Voorspelling: Just Cause 3

Geplaatst: 9 maart 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het was september 2006 toen Just Cause verscheen. Alhoewel ik al meerdere open-wereld-games had gespeeld, sprak de game me meteen aan, mede door de gigantische wereld en de mogelijkheid om deze met parachute en grappling hook te verkennen. De game was succesvol en kreeg in 2010 terecht een vervolg met Just Cause 2. Nu zijn we aanbeland in 2015 en kunnen we ons opmaken voor Just Cause 3.

Wat het is

Just Cause 3 is een third-person actiegame, die zich afspeelt in een gigantische open wereld. Net als de vorige delen kruip je in de huid van Rico Rodriguez, die het ditmaal opneemt tegen de dictator Generaal Di Ravello op het fictionele mediterrane-eiland Medici. Alle voertuigen op het eiland staan tot je beschikking waaronder auto's, motorren, speedboten en vliegtuigen. Hoewel je de beschikking zal hebben over de voertuigen, ligt de focus weer op het gebruiken van de parachute en grappling hook. Hiermee kan Rico grote afstanden afleggen en de meest spectaculaire stunts uitvoeren. Een nieuwe toevoeging is de wingsuit waarmee je nog sneller afstanden door de lucht kunt afleggen en in combinatie met de parachute en grappling hook lijken de mogelijkheden en stunts die je kunt uitvoeren eindeloos.

Wat er beter kan

Wat betreft de graphics en over-de-top actie heeft het altijd wel goed gezeten met de Just Cause-games. Een minpunt bij beide games is toch wel het simpele verhaal en de missies, die op een aantal na niet echt barsten van de originaliteit. De cutscenes en voice-acting waren in Just Cause 2 ook niet van een constant hoog niveau en hier is dus nog wat ruimte voor verbetering. Daarnaast is de grote van de open wereld een pluspunt, maar tegelijkertijd ook een minpunt. Een wereld van 1000 vierkante kilometer is geweldig als speeltuin, maar er moeten ook wel genoeg zijmissies en activiteiten te vinden zijn. In Just Cause 2 was dit al een stuk beter, maar ik hoop dat Avalanche Studios de wereld van Just Cause 3 nog voller kan stoppen en levendiger kan maken.

Wat kun je verwachten

Verwacht van Just Cause 3 weer een spectaculair en over-de-top avontuur. De game zal alleen singleplayer bevatten, waardoor de makers zich hier volledig op kunnen focussen. Sommigen zullen dit jammer vinden, maar ik zie persoonlijk liever dat de singleplayer van Just Cause 3 er eentje wordt om je volledig in te verliezen en waarmee je je tientallen uren kunt vermaken. De eerste screenshots laten daarnaast zien wat we grafisch mogen verwachten en ook qua gameplay zal Just Cause 3 de nodige stappen zetten. Zo zal dit derde deel meer gebouwen bevatten waardoor je als een soort Spider-Man door dorpjes en steden kun manoeuvreren en zijn er ook grotten te verkennen. De eerste trailer van Just Cause 3 is inmiddels een feit en ik kan in ieder geval niet wachten tot we de eerste gameplay te zien krijgen.

Lees meer