Trailer
Trailer: Big Brain Academy: Brain vs. Brain aangekondigd
6 september 2021De Big Brain Academy-serie maakt zijn terugkeer op de Nintendo Switch. Later dit jaar kunnen we onze grijze massa weer als vanouds aan het werk zetten.
Mijn verbazing was groot toen Nintendo eerder dit jaar Big Brain Academy: Knappe Koppen aankondigde voor de Nintendo Switch. Deze serie bloeide op tijdens de hoogtijdagen van de Nintendo DS en de Wii. Vrijwel iedereen die destijds een Nintendo-console had, was wel bekend met Big Brain Academy en diens tegenpool Dr. Kawashima's Brain Training. De series stonden erom bekend door iedereen gespeeld te kunnen worden. Dat gebeurde ook zeker. Bij mij op de basisschool probeerden klasgenoten regelmatig om een zo hoog mogelijke breinscore te halen. Maar ook in bejaardentehuizen liggen de donkerrode DSi XL-apparaten met Big Brain Academy vandaag de dag nog te verstoffen. Na enkele delen werd de Big Brain Academy-serie weggepropt in Nintendo's kluis. In de tussentijd is er een hoop veranderd. De smartphone heeft de wereld veroverd en is inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Op mobiele apparaten zijn nu tal van hersenkrakers en breinbrekers gratis beschikbaar. Heeft Big Brain Academy dan anno 2021 nog steeds een plek in de winkelschappen? Om die vraag te beantwoorden, nam ik de game onder handen. Dat heb ik echter niet alleen gedaan. Ik heb de hulp van mijn 81-jarige oma ingeroepen om de game vanuit een heel ander perspectief te beoordelen. In hoeverre is deze game toegankelijk voor ouderen? Je leest het allemaal in deze review van Big Brain Academy: Knappe Koppen.
Het concept van Big Brain Academy: Knappe Koppen is simpel. De game is opgebouwd uit twintig verschillende oefeningen. Deze zijn verspreid over vijf verschillende categorieën: visie, geheugen, analyse, rekenen en inzicht. Door verschillende oefeningen uit te voeren, probeer je om een zo hoog mogelijke breinscore te vergaren. Om je grijze massa echt op de proef te stellen, kun je iedere dag een examen afleggen. Tijdens dit examen krijg je vijf oefeningen voorgeschoteld - uit iedere categorie één. Zo kun je telkens naar een betere score toewerken. Alhoewel het concept relatief eenvoudig is, blijft het aantrekkelijk om iedere dag te proberen om een betere score te halen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan niet leven met een zesje. Die constante verbetering was voor mij motivatie genoeg om te blijven spelen. Het streven naar verbetering zou ik echter niet op de televisie doen. Het is heel fijn dat je de game zowel op het ingebouwde aanraakscherm als met een controller kunt spelen, maar het touchscreen is zonder twijfel de superieure bestuurmogelijkheid. Via het touchscreen kun je namelijk met één tik op het scherm je antwoord kiezen. Voor dezelfde handeling op de televisie moet je de knoppen meerdere malen indrukken. Als je dat zesje echt wilt verbeteren, kun je dus het beste je Switch uit de dock halen.
De oefeningen die je in Big Brain Academy: Knappe Koppen voorgeschoteld krijgt, vallen dan misschien slechts onder vijf categorieën, maar weten zich wel van de andere breinbrekers te onderscheiden. Zo probeer je in de categorie 'Rekenen' het ene moment in een rap tempo klokken te verzetten, terwijl je tijdens de volgende oefening zo snel mogelijk getallen van laag naar hoog aanklikt. Die variatie in minigames maakt het aanlokkelijk om iedere dag een aantal oefeningen te doen. Ik kon me goed vermaken met de meeste oefeningen. Toch zijn er, zoals in vrijwel iedere minigamecompilatie, een paar hoogstandjes en wat dompers. Eén van die dompers was Fotofocus. In die minigame verschijnt er langzaam een plaatje van een dier. Jouw taak is om zo snel mogelijk te raden welk dier er in het kader verschijnt. Een leuk concept, maar de executie kon iets beter. Het plaatje vormt namelijk enorm langzaam, waardoor je een groot gedeelte van de tijd besteedt aan het wachten totdat je iets meer kunt zien. Een opvallende keuze, zeker omdat veel andere oefeningen in slechts enkele seconden kunnen worden uitgevoerd. Die ene minigame mocht de pret echter niet drukken. Iedere oefening duurt slechts een minuut en er zijn negentien andere hersenspinsels om je tanden in te zetten.
