Microsoft ontwikkelt Xbox mobile game store

Geplaatst:
Aangepast: 20 oktober 2022 08:47

Microsoft is bezig met het ontwikkelen van een Xbox store om games aan te bieden op mobile devices. Op die manier willen ze de strijd aangaan met Apple en Google.

De Competition and Markets Authority (CMA) is op het moment druk bezig met het controleren van de overname van Activision Blizzard door Microsoft en heeft het bedrijf om motivatie gevraagd. Een van de redenen om Activision Blizzard te kopen is dat Microsoft meer mobiele games wil gaan verkopen. Zelf zeggen ze er het volgende over: "Met de overname kunnen wij een volgende generatie game store ontwikkelen die zich uitspreidt over verschillende platformen, inclusief mobile. Het gaat lastig worden om consumenten weg te krijgen van de vertrouwde App Store en Google Play Store. We hopen door bekende content aan te bieden dat gamers toch bereid zijn om iets nieuws te proberen."

De mobiele stap is een logische volgende stap in de toekomst van Xbox Cloud gaming. Zo was Microsoft bijvoorbeeld ook snel met het supporten van Cloud gaming op de Steam Deck en samenwerkingen met de toekomstige handhelds van Razer en Logitech. Natuurlijk gaat het Microsoft hier ook vooral om de winst als het aankomt op in-app purchases. “Meer dan de helft van de omzet van Activison Blizzard in de eerste helft van 2022, kwam uit mobile gaming.”

Xbox Cloud

Het bouwen van een succesvolle tegenhanger voor de Google Play Store of App Store zou echter een enorme uitdaging zijn en Microsoft zal ook andere ontwikkelaars moeten aantrekken als het hoopt een plek te krijgen in de markt. Het bedrijf lijkt hier de basis te leggen door te beloven dat het ontwikkelaars in staat stelt om hun eigen betalingssystemen aan te bieden om in-app aankopen te verwerken. Dat is een voordeel dat Apple en Google met hun stores zeker niet geven.

Een bedrijf dat bijzonder geïnteresseerd zou kunnen zijn, is Epic Games. De twee vonden elkaar al tijdens de strijd van Epic tegen Apple met betrekking tot Fortnite. Epic verloor die rechtszaak en Fortnite is nog steeds niet terug in de App Store. Epic heeft zich eerder dit jaar tot Microsoft gewend om Fortnite toch naar Xbox Cloud Gaming te brengen. Dit nadat uit gerechtelijke documenten bleek dat Epic het spel oorspronkelijk van Xbox Cloud Gaming had uitgesloten omdat de dienst "concurrerend was met ons pc-aanbod".

Xbox Cloud Gamiing

Een mogelijk struikelblok voor Microsofts ambities op het gebied van mobiele games, zou de controle over Call of Duty op zowel mobiel als console kunnen zijn. Microsoft heeft succes geboekt met Xbox Game Pass en het heeft duidelijk gemaakt dat het Activision-games naar de dienst wil brengen. Toezichthouders bekijken nu hoe dit de concurrentie zou beïnvloeden.

Xbox Game Pass staat ook centraal in de voortdurende strijd tussen Microsoft en Sony over Call of Duty. Sony beweert dat Microsoft Call of Duty volledig van PlayStation zou kunnen weghalen, terwijl Microsoft zegt dat dit zakelijk gezien geen zin heeft.

De CMA en andere toezichthouders hebben nu de taak om precies uit te zoeken hoe deze deal de consumenten of de concurrentie kan schaden. Microsoft hoopt deze deal in het voorjaar van 2023 rond te hebben. De kans is echter groot dat we nog maanden strijd voor de boeg hebben - maar ook de kans om, zoals bij deze mobiele plannen, zeldzame inzichten te krijgen in de geheime ambities van de game-industrie.

Bron: The Verge
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord