Review: Chocobo GP - Geef me je pincode, kupo! Nintendo Switch

Geplaatst:

Wie houdt er niet van Chocobo? Dit schattige, gele vogeltje komt oorspronkelijk uit de Final Fantasy-serie, maar heeft inmiddels meerdere games op zijn naam staan. Zo verkende Chocobo eerder kerkers in Chocobo's Mystery Dungeon EVERY BUDDY! en stapte hij in een kart in Chocobo Racing. De nieuwste toevoeging aan deze line-up van games komt in de vorm van Chocobo GP: een fonkelnieuwe racegame met onze gevederde vriend en zijn makkers in de hoofdrol. Alhoewel er een gratis Lite-versie van de game bestaat, kun je ook een complete versie van Chocobo GP aanschaffen voor vijftig piek. Is het het waard om je portemonnee te trekken na het zien van Chocobos kraaloogjes, of kun je je geld beter in je zak houden? Je leest het in deze review van Chocobo GP.

3,2,1, Chocobo!

In Chocobo GP stap je in een kart als personages uit Square Enix' populairste franchise. Terwijl je jouw tegenstanders het leven zuur maakt door voorwerpen naar ze te gooien, probeer je als eerste over de finishlijn te komen. Dat klinkt waarschijnlijk heel bekend. Laten we er niet omheendraaien: Chocobo GP is een Mario Kart-kloon. Toch doe je de game teniet als je hem bestempelt als slechts een variatie op Nintendo's populairste Switch-game. Chocobo GP doet namelijk een paar dingen die de game uniek maken. Zo bevat de game een vermakelijke verhaalmodus waarin je al racend een typisch 'verhaalmodus in racegame' achtig verhaal volgt. De proloog van het verhaal is speelbaar in de gratis versie, terwijl spelers met de betaalde variant kunnen genieten van het volledige verhaal. Met ongeveer twee á drie uur aan raceplezier ben je er helaas wel zo doorheen. Het verhaal vormt een zeer geschikte introductie voor spelers die zich klaar willen maken om de strijd aan te gaan met anderen, maar heeft niet bepaald een wow-factor.

Het grootste gedeelte van de tijd die je doorbrengt in Chocobo GP gaat in de toepasselijk genaamde 'Chocobo GP'-modus zitten. Dit is een toernooistand waarin je het opneemt tegen 63 andere spelers over de hele wereld. In een toernooi racen groepen van acht spelers tegen elkaar. De top vier van iedere race gaat door naar de volgende ronde. Zo probeer je uiteindelijk het toneel te behalen met jouw raceskills. Deze modus is beschikbaar in zowel de Lite-versie als de betaalde versie van Chocobo GP. Het belangrijkste onderdeel van de game is dus geheel gratis te verkrijgen. Toch heeft Square Enix ook voor de betalende speler wat extra modi in petto. Door vijftig euro neer te tellen, kun je tegen jezelf racen in de Time Attack-modus, een serie aan races spelen met Series Races, je eigen race inrichten met de Custom Race-modus en het volledig ingesproken verhaal doorspelen in de verhaalmodus. Ook de gewone multiplayer ontgrendelt wanneer je de volledige versie van de game koopt. Tevens kun je met de betaalde variant additionele personages vrijspelen. Dat is een hoop extra content, maar het zijn wel allemaal vrij standaard toevoegingen die ook in de gemiddelde racegame zitten. De hoofdmodus, Chocobo GP, is gewoon gratis te spelen. Dat maakt de aanschaf van de betaalde versie van de game alleen noodzakelijk als je enorm kunt genieten van de basisgameplay.

Een race naar je portemonnee

Hoe ziet die basisgameplay er dan uit? Dat is eigenlijk vrij simpel. Je beweegt je met je kart voort over een handvol racebanen. Onderweg verzamel je Crystals. Deze verhogen je maximumsnelheid en vullen je Ability Gauge. Als die Ability Gauge volledig gevuld is, kun je een ability gebruiken. Een ability is vergelijkbaar met een soort superaanval. Ieder personage heeft een andere ability, wat betekent dat ieder personage een unieke speelstijl biedt. Deze aanval kun je direct inzetten wanneer je hem verdient, maar ook bewaren voor het ideale moment. Dat brengt een vleugje tactiek naar de game. Crystals zijn echter niet de enige voorwerpen die verspreid over de racebanen liggen. Je vindt er namelijk ook Magicite, wat te vergelijken is met de itemdozen uit Mario Kart. Dit zijn krachtige spreuken die je kunt gebruiken om je tegenstanders het leven zuur te maken. Zo kun je een snelheidsboost ontvangen, een vuurbal naar een andere weggebruiker werpen en meer. Het effectief kunnen inzetten van Magicite is essentieel als je bovenaan de Chocobo GP-modus wilt eindigen en alle seizoensgebonden beloningen wilt ontgrendelen.

