horrorgames, dan is Murder House een ervaring waar je niet omheen kan. Gelimiteerd opslaan en tank controls? Sign me up! Ben je al geïnteresseerd geraakt? Vergeet dan niet om Bloodwash en Stay Out of the House ook te checken!

8. Luto - Patrick Meurs

Oké, dit is een beetje een stinkerd. Luto is namelijk nog niet uit, maar ontwikkelaar Broken Bird Games heeft al een tijdje een magnifieke demo online staan die de lat al heerlijk hoog legt. Ook hier hebben we overduidelijk te maken met een P.T.-geïnspireerd project waarin een angstaanjagend huis de hoofdrol speelt, maar voor het eerst kan ik zeggen dat zeer stereotypische zaken als spoken in de vorm van rondvliegende lakens effectief worden ingezet. Eén ding is zeker, zodra ik ooit besluit te verhuizen, zorg ik er sinds de Luto demo gegarandeerd voor dat ik nergens meer verhuisdozen en spullen onder een doek laat staan.

(LUTO, Murder House, Devotion)

7. Lost in Vivo - Bram Noteboom

Weinig games komen in de buurt van Silent Hill. Niet per se qua presentatie en gameplay, maar het ontzagwekkende gevoel wat deze franchise oproept bij menig gamer. Lost in Vivo komt aardig in de buurt. Deze surreële horrorgame is een wandelende koortsdroom, waar je zo snel mogelijk uit wilt ontsnappen. Lost in Vivo maakt gebruik van claustrofobie om je op te zadelen met een zeer akelig gevoel. En waarom doe je dit allemaal? Om je hond te redden! Om die reden trotseren we elke nachtmerrie, want uiteindelijk moet je je angsten onder ogen zien.

6. Poppy Playtime - Patrick Meurs

We kennen de pop, we kennen zijn kop, maar de game waarin Huggy Wuggie je de stuipen op het lijf jaagt is misschien nog niet zo bekend. Poppy Playtime is een relatief korte, episodische reeks waarin de speler zich door een verlaten speelgoedfabriek moet banen terwijl een een enorme knuffel met meer tanden dan een gemiddeld verzorgingstehuis je op de hielen zit. Een beetje puzzelen is hier en daar wel verplicht en de mechaniek achter deze puzzels is stiekem ook best leuk bedacht. Die Huggie Wuggie tho...

5. FAITH - Bram Noteboom

Het is natuurlijk niet geheel onbekend territorium, wanneer geloven en godsdiensten worden betrokken bij het maken van iets gruwelijks. Toch is FAITH een titel om in te lijsten. Deze minimalistische titel is losjes gebaseerd op een horrorgame uit de jaren '80, genaamd Satanic Scare. Laat de simpele uitstraling je niet foppen, want FAITH levert horror ten top. Middels vreselijk verontrustend beeldmateriaal en slimme gameplaysystemen is dit een titel die je verrast, maar daarna nooit meer vergeet. Het is simpelweg bibberen geblazen, wanneer het MORTIS scherm op je beeldscherm wordt getoverd.

(FAITH, Poppy Playtime, Lost in Vivo)

4. Stories Untold - Patrick Meurs

No Code's Stories Untold is een beetje een vreemde eend in mijn gecreëerde bijt. Tot nu toe heb ik het eigenlijk alleen maar over first-person walking sims gehad waarin de omgeving het spoopy-niveau bepaalt, maar Stories Untold laat je daadwerkelijk zelf wat doen. Door middel van enkele op zichzelf staande episodes vertelt No Code een intrigerend verhaal vol breinbrekende puzzels die stukje bij beetje het overkoepelende plot ontrafelen. De kracht van Stories Untold zit hem in de ver uiteenlopende setting van elke episode en de manier waarop deze richting het einde in elkaar verwikkelen, inclusief een ijzingwekkende ontknoping. Stories Untold is een verhaal welke het verdient om vaker verteld te worden.

3. Iron Lung - Bram Noteboom

David Szymański is een begrip als we het hebben over het horrorgenre. Hij heeft al meerdere titels op zijn naam staan en is op dit moment bezig met Butchers Creek. Als we toch één titel van de beste man mogen belichten, dan moeten we toch kiezen voor Iron Lung. Deze minimalistische horrorgame is een masterclass in tonen in plaats van vertellen. Het is wellicht een korte titel, maar wel eentje die voor kippenvel zorgt. Ja, want zinken in deze rode zee is alles behalve een ontspannende ervaring. De klasse is aanwezig en dat is niet onopgemerkt gebleven. Ja, als een YouTube zoals Markiplier ermee aan de haal gaat en een film ervan gaat schieten, dan weet je dat dit horrorgoud is.

2. Madison - Patrick Meurs

Een verrot huis vol herinneringen waar je met een Polaroid-camera doorheen moet terwijl je de ogen van 'iets' bijna in je rug voelt branden. Mocht dat je ding zijn, dan in Madison gegarandeerd een titel die je even moet checken. Geheel onbekend is deze game van BLOODIOUS inmiddels niet meer, vooral sinds de aankondiging van een VR-versie, maar in mijn opinie verdient Madison absoluut een beetje spotlight. Mocht je films als Insidious verachten omdat je de kriebels krijgt van verontrustende LP-deuntjes, maak dan ook je borst maar nat. The Bleu Knees Song is er eentje om koude rillingen van te krijgen.

1. The Mortuary Assistant - Bram Noteboom

Ik heb nu al flink wat horrorgames verslonden in mijn gamecarrière. Je zou zeggen dat je dan op een gegeven moment wat immuun raakt voor het terreur die deze games bieden. In de meeste gevallen is dat ook zo, maar in The Mortuary Assistant was het nog steeds broekpoepen. In deze onheilspellende titel moet je diverse lijken nakijken en evalueren. De tijd dringt, want in één van deze kadavers zit een demon verstopt. Je moet snel handelen om ervoor te zorgen dat deze duivel niet kan ontsnappen, maar helaas kan je niet voorkomen dat je constant wordt getormenteerd door het vuilste wat de hel te bieden heeft. Zin in een sinistere avond? Dan moet je maar solliciteren bij The Mortuary Assistant.

(The Mortuary Assistant, Madison, Iron Lung, Stories Untold)

Zo, dat is een mooie collectie. Weet je wat nog het mooiste is? Dat er nog veel meer uitzonderlijke titels ergens verstopt liggen in dit alsmaar groeiende aanbod wat te vinden is in de online stores. Wat is jouw favoriete horrorgame die niet genoeg aandacht ontvangt? Laat het ons weten in de comments. Tot die tijd, veel griezelplezier!

BRON Happy Halloween!

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?