Battlefield 3

 • Ontwikkelaar EA DICE
 • Eerste releasedatum 28 oktober 2011
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3
 • Genre First-Person Shooter
 • Gameliner score

Review: Battlefield 3 - Pc

Het licht door de bomen schijnt in mijn ogen. Ik zie bijna niks. Opeens vliegt er een RPG voorbij. Een hele boom stort in. Ik pak mijn wapen en begin met schieten. De dreiging lijkt geneutraliseerd, maar als ik dichterbij kom voel opeens een mes in mijn maag. Dit is oorlog. Dit is Battlefield 3.

Wat is er mis met Steam?

Bij het installeren van Battlefield 3 ben je verplicht om Origin te installeren. Origin is een soort distributieprogramma van Electronic Arts. Het is te vergelijken met Steam van Valve. Het installeren van Battlefield 3 was geen probleem, maar het opstarten ervan wel. Als je Battlefield 3 start door op het icoon te klikken leidt hij je eerst naar een website met Battle Log, waarna je kunt kiezen wat je wilt doen in de game. Hoe achterlijk is dat? Een internetbrowser vraagt het 'n en ander van je computer, kracht die veel beter in de game zelf gestopt kan worden. Het systeem van Steam werkt in mijn ogen beter. Daarnaast werkt Battle Log dus in een website, terwijl de gebruikerservaring beter is als het is gebouwd in de game zelf.

onbekend

De beste schiettent

Genoeg over het opstarten. Hoe is de game nou echt? Natuurlijk kan ik dit in een paar zinnen voor je uitleggen, maar dit is haast onmogelijk. Battlefield 3 weet al vanaf het begin van de game je keel vast te grijpen en laat deze tot het einde niet meer los. Het shooterlandschap is momenteel gevuld met games die een sterk actiefilm-element hebben. Je verliest even de controle over je personage en je ziet iets vets gebeuren. Battlefield 3 heeft dit ook, maar doet dit op een manier waardoor de spanning er goed in blijft. Daarnaast zijn er ook quick time events. Niet altijd een even geslaagde keuze, maar in Battlefield 3 pakt het verbazingwekkend goed uit. Qua wapens doet de game natuurlijk niet onder voor de rest. Het is vooral de manier hoe de wapens reageren waarin Battlefield 3 uitblinkt. Het schiet allemaal ontzettend lekker. Het valt me ook op hoe goed de AI is. Vooral de AI van je teammaten is briljant. Er waren momenten dat zij gewoon conflicten voor mij oplosten. Toch was er wel iets waar ik me aan ergerde in Battlefield 3: als je niet het standaard pad neemt, zal je al snel een waarschuwing krijgen dat je terug moet keren naar de zone waar je wel naartoe moet. Waarom? Dat is toch geen realistische oorlog. Ik moet de vrijheid krijgen om te kunnen lopen waar ik wil. En ga ik dan uiteindelijk dood? Tuurlijk, maar deze oplossing is nog afgezaagder dan een onzichtbare muur.

Heet door Frostbite 2

Mijn computer had eindelijk weer een uitdaging met Battlefield 3. De aanbevolen systeemeisen zijn onder andere minimaal 1024MB aan videogeheugen. Dat zie je niet vaak. Het is daarom misschien handig om even te kijken of je computer een upgrade nodig heeft. Battlefield 3 draait met mijn GTX470 en 3 GHz Core 2 Duo zeer goed. Alles staat op Ultra. Alleen de anti-aliasing en de mate waarin je in de verte kunt kijken moest ik iets lager zetten. Als je eenmaal aan de systeemeisen kunt voldoen heb je een geweldig mooie game voor je kiezen. Vooral met een DirectX 11-kaart is het feest. Ik heb nog nooit zulke mooie lichteffecten gezien in een game. Natuurlijk zitten er een paar mankementen in, maar alleen als je er echt op gaat letten, zul je die zien.

onbekend

Iets anders

Het verhaal van Battlefield 3 wordt voor de verandering een keer anders verteld dan in de standaard shooters. Tijdens een verhoor wordt soldaat Blackburn gevraagd wat hij heeft gedaan. De dingen die hij vertelt speel jij. Hierdoor krijgt de stille protagonist een gezicht en een stem. Je leeft mee met de acties die hij moest maken en waardoor hij nu in de problemen zit. Daarnaast volg je in een paar missies ook een aantal Russen die de wereld willen redden. Deze twee verhaallijnen kruisen elkaar en vanaf daar wordt het echt interessant.

Het eindoordeel van Wouter van der Putten

Battlefield 3 zet, zoals zijn voorloper ook deed, een nieuwe standaard in het first-person shooter genre. De game heeft ijzersterke momenten die ik nooit zal vergeten en de quick time events zijn een goede toevoeging voor het geval je de controle verliest. Van de schiet-animaties tot de AI: er klopt ontzettend veel in deze beeldschone game. Toch zijn er een paar dingen waar ik me aan erger. Zo is het opstarten van de game ontzettend omslachtig, werkt Battle Log niet zoals ik had verwacht en beloop je een vrij lineair pad. Als je een beetje van dat pad afgaat, zal er een timer afgaan die je dwingt om terug te gaan. Vergis je echter niet. Kijk om deze mankementen heen en je hebt een geweldige game die je de komende vier jaar nog zou kunnen spelen.

 • Pluspunten
 • Storytelling
 • Sterke momenten
 • Quick time events
 • AI
 • Wapens
 • Mooie lichteffecten
 • Minpunten
 • Origin
 • Omslachtige manier van opstarten
 • Dwingt je een rechtlijnig pad aan te nemen
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?