Wanneer je de game opstart, word je begroet door Professor Kwab. Deze gracieuze geleerde is je steun en toeverlaat gedurende je queeste om een prachtige breinscore te behalen. Om toegelaten te worden tot Kwabs academie, is het van belang om een avatar te creëren. Dat is een keertje geen Mii, maar een volledig uniek personage. Big Brain Academy: Knappe Koppen bevat tal van opties om je personage aan te kleden en helemaal je eigen te maken. Dat is ook waar het beloningssysteem van de game om de hoek komt kijken. Iedere keer dat je een oefening afrondt, ontvang je muntjes. Hoe beter je de opdracht uitvoert, hoe rijkelijker je beloond wordt. Bij iedere tien muntjes die je verzamelt, ontvang je een nieuwe manier om je personage aan te kleden. Knappe Koppen zit barstensvol met dit soort beloningen. Als je deze allemaal wilt ontvangen, ben je heel wat uurtjes zoet. Gelukkig is het spelen van de game geen straf. De besturing is snel en snappy, de menu's zien er gelikt uit en de hersenkrakers zijn leuk. Het enige waar ik niet echt vrolijk van werd, was de muziek. De soundtrack is in lijn met de vorige delen in de Big Brain Academy-serie. Echter was het achtergrondgeluid destijds ook al niet het sterkste punt van de game. Als je Knappe Koppen speelt, raad ik daarom aan om het geluid te dempen en je eigen muziek af te spelen.
Wie vertrouwen heeft in zijn of haar eigen knappe kop en beschikt over een Nintendo Switch Online-abonnement, kan het online opnemen tegen andere Einsteins in de Ghoststrijd-modus. Hier strijd je tegen de spookjes van andere echte spelers over de hele wereld, vergelijkbaar met de Time Trial-modus in Mario Kart. Oftewel: je speelt niet op hetzelfde moment tegen een andere speler, maar tegen een opname van een eerdere speelsessie. Alhoewel het aan de ene kant jammer is dat je niet tegelijkertijd als iemand anders je grijze massa aan het werk kunt zetten, heb ik geen problemen met de keuze voor deze modus. We weten allemaal dat Nintendo's online diensten niet geweldig zijn. De keuze voor ghosts elimineert potentiële problemen met lag, waardoor de online modus goed speelbaar is. Geen problemen hier, dus. Je kunt opboksen tegen een wereldwijde ghost, een ghost van een vriend, een ghost van een andere gebruiker op dezelfde Switch, of een zelfgekozen ghost met een ghost-ID. Dit is de modus waarnaar je waarschijnlijk vaak terug zal komen en voegt een competitief tintje aan de game toe. Het geeft enorm veel voldoening om de ghost van een vriend helemaal met de grond gelijk te maken. Pak aan, Daan! Als je het tegen een spookje opneemt, krijg je ook de avatar van die persoon te zien. Wat ik heel leuk vond, was dat de personages dezelfde controller in hun handen hebben als ze in het echt gebruiken. Mijn personage had altijd een witte Switch OLED in zijn handen, maar soms nam ik het online op tegen mensen met een Splatoon 2 Pro Controller, of de rood/blauwe Joy-Cons. Dat soort details maken de game nog net wat gelikter. Wel is vooral in deze modus het verschil tussen handheld en docked spelers goed merkbaar. Als jij net zo slim bent als je tegenstander, maar hij met een controller speelt en jij met het touchscreen, ben jij in principe gegarandeerd van de overwinning. Het is jammer dat je geen gelijk speelveld kunt creëren.
Voor een kwieke student zoals ik is Big Brain Academy: Knappe Koppen goed te spelen. Maar ik realiseer me dat de doelgroep voor deze game een stuk breder is dan dat. Daarom heb ik mijn oma een bezoekje gebracht en haar gevraagd om Knappe Koppen met mij te testen. Drie glazen thee, twee koekjes en één brok chocolade later kon de pret beginnen. Ik overhandigde oma mijn Nintendo Switch en probeerde haar door de menu's te loodsen. Daar ontstond echter het eerste probleem. De navigatie door het hoofdmenu sprak niet helemaal voor zich. Dit kwam vooral doordat Professor Kwab zijn mond niet kon houden. De tekst die in het beeld verschijnt, verdwijnt niet uit zichzelf. Daarvoor moet eerst op de A-knop of het touchscreen gedrukt worden. Al snel merkte ik dat ik de navigatie op mij moest nemen en oma alleen de oefeningen moest laten doen. De oefeningen gingen gelukkig wel goed. Mijn oma was niet zo rap met antwoorden als ik was, maar ze begreep de opdrachten en kon ermee uit de voeten. Omdat ze wat trager was met antwoorden, was het tijdslimiet van één minuut wel telkens in een mum van tijd om. Helaas beschikt de game niet over de optie om de timer aan te passen. Toch was mijn oma tevreden met de prestaties die ze had neergezet. Ze ervaarde de game niet als moeilijk en kon er zeker van genieten. Dat heeft ook te maken gehad met de duidelijke Nederlandse vertaling en de grote letters. Deze twee elementen maken de oefeningen een stuk toegankelijker voor een breed publiek - jong en oud. Toch zou ik deze game voor de echte ukkepukken nog eventjes afraden. Enige lees- en rekenvaardigheid is wel vereist.
Uiteindelijk kreeg Big Brain Academy: Knappe Koppen een dikke duim van mijn oma. Dat spreekt boekdelen over de toegankelijkheid van de game. Nooit eerder heb ik haar zo van een videogame zien genieten. Ze gaf aan zelfs de game vaker te willen spelen. Met de Party-modus in de game hebben we zo post-corona een leuk alternatief voor een potje kaarten gevonden. Deze modus stelt twee tot en met vier spelers in staat om tegelijkertijd oefeningen tegen elkaar te spelen. Dat staat garant voor een hoop plezier en chaos. Wel gaf mijn oma aan dit met mate te willen doen; ongeveer één keer per week. Op dat vlak ben ik het zeker met haar eens. Big Brain Academy: Knappe Koppen is een leuke game, maar niet eentje die je lang speelt. De korte oefeningen lenen zichzelf perfect voor korte speelsessies. Als je de game voor het eerst speelt, ben je met ongeveer drie kwartier wel door alle content heen. De waarde gaat hem zitten in het herspelen en beter worden in de oefeningen. Als dit jou niet aanspreekt, is dit nieuwste deel in de Big Brain Academy-franchise waarschijnlijk niets voor jou. Word je hier wel warm van? Overweeg ook dan goed je keuze. De game ligt voor dertig euro in de winkelschappen. Dat is dertig euro duurder dan de meeste breinbrekers op smartphones. Met Big Brain Academy: Knappe Koppen ontvang je een gepolijste game zonder advertenties die de kwaliteit van de gemiddelde smartphone-app overstijgt. Of dat het voor jou waard is, hangt van je eigen standaarden af. Mijn oma gaf aan zeker voor deze game te willen betalen, maar vond dertig euro wel aan de prijzige kant. Daar sluit ik me bij aan. Een prijskaartje van twintig euro hadden we allebei iets toepasselijker gevonden.
Big Brain Academy: Knappe Koppen is een waardige toevoeging aan de Big Brain Academy-franchise. De game ziet er gelikt uit, speelt fijn en zet je grijze massa zoals vanouds aan het werk. Alhoewel de game voor de allerjongsten nog net iets te moeilijk is, kan een breed publiek met Knappe Koppen uit de voeten. De twintig oefeningen in de game zijn gevarieerd en voor het merendeel erg vermakelijk, mits je de game in korte sessies speelt. Alhoewel de game wat aan de prijzige kant is, is dit een gepolijst alternatief voor de breinbrekers op je mobiel. Mijn oma keurt hem in ieder geval goed!
In dit artikel
Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.
Ontwikkelaar:
Nintendo
Uitgever:
Nintendo
Release:
3 december 2021
Reviewscore:
Platforms: