Top 5 van 15 jaar: The Elder Scrolls: Skyrim van Timo

Geplaatst: 3 maart 2020 12:00
-

Mijn Top 5 van de afgelopen 15 jaar is geen eenvoudige om samen te stellen. In deze periode heb ik talloze games gespeeld. Waanzinnig goede games tot jammerlijk teleurstellende games. Dus het kostte nogal wat tijd om de lijst definitief te maken. In principe ben ik uitgegaan van een paar handigheidjes. De games moesten een eigen genre zijn of significant verschillen onderling. Bovendien moesten het games zijn waar ik echt tientallen of zelfs honderden uren zelf in heb gespendeerd. En dit alles, bij voorkeur verspreid over 15 jaar over meerdere consoles. Dit resulteerde in de volgende lijst van games, misschien niet per se in beton gegoten in deze volgorde, maar wel mijn 5 tofste games.

onbekend

5. Forza Horizon 2

Op nummer vijf een racegame. Dit was nog best lastig, want ik heb veel fijne en erg goede racegames gespeeld. Ik wilde fun, racen met enigszins realisme middels echte wagens (met licenties) en vrijheid. Project Gotham 4 gaf me fun, racen en realistische auto’s, maar geen vrijheid (wel motoren!) Forza Motorsport 6 is tof en ontzettend goed, maar speel je niet per se voor fun. Mario Kart 8 Deluxe is een andere uiterste. Zelfs racegames als F1, WRC en zelfs GRID en Onrush kwamen er niet aan. Nee, Forza Horizon 2 bracht al dit bij elkaar, zowel offline als online. Ook hier spendeerde ik uren. De gigantische wereld waarin je vrij kon racen, ontdekken of gewoon klooien. Bovendien kon je dit met een vriend doen. King was fantastisch en gewoon het grootste rondje om het eiland werd een pleziertochtje. Deel drie viel mij beetje tegen en met het vierde deel in Engeland bracht mij opnieuw deze vreugde. Maar deel twee blijft voor mij de eerste en beste.

4. Call of Duty: Modern Warfare 2

Dit was een moeilijke. Werd het Modern Warfare, Modern Warfare 2 of toch de laatste van de trilogie? Uiteindelijk werd het deel twee. Deze game is zo grijs gespeeld, dat als het ooit op cartridge was uitgebracht, de slijtage op de connectors de game onspeelbaar zouden hebben gemaakt. Immens toffe potjes met een super K/D ratio (hoewel dit in het begin beduidend minder was), het gevloek en getier waar mijn huisgenoten in vol ornaat van mochten meegenieten (of over klagen). Honderden uren heb ik gespendeerd in de multiplayer. Steevast met dezelfde vriend konden we na het sporten uren spelen. We hadden immers een nieuwe shooter nodig na Counterstrike. De balans was op een gegeven moment prima en bovenal voor iedereen gelijk. En tja, dan was de één maar wat behendiger met Stopping Power, O.M.A en Ninja. Daar werd vooral veel over geklaagd namelijk. Had je maar meer moeten oefenen, denk ik dan. Ook over deze game heb ik mijn affectie getoond met een retrospectief en wat mij betreft de blauwdruk van een toffe, snelle multiplayer shooter voor de consoles. Ja, in mijn optiek beter dan Halo en Battlefield.

3. Grand Theft Auto: San Andreas

Al in een eerdere retrospectief schreef ik al over mijn ervaring met Grand Theft Auto: San Andreas. Deze game is zelfs twee keer in mijn collectie beland voor PlayStation 2 en pc. Ik zou een remaster zo weer aanschaffen als ie voor de Xbox One uitkomt. De combi van de welbekende GTA gameplay, gemengd met een iconische periode in de pop-culture geschiedenis - wat ik een waanzinnig tof vind - en vette hip hop, tja dan heb je mij direct om. De map was groots, alles was zowat mogelijk. De houterige animaties zijn inmiddels iconisch en follow that damn train is inmiddels een bekende meme anno 2020. GTA San Andreas is misschien niet zo groots als GTA V. Maar voor mijn gevoel doet het toch alles net wat beter, is origineler en was toch wel redelijk pionier in de vrijheid. Bedoel, een volledige casino, race-wedstrijden, shooter, vliegen, zwemmen (eindelijk), fitness en je volproppen met junkfood. Wat wil je nog meer? Sowieso heb je met de GTA-games geen miskoop. Maar San Andreas is wel de lieveling van de reeks als je het mij vraagt. Trouwens, als kers op de taart, kende deze game een gigantisch vette cast. Er is daarna geen betere geweest. Slechts Vice City komt in de buurt.

2. Super Mario Odyssey

Toen ik deze game voor het eerst in Finland speelde, omdat een vriend zijn Switch had meegenomen, was ik direct verkocht. Ook ik nam een Switch met Super Mario Odyssey. Het pure speelplezier en vrije ontdekken zoals ik twee decennia geleden voor het eerst heb mogen ervaren met Super Mario 64, was weer terug. De olijke loodgieter is weer doordrenkt met de Nintendo-magie en speelt waanzinnig. Grafisch was ie niet eens zo slecht. Sommige dingen moet je maar slikken (die textures van gras bijvoorbeeld), alleen zodra je Mario in al zijn gedaantes met alle souplesse door de fantasierijke levels gooit, weet je dat je akelig dicht in de buurt komt van perfectie. Super Mario Odyssey is grotendeels makkelijk. Maar de latere missies kunnen toch een partij moeilijk worden. Heerlijk. Vooral New Donk City is een speeltuin, alsmede die dikke knipoog naar Mushroom Kingdom van het openingslevel van Super Mario 64. Dit is goud mensen.

1. The Legend of the Elder Scrolls: Skyrim

Tja, wat moet ik hier nog over zeggen. Iedereen kent deze game. Nadat ik al zeer aangenaam verrast was door Oblivion en Fallout 3, was dit eigenlijk een must have voor op de Xbox 360 voor mij. Wat mij bovendien het meest aansprak was de setting. Voornamelijk in de sneeuwachtige bergen, mengt Skyrim Noorse mythologie met de welbekende lore van Elder Scrolls. De vrijheid is ongekend en ieder hoekje, gaatje en spleetje van deze kaart is ontdekt. Er is uiteindelijk op één savegame meer dan tweehonderd uur in gegaan. Zowat elke missie is gespeeld, sommige niet omdat bugs. Bijna alles ontdekte ik ter voet. Fast travel gebruikte ik alleen voor die herhalende fetch quests. Maar dat vergeef je de game snel als je de pure fun van de missies ervaart. Ja, je kunt stellen dat er veel van hetzelfde in zit. Welke game heeft daar geen last van? Skyrim kan daarom niet ontbreken in deze lijst.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord