Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

 • Ontwikkelaar Anuman Interactive
 • Eerste releasedatum 21 november 2019
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir - Nintendo Switch

Asterix en zijn beste vriend Obelix vormen al zestig jaar lang een iconisch stripduo. Ze hebben honderden avonturen beleefd in de Oudheid en hebben belangrijke historische figuren ontmoet zoals Julius Caesar en Cleopatra. Door de jaren heen zijn ze uitgegroeid tot één van de populairste stripfiguren en hebben zelfs een eigen pretpark in de buurt van Parijs. Het verbaast mij dan ook niet dat deze twee Galliërs ook de gamewereld zijn binnengestapt en nu zelfs een eigen gameserie hebben, de Asterix en Obelix XXL franchise. Asterix en Obelix XXL 3: The Crystal Menhir is het derde deel in deze serie. De enige vraag die ik bij deze game kan stellen, is natuurlijk, is The Crystal Menhir steengoed of kei slecht?

Graphics en visuals zijn oké

Ik wist dat toen ik deze game ontving, dat de visuals en de graphics niet het meest baanbrekend zouden zijn. Toen ik de game voor het eerst opstartte, was ik blij verrast, zeker toen ik de opening-cutscene zag. In deze scène krijg je een overview van het dorp te zien, terwijl een verteller het basisverhaal van Asterix en Obelix vertelt. De overview leek recht uit een uit een cartoon te komen en ik kreeg een sprankje hoop dat de graphics misschien toch goed zouden zijn.

Uiteindelijk viel mijn verwachting een beetje tegen. Zijn de graphics afschuwelijk? Nee, alles is duidelijk en de personages zijn goed te onderscheiden. Had het veel beter gekund? Ja, in mijn ogen wel. Wat ik vooral zonde vind, is dat je eerst een mooi overzicht krijgt van het gehele dorp, maar dat je nergens naar binnen kunt. Alles is voor de sier. Je kunt zelfs niet met alle dorpelingen praten. Je blijft altijd buiten en ziet alleen de natuur, op de levels na.

onbekend

Gameplay is vermakelijk, maar glitchy

Het verhaal gaat als volgt: Asterix en Obelix doen hun ding zoals gewoonlijk, als opeens de postbode hen om hulp vraagt. De Romeinen hebben zijn tas met post (van steen) gestolen en naar hun kamp gebracht. Asterix en zijn partner gaan naar het kamp en slaan alle Romeinen naar Pluto toe. Dan komen ze erachter dat één van de brieven voor Getafix/Panoramix (de druïde) is en dat één van zijn vrienden in gevaar is. Om haar te redden moeten Asterix en Obelix een artefact compleet maken, alleen die heeft zo’n moeilijke naam dat ik niet eens de moeite doe om het op te schrijven. De Galliërs denken er gelukkig ook zo over en omdat het artefact op een Menhir lijkt (de grote stenen die Obelix altijd draagt) en van kristal is, wordt het tot de Crystal Menhir gedoopt. Asterix en Obelix gaan dan de wereld over om de Crystal Menhir compleet te maken en de vriend van Getafix te redden.

Om dit te doen, heb je natuurlijk controls nodig. Ik heb de game op de Nintendo Switch gespeeld en daar zijn de controls best simpel. Met de rechter Joy-con beweeg je Asterix, met y sla je en met x kun je een speciale aanval doen. In het begin redde ik het alleen met de gewone aanval, maar na een tijdje moest ik toch echt de speciale aanvallen gaan gebruiken om verder in de game te komen. Wat wel jammer is, is dat de game af en toe glitchy is. Af en toe verdwijnt een Romein in de grond, wat op zich handig is, omdat je ze zo makkelijker in elkaar kan slaan. Helaas zit er ook een irritante glitch in waar ik mee te maken kreeg. Dat heeft te maken met Idéfix, het hondje van Obelix. Die rent met de twee Galliërs mee als een schattige sidekick, maar het is ook de bedoeling dat hij botten voor je vindt. Alleen mijn Idéfix bleef maar rondsnuffelen en vond niks. Eerst vond ik het aandoenlijk, omdat het mij aan mijn eigen hond met falende reukzin deed denken. Maar na een half uur achter de hond aangerend te hebben, gaf ik het op en besloot verder te gaan met de missies.

onbekend

Nostalgie galore

Toen ik de game uitpakte en aan mijn vader liet zien begon zijn gezicht te stralen. Hij is al jarenlang fan van Asterix en Obelix en heeft een aantal oude stripboeken daarvan op zijn kamer liggen. Toen ik jong was, sloop ik naar de slaapkamer van mijn ouders toe en pakte dan één van die stripboeken en probeerde hem te lezen. Ik keek eerlijk gezegd vooral naar de kleurrijke plaatjes. Toen ik de game opstartte, werd ik overspoeld door een kleine golf van nostalgie en kreeg ik het gevoel dat ik in één van de stripboeken zat. Het in elkaar meppen van Romeinen, jagen op wilde zwijnen en gewoon de kleurrijke wereld van Asterix en Obelix in het algemeen.

De muziek draagt daar ook aan bij en past perfect bij de game. In het dorp heb je een rustige melodie met af en toe het niet zo prachtige gezang van Kakofonix er doorheen. Door de hele game is er muziek die bij de omgeving past, maar mijn meest favoriete geluid is toch de cartoonachtige geluiden die de Romeinen maken. Ook de voice-acting was goed. Ja, er zit voice-acting in deze game. De stemmen die zijn gekozen, vind ik perfect bij de personages passen en geeft de game ook meer persoonlijkheid.

onbekend

Vermakelijke beat-em up game met uitdagende puzzels

Niks is beter dan Romeinen in elkaar slaan, als het aan Asterix en Obelix ligt en eerlijk gezegd vond ik het ook niet erg om te doen. De introductie levels zijn twee Romeinse kampen in de buurt van het dorp, maar daarna ga je de hele Romeinse Wereld over om de Crystal Menhir compleet te maken. Zo ga je naar IJsland en glibber je over het ijs heen en word je als je niet oppast van bruggen afgeblazen door de stevige wind. Je kunt de game in je eentje spelen of met zijn tweeën, maar allebei zijn ze even leuk om te doen. Hoewel je meer kan bereiken als je met zijn tweeën speelt. Asterix en Obelix hebben allebei hun eigen vaardigheden. Asterix gebruikt zijn snelheid en kracht, en Obelix gebruikt de Crystal Menhir om aan te vallen.

Door de game heen zitten verschillende puzzels die steeds uitdagender worden. Ik moest echt af en toe nadenken hoe ik de puzzels moest oplossen om verder te komen. Tot frustratie leidde het niet en uiteindelijk slaagde ik erin om de puzzels op te lossen. De Romeinen veranderen ook door de game heen. Elk level brengt een nieuwe soldaat in het spel. Zo begin je met de standaard boogschutter en speerwerper, maar later komen er soldaten met zwaard en schild, generaals en speciale Romeinen die je proberen de afgrond in te schieten. The Crystal Menhir groeit op een fijne manier met je vaardigheden mee.

onbekend

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Hoewel ik nog steeds baal dat je weinig kan verkennen, heb ik mij toch goed vermaakt met The Crystal Menhir. Het is een vermakelijke beat 'em up game die je alleen of met iemand anders kan spelen. De graphics zijn oké en de soundtrack neemt je mee in de wereld van Asterix en Obelix. De glitches die ik heb gezien waren jammer, maar deden niets af aan het feit dat je heerlijk een stelletje Romeinen in elkaar kan meppen. Het is de ideale game voor fans van Asterix en Obelix, maar ik denk dat het ook een goede instapgame is om nieuwe mensen met de franchise kennis te laten maken.

 • Pluspunten
 • Vermakelijke beat-em up game
 • Fijne soundtrack
 • Leuk verhaal dat goed bij de stripboeken past
 • Uitdagende puzzels
 • Zowel leuk alleen als met iemand anders
 • Minpunten
 • Weinig te verkennen
 • Soms glitchy
 • Graphics konden iets beter
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?