Ja, dat lees je goed. Chocobo GP bevat seizoensgebonden beloningen. Of, in een wat algemenere term, een Season Pass. Dit schattige gele vogeltje is uit op jouw bankrekening. Door races te winnen, verdien je GP-punten. Die kun je gebruiken om je niveau te verhogen en beloningen te ontgrendelen met de gratis of de betaalde Prize Pass. Vanzelfsprekend zitten de beloningen die je écht wilt hebben, zoals Cloud uit Final Fantasy VII als speelbaar personage, alleen in de pas waar je extra voor moet betalen. En dat niet alleen - het duurt ook nog eens enorm lang voordat je hem hebt vrijgespeeld. De inclusie van de Prize Pass in de betaalde variant van de game is vervelend en onnodig. Daardoor heb je zelfs na het betalen van vijftig euro voor de volledige versie van de game nog steeds het gevoel dat je een free-to-play-game aan het spelen bent. Maar niet getreurd, je kunt de betaalde pas ook kopen met de gratis Mythril die je uit log-in-bonussen ontvangt. Wees er wel snel bij, want je gratis Mythrhil verloopt na vijf maanden. Opsparen, zoals je in vrijwel iedere andere game met een dergelijk systeem zou doen, is dus geen optie. Het leven van een Chocobo GP-speler gaat niet over rozen.

Gezellige chaos

Alhoewel niet alle aspecten van Chocobo GP even goed uit de verf komen, zit het met de basisgameplay wel snor. Zoals je van een Mario Kart-achtige game kunt verwachten, staan speelsessies garant voor gezellige chaos - zeker met een groep vrienden. Elkaar het leven zuur maken met items blijft lachen. Daarbij had ik zelfs het gevoel dat geluk in deze game een grotere rol speelt dan in de gemiddelde Mario Kart. Wanneer je door de Magicite van een tegenstander geraakt wordt, duurt het namelijk een tijdje voordat je weer op beide benen staat. Dat maakt Chocobo GP erg chaotisch om te spelen. Dat is hilarisch in de multiplayerstand, maar kan frustrerend zijn in de verhaalmodus. Helaas zijn er ook in de multiplayerstand wat puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een onbeperkt aantal races te spelen. Nadat het maximale aantal races is bereikt, wordt iedere speler uit de lobby gegooid. Dat is op zijn zachtst gezegd nogal onhandig. Ook kreeg ik in mijn speelsessie te maken met een error op een erg ongelukkig moment. Dat soort momenten kunnen erg frustrerend zijn.

Als je eenmaal in een potje zit, speelt de game prima. De negen banen in de game zien er allemaal op grafisch gebied prima uit. Vooral in de handheldmodus zit het uiterlijk van Chocobo GP strak in de lak. Toen ik op de televisie speelde, vielen de kartelrandjes van de graphics me echter iets meer op. Gelukkig is dat niet iets dat je doorhebt, wanneer je op hoge snelheid door Chocobo Farm en de andere banen in de game scheurt. Over die banen gesproken, de variëteit van de circuits stelde me enigszins teleur. Alhoewel iedere baan meerdere varianten heeft, blijft het thema van een baan altijd hetzelfde. De meeste banen komen niet eens in de buurt van het niveau van de gemiddelde Mario Kart-circuits. Gelukkig kan ik wat positiever zijn over de framerate van Chocobo GP. De game streeft naar 60 fps en haalt dit doel eigenlijk altijd wel. Misschien zijn er kleine dips hier en daar, maar daar heb ik niets van gemerkt. Op het gebied van audio wordt de game ondersteund door remixes uit de Final Fantasy-serie en enkele unieke arrangementen. Als je helemaal warm van binnen wordt door de muziek uit deze franchise, kun je wellicht van de OST genieten. Helaas heb ik zelf nog nooit een Final Fantasy-game aangeraakt. Daardoor is het enige nummer in de Chocobo GP dat ik me actief kan herinneren de menumuziek. Die muziek werkte helaas al direct op mijn zenuwen.

Het eindoordeel van Nils Hoogervorst

Chocobo GP is een kindvriendelijke racegame die je zo ver mogelijk van kinderen vandaan moet houden. Zowel betalende als free-to-play-spelers komen constant in aanraking met optionele betalingen. En dat is jammer, want gameplaytechnisch is Chocobo GP best vermakelijk. Het niveau van de gameplay overstijgt dat van een moderne Mario Kart-game niet, maar dat hoef je ook niet te verwachten van een gratis game. Het probleem is echter dat de volledige versie van Chocobo GP voor vijftig euro over de toonbank gaat. Daarvoor krijg je een middelmatige racegame die constant op je portemonnee uit is. Hou het daarom lekker bij de gratis versie, of haal Mario Kart 8 Deluxe in huis. Ik ben bang dat Chocobo GP binnenkort de budgetbakken in racet.

    Aardig
  • Vermakelijke verhaalmodus
  • Gameplaytechnisch prima
  • Extra tactiek door abilities
  • Grafisch prima
  • Strakke framerate
  • Te weinig waar voor je geld
  • Season Pass in betaalde versie is vervelend en onnodig
  • Gratis Mythril verloopt na vijf maanden
  • Multiplayer heeft problemen
  • Weinig variëteit in circuits
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Chocobo GP

Series

-

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasewindow

10 maart 2022

Ontwikkelaar

Square Enix

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord