Tech: CES: Menig laptopmaker zet in op 14 inch en OLED

Geplaatst:
Aangepast: 16 februari 2024 20:40

Laptopfabrikanten lijken ook dit jaar CES aan te grijpen om hun innovaties aan het grote publiek te tonen. Opvallend genoeg lijken enkele grote namen in de laptop business allen op dezelfde lijn te zitten qua vernieuwing. Zowel Acer, Asus en HP zetten tijdens CES 2024 hun 14 inch gaming laptops met OLED scherm vooraan in de etalage.

Apple Pexels
Pexels

HP OMEN Transcend 14

Zo presenteert HP de OMEN Transcend 14 Gaming Laptop, een slanke, lichtgewicht laptop welke zich toespitst op zowel gaming en productiviteit. Uitgerust met een veertien inch IMAX Enhanced gecertificeerd 2.8K 120Hz VRR OLED beeldscherm belooft HP 'levensechte kleuren' en ongelooflijke details. Onder het lattice-less sky printed RGB-toetsenbord huist maximaal een Intel Core Ultra 9 185H processor en maximaal een NVIDIA GeForce RTX 4070 laptop GPU, waar volgens HP bijna twaalf uur gebruik van kan worden gemaakt op een volle lading, afhankelijk van de workload, voordat deze via de meegeleverde type-C PD 140W adapter moet worden opgeladen.

Enkele andere belangrijke feature die HP aanstipt, zijn het gewicht en de koeling. HP heeft het chassisontwerp onder de loep genomen en middels vapor chambers onder druk staande zones gecreëerd voor een optimale air flow, waarmee het beweert de koelste 14" laptop in handen te hebben. Met een totaalgewicht van 1,6 kilogram doet men ook een gooi naar het record van lichtste 14" laptop op de markt, welke in april moet verschijnen. Een prijs wordt tot op heden nog niet genoemd.

HP OMEN Transcend 14 1HP OMEN Transcend 14 1HP OMEN Transcend 14 1HP OMEN Transcend 14 1

HP

Acer Swift X 14

Ook Acer doet een duit in het zakje met diens Acer Swift X 14, een €1899 kostende laptop welke qua specs aardig in de buurt komt van de directe concurrenten. Ook hier wordt ingezet op nieuwe Intel Core Ultra-processoren uit de H-serie en NVIDIA RTX laptop-GPU's, met de RTX 4070 als vlaggenschip. Middels het Calman-geverifieerde 14,5-inch 2.8K 120Hz VESA DisplayHDR TrueBlack 500-gecertificeerd OLED-beeldscherm moet de Acer Swift X 14 al deze interne power op ons netvlies projecteren.

Om de thuiswerker op diens wenken te bedienen heeft Acer geïnvesteerd in geïntergreerde hardware die elke conference call zo helder mogelijk moet maken. Dankzij de combinatie van een FHD-webcam met Temporal Noise Reduction (TNR), met AI, en Acer PurifiedView en PurifiedVoice 2.0 met AI-ruisreductietechnologie en drie microfoons voor verbeterd opvangen van audio klink je volgens Acer niet alleen zuiver, maar zie je er ook nog eens lekker scherp uit.

De Acer Swift X 14 verschijn in april tegen een adviesverkoopprijs van €1899

Acer Swift X 14 1Acer Swift X 14 1Acer Swift X 14 1

Acer Inc.

Asus ROG Zephyrus G14


Wie aan gaming laptops denkt, denk ook direct aan de Asus ROG Zephyrus-reeks, dus ook deze mocht niet ontbreken tijdens CES 2024. Met de ROG Zephyrus G14 stapt ook Asus in het 14" laptop-bootje, welke in tegenstelling tot de eerdergenoemde laptopsfabrikanten aanmeert in de haven van AMD Ryzen. De ROG Zephyrus G14 doet namelijk een beroep op de rekenkracht van een 8 core 16 threads AMD Ryzen 8000 Series processor, maar klopt voor de GPU ook netjes aan bij NVIDIA, die daarvoor een RTX 4070 GPU ter beschikking stelt. Ook hier is OLED koning, waarbij Asus pronkt met een Pantone Validated 120Hz 3K 14" ROG Nebula Display, welke ook een VESA DisplayHDR TrueBlack 500-gecertificering met zich meebrengt.

Opvallend genoeg zit de Zephyrus G14 met diens aluminium behuizing en een totaalgewicht van 1,5 kilogram nipt onder de HP OMEN Transcend 14, welke juist zo trots was op diens 'lichtste 14" laptop ter wereld'.

De Zephyrus G14 is vanaf begin februari beschikbaar. Voor €2249 heb je al een Zephyrus G14 met 16GB RAM en een RTX 4060 te pakken, uitlopend tot €2499 voor de 32GB RAM, RTX 4070 versie.

Asus ROG Zephyrus G14 1Asus ROG Zephyrus G14 1

Asus ROG

Razer Blade 14

Hekkensluiter in dit overzicht is Razer, die met de Razer Blade 14 een vlijmscherpe laptop presenteert. Net als Asus voert ook Razer diens 14" laptop uit met een AMD Ryzen chip, namelijk de gloednieuwe AMD Ryzen 9 8945HS processor. Grafisch leunt Razer net als de rest op NVIDIA's RTX 4070 Laptop Graphics chips. In tegenstelling tot de rest verkiest Razer hogere verversingssnelheden boven OLED, waarbij het met een Calman-geverifieerd 240Hz QHD+ paneel nog steeds goede zaken doet.

Van alle 14" laptops is de Razer Blade 14 de eerste die op de markt gezet gaat worden. Vanaf 23 januari kan men bij Razer terecht voor de Razer Blade 14, al durft men nu nog niks los te laten over de aanschafprijs ervan. Razer kennende zal dit geen laptop voor mensen met een budget zijn.

Razer Blade 141
Razer

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord