Microsoft Flight Simulator 2024 review - Vliegt een mooie toekomst tegemoet

-

Goedendag dames en heren. Mijn naam is Patrick en vandaag ben ik uw piloot op deze vlucht met als eindbestemming een - hopelijk zonnige - reviewscore. Namens Asobo Studio en haar gezagvoerder Microsoft heet ik u van harte welkom aan boord van Microsoft Flight Simulator 2024. De verwachte vluchtduur bedraagt een kleine tien minuten aan leesplezier. Ik maak u erop attent dat de tekst van deze review een ongezouten mening kan bevatten. Deze is echter altijd gebaseerd op de feiten. Verwacht wordt dat we daarom tijdens de vlucht met enige turbulentie te maken kunnen krijgen. Namens alle aanwezige bemanning wens ik u een fijne reis.

Nog niet direct startklaar

Enkele jaren geleden had ik al de eer om de digitale cockpit te betreden voor de review van Microsoft Flight Simulator 2020. Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en heeft ontwikkelaar Asobo Studio Microsoft Flight Simulator 2024 laten landen in de game-industrie. Zoals je wellicht hebt meegekregen was het allesbehalve een rustige landing, want het landingsgestel van Microsoft Flight Simulator 2024 bleek nog niet helemaal zodanig te zijn geprepareerd om veilig aan de grond te kunnen komen. De game was tijdens de release praktisch onspeelbaar en inmiddels heeft Asobo het nodige opknap- en pleisterwerk verricht om het barrel toch weer de lucht in te krijgen. Het is tekenend voor het ambitieuze project dat Microsoft Flight Simulator 2024 heet. Je kunt immers de volledige wereld overvliegen en in vrijwel elke uithoek van deze blauwgroene planeet je digitale kerosine uitstoten. Hoewel Microsoft Flight Simulator 2020 al een zeer ambitieuze game was, zijn Asobo en Microsoft met dit nieuwste deel nog even een aantal tandjes verder gegaan en dat heeft ertoe geleid dat het niet allemaal lekker van de grond kwam. Inmiddels loopt de game weer redelijk goed en heb ik al de nodige vlieguren gemaakt om er een goed oordeel over te kunnen vellen.

Enfin, zoals gezegd is het ook voor mij al best wat jaren geleden dat ik in een Microsoft Flight Simulator vliegtuig heb gezeten. Je kunt dan ook gerust stellen dat mijn vliegskills een tikkeltje roestig waren toen ik deze nieuwe vliegtuigsimulatie voor het eerst aanslingerde. Gelukkig is dat niet echt een probleem, want ook in Flight Simulator 2024 zit een zeer uitgebreide tutorial om je weer helemaal vertrouwd te maken met de besturing. Het maakt niet uit of je nieuw bent of gewoon weer even een goede opfriscursus nodig hebt, het zit er in. Je kunt min of meer per onderdeel de tutorial kiezen, dus als er dingen tussen zitten waarvan jij zelf al weet dat je dat wel onder de knie hebt, dan kun je die gewoon lekker overslaan. Ik heb voor alle zekerheid toch maar even alle tutorials doorlopen alvorens ik mij aan de andere gamemodi heb gewaagd. De meeste tutorials zijn gericht op het besturen van een vliegtuig, maar er zijn ook enkele tutorials die gemaakt zijn om je bekend te laten worden met andere specifieke luchtvaartuigen, zoals bijvoorbeeld een helikopter. Zo'n stalen libelle is namelijk echt wel andere koek dan een standaard vliegtuig.

Het besturen van zo'n vliegtuig heeft dus best wel wat voeten in de aarde. Het onder de knie krijgen van hoe alles werkt en welk knopje wat doet, maar ook het pielen met de instellingen kan best wat tijd in beslag gaan nemen. Tot in de kleinste details kun jij zelf beslissen wat je wil kunnen aanpassen en op welke knop je dan moet drukken. Dat is ontzettend fijn, want zo kun je - nadat je wat tijd hebt geïnvesteerd - deze vliegsimulatie volledig naar je hand zetten. Ik heb de eerste zes á zeven uur van de game gespeeld met muis en toetsenbord en ben daarna overgestapt naar een Xbox controller. Eigenlijk gewoon om even te testen of dat een beetje lekker werkt, maar ik merkte dat het vliegen bij mij daardoor een stuk soepeler verliep. Dat heeft niet alleen te maken met dat ik vaker op een console dan op een pc game, maar waarschijnlijk ook omdat ik net de fijngevoeligheid mis om met mijn input in het toetsenbord het vliegtuig te laten doen wat ik precies wil. Het ging best oké, maar de controller werkte voor mij net wat subtieler. Nadeel is weer dat ik op de controller niet altijd alle functionaliteiten wist te vinden. Ook hierin kun je - mits je de game op pc speelt - naar eigen inzicht mee aankloten. Ik wil maar gezegd hebben dat het zeker de moeite waard is om het beide eens te proberen en dan te beslissen wat voor jou het beste werkt.

Microsoft Flight Simulator 2024 review

Opeens heb je het... je wordt piloot

Voor de echte aviofielen valt er ook in Microsoft Flight Simulator meer dan voldoende te beleven. Sterker nog, ik kan zonder twijfel zeggen dat dat meer dan ooit is. Dat begint al als we kijken naar de verschillende spelmodi die de game rijk is. Je kunt uitdagingen doen, de wereld fotograferen, vrij vliegen, wekelijkse online uitdagingen trotseren of je eerste stappen in de luchtvaart zetten met de carrièremodus. Zoals je al leest hoef je je als vliegtuigliefhebber in dit nieuwe deel zeker niet te vervelen. Laat ik eens beginnen uit te wijden over de uitdagingen die je te wachten staan. Deze komen in twee smaken: singleplayer en multiplayer. De eerste spreekt al redelijk voor zich. Er zijn tal van scenario's uitgetekend waarbij jij een opdracht voorgeschoteld krijgt die je zo goed mogelijk moet uit zien te voeren. Hier krijg je vervolgens een score voor. Hoe beter je de opdracht uitvoert, hoe hoger de score. Nogal wiedes, maar het is dus vooral de kunst om perfecte scores te behalen. Dan is dit speltype ook in een online variant te spelen. Dit gaat net even wat anders in zijn werk. Als je het tegen anderen opneemt, heb je namelijk slechts de keuze uit drie uitdagingen. Deze worden iedere week ververst zodat er wel wat variatie in blijft. Ook hier moet je een zo hoog mogelijke score zien te halen, maar deze wordt dan naast die van andere spelers gelegd in een leaderboard. Probeer jij met je kunst- en vliegwerk maar eens naar de top van een leaderboard te landen.

Mocht je niet zo gecharmeerd zijn van het opstijgen en landen van een verscheidenheid aan vliegtuigen, dan kun je je ongetwijfeld verliezen een de fotograafmodus. Dit is een speciale modus waarbij jij de meest bijzondere bezienswaardigheden van deze planeet op de gevoelige plaat moet zien vast te leggen. Deze spelmodus zit bommetje vol met verschillende categorieën waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een categorie met toeristenattracties als de Sfinx van Gizeh, de Brihadisvara Tempel in India of Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. Of wat te denken van een categorie met de meest bekende bruggen van de wereld zoals de Golden Gate Bridge of de London Tower Bridge. Nieuw in deze editie is de toevoeging van diersoorten. Je kunt namelijk in Microsoft Flight Simulator 2024 besluiten om uit die stalen vogel te stappen en de wereld te voet te gaan verkennen. Zo kun je op zoek gaan naar kangaroes, olifanten en nog veel meer interessante diersoorten. Ik kan je overigens aanraden om niet te veel te voet te doen. Dit heeft een aantal redenen. De eerste is dat de prestaties van de game niet best zijn als je over de aarde wandelt. Het kan zomaar zijn dat je op plekken door de grond zakt. Ook ziet alles er vanuit de lucht best fantastisch uit, maar eenmaal op de grond blijft er van die pracht en praal niet al te veel over. Iets dat ook al kenmerkend was voor het vorige deel.

Allemaal leuk en aardig, maar de meest in het oog springende spelmodus is toch wel carrière. Je kan je droom achterna en echt aan de slag als piloot. Mooi toch? En dan heb je zelf ook nog eens in de hand in welke richting jij je carrière als piloot wil navigeren. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar je hebt dus verdomd veel beroepen en mogelijkheden als piloot. Dat beperkt zich absoluut niet tot cityhoppen tussen Amsterdam en Barcelona. Maar daar moet je natuurlijk wel iets voor doen. Je wordt niet zomaar piloot van een vrachtvliegtuig, daar komt een hoop bij kijken. Laten we beginnen bij het begin: het behalen van je vliegbrevet. Als je zo'n kist in de lucht wil houden is zo'n papiertje wel vereist. Vanuit die basis bouw jij je carrièrepad verder uit. Ook moet je wel een beetje een reputatie op zien te bouwen als piloot. Vluchten waarbij je gasten tegen het plafond aangeplakt zitten door jouw vliegkunsten zorgen ervoor dat je naam in een kwaad daglicht komt te staan. Weet je je reputatie wel een beetje aanzien te geven, dan kun je al vrij snel je eerste centjes verdienen. Het behalen van meerdere vliegbrevetten, het verbeteren van je reputatie in het luchtruim en het zorgvuldig uitvoeren van het opstijgen en landen zorgt dat je steeds meer opdrachten kunt aanpakken. Waar het begint met een rondje om een stad, breidt het zich al snel uit tot vluchten met parachutespringers, het afleveren van vliegtuigen op locatie en nog veel meer. Carrière is waarschijnlijk de spelmodus waar je het meest in blijft hangen.

Microsoft Flight Simulator 2024 review 1
Microsoft Flight Simulator 2024 review 2
Microsoft Flight Simulator 2024 review 3
Microsoft Flight Simulator 2024 review 4
Microsoft Flight Simulator 2024 review 5
Microsoft Flight Simulator 2024 review 6
Microsoft Flight Simulator 2024 review 7
Microsoft Flight Simulator 2024 review 8
Microsoft Flight Simulator 2024 review 9
Microsoft Flight Simulator 2024 review 10

Het heeft z'n gebreken

Overigens is het doorlopen van zo'n carrière als piloot echt niet alleen maar kerosinegeur en maneschijn. Hoewel de basis van de ervaring ontzettend tof is neergezet, schort het er in veel opzichten echt nog wel aan. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om secties van een missie te kunnen skippen. Als je talloze keren de veiligheidspalletjes van je vliegtuig af hebt getrokken voor je überhaupt aan je vlucht kunt beginnen dan weet je het op een gegeven moment wel. Daarom heeft Asobo Studio de mogelijkheid geïmplementeerd om bepaalde secties volledig aan je voorbij te laten gaan. Want zeg nou zelf, met het indrukken van een knop om een de wielblokken weg te halen toon je niet direct aan dat je over de skills beschikt om een vliegtuig in de lucht te houden. Dit soort saaie segmenten kun je dus skippen, maar dat werkt niet altijd. Het gebeurde mij best wel vaak dat ik zo'n deel van de missie oversloeg om vervolgens een negatieve beoordeling te krijgen wegens te hard taxiën. Ja, dat had ik dus net geskipt he. Hoezo krijg ik daar minpunten voor? En hoezo te hard? Ook gebeurde het mij tijdens missies weleens dat de optie om een deel over te slaan wel in beeld kwam, maar dat dit niet werkte als ik de daarvoor bestemde knop indrukte. Het resultaat is dat ik dus alsnog al die saaie stukken moest doorlopen, maar dan met een 'druk deze knop in om te skippen' mededeling. Ontzettend irritant. Net als de laadschermen overigens. Alleen al het opstarten van de game neemt soms een minuut of vijf in beslag en dan ben je dus alleen in het hoofdmenu. Er is al een patch uitgebracht voor de laadschermen en dat heeft wel iets geholpen, maar het duurt af en toe nog steeds erg lang voordat je verder kunt.

Al is bovenstaande nog peanuts vergeleken bij het volgende irritatiepunt dat ik aan ga stippen. Tijdens je carrière moet je ontzettend veel missies doen waarbij je passagiers moet vervoeren. Het idee om anderen een leuke vlucht te bezorgen door rondjes te cirkelen over hun geboortedorp waar alleen zij enthousiast van worden is natuurlijk best aardig. Het probleem alleen is dat er in de dialogen die er zijn is gekozen om de stemmen in te laten spreken door artificiële intelligentie. Juist, in plaats van dat er mensen met iets wat lijkt op echte emoties bij je in het vliegtuig komen zitten, moet je het doen met een stel slappe aftreksels van Alexa, Cortana of Siri. Maar dan nadat hun ziel is leeggezogen omdat ze voor hun kinderen dagen lang naar dat kutnummer 'Baby Shark' hebben moeten luisteren. Al het leven is eruit gestampt. Dit zorgt ervoor dat van enige immersie met je passagiers geen enkele sprake is. Al had je dat nog zo graag gewild, je bent blij als ze weer uit je vliegtuig zijn. Wat dat betreft is het goed dat er missies met parachutevluchten zijn, want daar springen ze halverwege in ieder geval zelf al van boord. Dit geldt ook voor de tussengelegen stukken. Er is amper aandacht besteed aan het goed aankleden van deze modus en Asobo Studio heeft zich er in bepaalde opzichten echt te makkelijk van afgebracht.

Aangezien onze vlucht bijna ten einde komt wil ik je ook nog even meenemen naar een ander probleem dat ik tijdens mijn speelsessies tegenkwam. Dit is overigens een stuk minder vervelend dan de voorgaande alinea's, maar zeker wel even het benoemen waard. Het schort namelijk best wel aan de lokalisatie. Als het even kan is het aan te raden om Microsoft Flight Simulator 2024 gewoon in het Engels te spelen, maar mocht je daar onvoldoende thuis in zijn houdt dan rekening met een gebrekkige lokalisatie. Je kunt deze vliegtuigsim namelijk wel gewoon in het Nederlands doorspelen, maar dan kom je geheid her en der alsnog allerlei Engelse termen en teksten tegen die ze vergeten zijn te vertalen. Als het ware speel je het dus nog steeds gedeeltelijk in het Engels. Bovendien - om nog even terug te komen op mijn vorige kritiekpunt - zijn de ingesproken teksten van de Nederlandstalige artificiële intelligentie zo mogelijk nog tenenkrommender dan die van zijn Engelse tegenhanger. Als je de Engelse stemmen hoort dan verwacht je niet dat het nog erger kan, maar op het moment dat je overschakelt naar het Nederlands wordt het bewijs dat dat wél mogelijk is sneller geleverd dan een F16 op volle snelheid over Texel heen vliegt. Best rap dus. Overigens moet gezegd worden dat een aantal van de punten die nu nog niet helemaal lekker uit de verf komen, in de toekomst zonder twijfel nog worden opgelapt of verbeterd met patches. De ondersteuning die we bij Microsoft Flight Simulator 2020 hebben gezien, zal ook in dit deel ongetwijfeld worden ingezet om de game ook na release steeds beter te maken.

Microsoft Flight Simulator 2024 review1

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Liefhebbers van vliegtuigen komen met Microsoft Flight Simulator 2024 zeker aan hun trekken. Dit deel biedt genoeg vernieuwingen om zijn komst te rechtvaardigen. Hoewel de implementatie van dieren hooguit een aardige toevoeging is, is het vooral de carrrièremodus die mij wist te grijpen. De game voelt enorm groots aan en je hebt er meer dan genoeg te doen om urenlang tussen de wolken te verdwalen. Met de eindeloze opties en instellingen kun je de game helemaal naar je eigen hand zetten. Toch merk je dat er nog werk aan de winkel is. De lokalisatie is af en toe niet best, van de AI stemacteurs springen de tranen in je ogen en je moet de nodige porties geduld opbrengen om je door de laadschermen te kunnen worstelen. Microsoft Flight Simulator 2024 is ready for take off, maar nadert nog niet de bestemming perfectie. Misschien doe je er daarom verstandig aan nog even te wachten met de aanschaf tot alle grote problemen door Asobo Studio zijn weggewerkt.

  • Prima
  • Veel te doen
  • Grotesk
  • Carrièremodus
  • Stampvol diverse vliegtuigen
  • Reizen rond de wereld
  • Uitgebreide instellingen
  • Lokalisatie niet optimaal
  • Veel kinderziektes
  • AI stemacteurs
  • Repetitieve aspecten
  • Laadschermen
Patrick Lamers Mede-eigenaar en Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Microsoft Flight Simulator 2024

Ontwikkelaar:

Asobo Studio

Uitgever:

Xbox Game Studios

Release:

19 november 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord