Voorspelling: Call of Duty: Advanced Warfare

Zoals bekend komt er elk jaar een vers geperste schijf uit met hierop een nieuw deel van de door velen meest geliefde of juist meest gehate Call of Duty-franchise. Een franchise waarin het voornamelijk draait om de online multiplayer, waarbij de singleplayer vaak bijzaak is. De nieuwe Call of Duty is dit jaar in handen van Sledgehammer Games. De eerste aankondiging is inmiddels verschenen in de vorm van een trailer. De trailer toont ons dat de volgende Call of Duty-game de naam Call of Duty: Advanced Warfare zal gaan dragen. Call of Duty: Advanced Warfare speelt zich af in de toekomst, in het jaar 2054. Klinkt het al als mooie toekomstmuziek in je oren? Of hoor je het eerder het geluid van een valse piano? We zullen eens dieper ingaan op de toekomst van de franchise.

Wat het is

Bij het horen van de naam Call of Duty zal je meteen weten met wat voor first-person shooter je te maken hebt. Met Call of Duty: Modern Warfare wist ontwikkelaar Infinity Ward de serie definitief op de kaart te zetten destijds, als meest populaire online shooter. Het was snel, chaotisch en het speelde geweldig soepel. Tezamen met het uitgebreide XP- en killstreak-systeem maakte dit voor vele gamers de meest verslavende onlineknaller sinds tijden. Met Call of Duty: Modern Warfare 2 kwamen echter de eerste kritieken, met name was er kritiek op de killstreaks. Die waren te overpowerd volgens sommige gamers. Met Call of Duty: Modern Warfare 3 stegen de kritieken alleen maar meer. Een kopie van een kopie, Modern Warfare 2.5 en meer van dat soort uitlatingen passeerden de revue. Tussen de COD-games van Infinity Ward door, stampte Treyarch er ook nog een COD-game uit elke twee jaar. Deze werden doorgaans gemengd ontvangen. De COD-games van Treyarch waren met name populair door de online zombie-mode. De grote vraag is: wat zal de nieuwe Call of Duty-game dit jaar nu nog kunnen gaan toevoegen? Wat is er voor nodig om al die COD-haters alsnog weer verliefd te laten worden, op hun eens zo geliefde franchise?

onbekend

Wat er beter kan

Tsja, wat er beter kan. Wat is nu een verbetering die heel goed kan werken? Een lastig vraagstuk, dat is een ding wat zeker is. Naar mijn mening moet de serie niet te veel op de schop. Een complete reboot werkt soms goed, maar in het geval van de Call of Duty-franchise lijkt mij dit geen goede stap. In de basis is het namelijk nog steeds een ijzersterk concept, daaraan moet je niet te veel sleutelen. Uiteraard zijn de next-gen-consoles een prima middel om een gloednieuwe engine te maken voor de nieuwe Call of Duty-game. Dit is iets wat de serie goed kan gebruiken. Call of Duty: Ghosts zag er best goed uit op de PlayStation 4, maar het kan nog veel beter. Niet alleen dikkere graphics, maar ook strakke geluidseffecten zullen zeer zeker kunnen bijdragen. Als we zo de trailer bekijken, dan zijn de grafische verbeteringen al goed zichtbaar. De karaktermodellen ogen realistisch, zo herken je meteen de acteur Kevin Spacey. Een topacteur en alvast een zeer waardevolle en coole toevoeging. Wie wel eens Battlefield heeft gespeeld, weet hoe intens daar de wapens en explosies je tere oortjes kunnen verwennen. Het wordt tijd dat de nieuwe Call of Duty ook loeiharde schoten en explosies ten gehore brengt. Nu klinkt het allemaal wat soft en dat is jammer. De trailer van Call of Duty: Advanced Warfare toont ons nog meer nieuwe dingen. Zo krijg je in de game een exoskeleton suit, waardoor de gameplay toch wat anders wordt. De game lijkt meer verhaalgedreven dan ooit en met de actie zit het wel snor. Ook al is de James Bond-achtige actie wat cliché, het speelt altijd wel erg tof. Qua multiplayer is de balans al vrij sterk in de laatste Call of Duty-game, maar wellicht kan er hier en daar nog verder aan gesleuteld worden. Ik denk dat de ultieme toevoeging misschien wel een map-editor is. Zelf je eigen multiplayermaps maken, met behulp van toegankelijke tools, dat lijkt mij echt geweldig. Dan kunnen ook al die azijnpissers die roepen dat de nieuwe maps ongeïnspireerd zijn eens zelf laten zien wat ze in huis hebben. Als laatste zou ik een zombie-mode wel tof vinden, maar dat doet Treyarch altijd al. Toch lijkt het mij eens interessant om eens te zien hoe Sledgehammer zoiets zou doen. Een meer verhaalgedreven zombie-mode, waarbij je ook echt eens kunt winnen. Ondersteund door private matches waarin je alles kan tweaken wat je maar wilt, zodat je het jezelf en je vrienden zo makkelijk of moeilijk kan maken als je wilt.

onbekend

Wat je kunt verwachten

Wat kunnen we in de praktijk gaan verwachten van de nieuwe Call of Duty-game? Dat is lastig te zeggen, de toekomst voorspellen is een kunst die ik mezelf maar niet meester kan maken. Wat ik op zijn minst verwacht is een nieuwe engine en strakkere graphics, maar afgaande op de trailer zit dit wel goed, denk ik. Ik verwacht dat de sterke arcade-achtige basis behouden blijft en dat de multiplayer nog verder getweakt gaat worden. Daarnaast mag ik hopen dat Sledgehammer ook feedback meepikt van de community. De singleplayer zal weer een kort maar krachtige achtbaanrit worden. Ongetwijfeld zal er weer een extra mode in zitten, iets wat in de buurt zit van Spec Ops. Ik vrees dat we ook weer talloze patches en lag-momenten gaan krijgen. Ik hoop echter dat de ontwikkelaar eens goed kijkt naar de geschiedenis en leert van de fouten, maar dat is maar een heel stille hoop. Daar het bekend is dat de ontwikkelaar in plaats van twee jaar drie jaar de tijd heeft gekregen, verwacht ik een meer solide game. Ik denk dat veel gamers zich toch door de nieuwe setting en trailer aangetrokken zullen gaan voelen. Ook de overstappers en haters zullen wellicht toch nieuwsgierig gaan worden. Of de vernieuwingen voldoende zullen zijn om de ex-fans weer warm te krijgen, dat zullen we met de tijd gaan zien.

onbekend

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?