Voorspelling: Rainbow Six: Siege

Geplaatst: 20 juni 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Rainbow Six mijmer, mijmer. Veel mooie momenten komen weer in mijn hoofd tevoorschijn bij het horen van deze naam. Ik was helemaal verslaafd aan de franchise, vooral aan Rainbow Six: Vegas. Deze heb ik vooral in co-op splitscreen behoorlijk kapotgespeeld. Een lange tijd terug konden we smullen van beelden van Rainbow Six: Patriots. Inmiddels zijn we weer ver vooruit in de tijd en is de titel veranderd in Tom Clancy's Rainbow Six: Siege. Na de E3-video zijn de meningen wat verdeeld, mede door de grotere focus op de multiplayer. We zullen eens in de grote bol kijken om er een voorspelling uit te gooien. Wordt Tom Clancy's Rainbow Six: Siege helemaal de shit of zal het allemaal tegen gaan vallen?

Wat het is

Voor wie niet weet wat de franchise inhoudt, zal ik even in het kort dit toelichten. De Rainbow Six-franchise bevat een flinke reeks first-person shooter-games. De games zijn geïnspireerd door het gelijknamige boek van Tom Clancy. De focus in de games ligt altijd op tactiek en planning. Het aansturen van je team, het strategisch plaatsen van je manschappen en feilloos reageren binnen een seconde. Dit alles maakt dat de Rainbow Six-games zeer spannend en tof waren om te spelen. Je waande jezelf regelmatig in een anti-terreurteam, dat weerstand moest bieden tegen allerlei gespuis. Het realismegehalte lag altijd hoog. Zo kon je binnen een seconde het loodje leggen. Onbeperkt kogels slikken was er nooit bij, het was voorzichtig en slim spelen. Gehaaste en trigger-happy-spelers kwamen al gauw van een koude kermis thuis. De Rainbow Six-games waren voor de echte elite, de echte mannen. De grote vraag luidt nu: wat kan Tom Clancy's Rainbow Six: Siege ons nog brengen?

Wat er beter kan

Zo tof als Rainbow Six: Vegas was, zo viel Rainbow Six: Vegas 2 enorm tegen. Het leek allemaal te veel op elkaar. Als ik de E3-video van Tom Clancy's Rainbow Six: Siege bekijk, dan lijkt de serie een behoorlijke make-over te hebben gekregen. Zo ligt duidelijk de focus op multiplayer en lijkt de singleplayer een ondergeschoven kindje te worden. Dit zal bij sommigen wellicht even flink wennen zijn. Wat ik altijd miste in de serie was een ultiem doel. Tuurlijk is terroristen omleggen ook een doel, maar het verhaal was vaak nog mager. Daarnaast had je soms niet de motivatie, mede doordat de vijand vaak een nietszeggende tegenstander was. Met Tom Clancy's Rainbow Six: Siege lijkt dit al beter te gaan. Het redden van een gijzelaar, die je ook kan dragen en beschermen, draagt nog meer bij aan de spanning. Door de grotere interactie met de gijzelaar is er een betere sfeer. Ook zorgt dit voor een nog betere motivatie om je doel te bereiken. Je kan in de schoenen staan van de terroristen of van het anti-terreurteam. Als je tegen de terroristen strijdt, dan is het wederom weer een kwestie van extreem goed plannen. Dit keer dien je ook rekening te houden met de positie van de gijzelaar. En als je de gijzelaar hebt, wat wordt je vluchtroute? Kogels vliegen door de muren, die je eveneens heel cool kan opblazen. Nergens lijkt het veilig te zijn en dit alles zorgt voor een haast ondragelijke spanning. Grafisch was de serie niet altijd even scherp, maar Tom Clancy's Rainbow Six: Siege oogt alvast prachtig. Ook het feit dat je nagenoeg alles kan opblazen, voegt een hoop interactie toe. Dit miste nog wel eens in de geschiedenis van de franchise.

Wat je kunt verwachten

Tom Clancy's Rainbow Six: Siege ziet er zeker tof uit, maar zal het ook de die-hard fans bekoren? Met de focus op de multiplayer wordt er wel een risico genomen. In de E3-video werkt het zo goed, omdat het team een geoliede machine is. Echter kan je online nog wel eens stuiten op minder serieuze spelers of gewoon gamers die gaan lopen klooien. Er is vooralsnog weinig informatie voorhanden over de singleplayer. De vraag die wellicht veel belangrijker is: zal de game ook een offline co-op mode gaan krijgen? Dit was altijd erg tof in de vorige games, dus hopelijk staart Ubisoft zichzelf niet volledig blind op de multiplayerervaring. De tijd zal het leren, we wachten geduldig af.

Lees meer