Review: NHL 23 - Voelt meer als een update PlayStation 5

Geplaatst:

In Nederland worden tal van sporten beoefend. De één wat populairder dan de ander. Zo is voetbal natuurlijk de absolute nummer één in ons koude kikkerlandje, maar doen ook tennis en handbal het goed. Nog twee sporten die redelijk populair zijn in Nederland zijn schaatsen en hockey. Hoe vreemd is het dan dat een combinatie van die twee er totaal niet aan te pas komt in Nederland? Onterecht, want ijshockey is een bloedstollende en actievolle sport. Aan mij was dan ook de eer toebedeeld om aan de slag te gaan met NHL 23.

NHL 23 review1

NHL begeeft zich op glad ijs

Electronic Arts heeft niet voor niets de EA Sports tak opgezet. Dat is ook wel te zien aan de grote hoeveelheid sportgames die zij jaarlijks produceren. NHL gaat al jarenlang mee, maar is vooral populair in bijvoorbeeld de Noord-Amerikaanse landen. In Nederland zijn we er helemaal niet zo mee bezig, terwijl je zou zeggen dat wij bij uitstek geschikt zijn om een sport als ijshockey leuk te vinden. Het probleem met veel van de EA Sports games is dat ze vaak meer als een uitbreiding voelen dan als een volwaardig nieuwe game en ik kan je alvast verklappen dat dat met NHL 23 eigenlijk niet anders is.

Als je de game voor het eerst opstart word je gelijk verwelkomd door een zeer uitgebreid keuzescherm waarin je alles naar eigen wens kunt instellen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de besturing heel basic te houden, waardoor je een soort arcade-achtige gameplay krijgt, maar je kunt ook kiezen voor een meer geavanceerde besturing om de game wat meer aan te laten voelen als een simulatie. Die keuze is geheel aan jou en is op elk moment aan te passen. Dat is best fijn, want hierdoor maakt het dus helemaal niet uit of je al ervaring hebt met de NHL-franchise of dat het je 'first rodeo' is. Ook kun je in het begin direct het moeilijkheidsniveau instellen.

NHL 23 review2

Dansen op het ijs

Ik heb het al een klein beetje verklapt, maar als je verwacht dat NHL 23 een grote hoeveelheid aan nieuwigheden met zich meebrengt, dan kom je van een koude kermis thuis. Vrijwel alle modi die in de game gestopt zijn, zaten er vorig jaar ook al in. Electronic Arts heeft zich voor deze game vooral gericht op het verbeteren van de spelervaring. Zo zijn bijvoorbeeld heel veel animaties voorzien van updates, zodat het allemaal een stuk realistischer aanvoelt een lekkerder speelt. Vorig jaar werd er al een aardig stap gezet doordat voor het eerst gebruik werd gemaakt van de Frostbite engine en dit jaar wordt daar eigenlijk verder op voortgeborduurd.

NHL 23 bevat aardig wat speelmodi waar je ongetwijfeld al bekend mee bent als je NHL al eerder hebt gespeeld. Zo kun je de schaatsen ombinden om zelf een professional te worden in Be A Pro, een modus die mij persoonlijk het meest aanspreekt. Als je meer houdt van het bouwen van een team, dan is Hockey Ultimate Team (de FUT onder de ijshockey liefhebbers) wellicht een goede keuze. Hierbij moet wel opgemwerkt worden dat er zwaar gestuurd wordt op het doen van in-game transacties. Iets waar de Ultimate Team-modi in de verschillende sportgames sowieso al berucht om zijn. Mocht dat je niet aanstaan kun je in Franchise mode volledig je eigen league opzetten en inrichten. Je kiest zelf hoe groot de league is en wie er aan meedoen. Als laatst, maar zeker niet de minste, keert ook het populaire World of Chel weer terug in NHl 23.

NHL 23 review3

Het sounddesign is een ijsbreker

Iets waar Electronic Arts wat mij betreft toch wel heer en meester in is, is de muziek en het sounddesign van diens sportgames. Eigenlijk is er altijd wel een goede soundtrack samengesteld zodat het helemaal niet erg is om in de menu's te hoeven vertoeven. Sterker nog, het zorgt er misschien zelfs voor dat je er net wat langer in blijft hangen dan eigenlijk de bedoeling is. Veelal zijn het niet de meest bekende liedjes die je voorbij hoort komen en dat maakt de samenstelling van de speellijsten des te knapper. In NHL 23 is dat zeker niet anders. De soundtrack mag er zijn en datzelfde geldt ook voor de geluiden in de ijshockey stadions. Je hebt echt het gevoel dat je in een wedstrijd zit, mede door het uitstekende commentaar. De stadion geluiden zijn rijk, waardoor je echt de ambiance voelt.

Eén van de grootste nieuwe toevoegingen is de komst van vrouwen teams in NHL 23. Waar het voorheen nog niet mogelijk was om met de vrouwenteams te strijden, is dat in NHl 23 een ander verhaal. Sterker nog, de Canadese schone Sarah Nurse prijkt zelfs op de cover van de ijshockeygame naast ijshockey grootheid Trevor Zegras. De vrouwelijks ijshockey speelsters zijn ook in Hockey Ultimate Team te verkrijgen zodat je een gemengd team kunt samenstellen. Een andere nieuwe toevoeging is die van crossplay. Op dit moment is het nog niet helemaal geïmplementeerd, maar vanaf november kun je ook samen met vrienden die op een andere console spelen genieten van NHL 23.

NHL 23 review4

Het eindoordeel van Patrick Lamers

NHL 23 is een uitstekende game voor de ijshockey-liefhebber, maar voelt vooral als een update van NHL 22. Electronic Arts heeft zijn best gedaan om de spelbeleving naar een nog hoger niveau te tillen nadat vorig jaar voor het eerst met de Frostbite engine werd gewerkt. Door het implementeren van nieuwe animaties, een aantal updates over de verschillende gamemodi en het toevoegen van crossplay voelt NHL 23 niet als een nieuwe game.

    Prima
  • Veel gamemodi
  • Uitstekende muziek
  • Verbeterde animaties
  • Speelt soepeler dan ooit tevoren
  • Erg gericht op microtransacties
  • Weinig nieuws aan de horizon
  • Voelt niet als nieuwe game
Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot NHL 23

Series

-

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

14 oktober 2022

Ontwikkelaar

Electronic Arts

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord