Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Football Manager 2022

 • Ontwikkelaar Sports Interactive
 • Eerste releasedatum 9 november 2021
 • Platformen Pc , Xbox One , Xbox Series
 • Genre Simulatie , Sport
 • Gameliner score

Review: Football Manager 2022 - Scoort opnieuw - Pc

Nu het voetbalseizoen weer in volle gang is, is het tijd om aan de slag te gaan met Football Manager 2022. Al jarenlang is het dé game als het aankomt op voetbalmanagement games. Evenals bij de FIFA-franchise is het wel ieder jaar weer de vraag wat we precies aan nieuwe features kunnen verwachten. In grote lijnen is het namelijk veelal hetzelfde als het jaar ervoor. Ook dit jaar klopt dit wel aardig, maar ze zeggen weleens: never change a winning team. Voortborduren op iets wat al goed is, hoeft natuurlijk niet slecht te zijn. Laten we eens kijken of FM22 de vorm van de afgelopen jaren heeft weten te behouden. Voor we beginnen is het belangrijk om te vermelden dat het review exemplaar dat we tot onze beschikking hebben gekregen de beta-versie van de game is.

Draaien aan de knoppen

Als je nog niet bekend bent met de Football Manager-reeks, dan is het goed om te weten dat het compleet anders aanvoelt als FIFA. FIFA is veel meer gericht op het zelf spelen van je voetbalwedstrijden, waar Football Manager echt een management game is. Mensen zoals ik die uren kunnen besteden in de carrièremodus van games als FIFA beleven uitermate veel plezier aan Football Manager. Dat komt omdat de mogelijkheden nog vele malen verder rijken. Je kunt je tot in de kleinste details bemoeien met de gang van zaken binnen je club. Dus als een echte Mark van Bommel kun je naast het trainen van je eigen eerste elftal ook je neus in de zaken van de jeugdteams steken. Om maar een voorbeeld te noemen. Heb je liever niet alles zelf in de hand, dan is dat ook mogelijk en kun je een hele zooi van het werk delegeren aan je collega's. Net zo makkelijk.

Naast alles goed regelen zijn je keuzes in je communicatie ook van groot belang. De manier waarop jij met je spelers, je staff, je club, de fans en de pers omgaat bepaalt mede je succes. Je kunt natuurlijk een grote mond op zetten, maar als de resultaten dan plots tegenvallen doordat spelers zich tegen je keren krijg je de deksel net zo hard weer op de neus. Evenals voorgaande versies kun je weer lekker gaan micromanagen en pielen tot je de ideale opstelling voor je club hebt gemaakt. Dit gaat niet vanzelf, want je krijg natuurlijk ook te maken met ontevreden spelers, transfers, jeugdspelers die doorstromen en blessures. Ik moet zeggen dat vooral dat laatste veel roet in het eten kan gooien en dat Football Manager daarin echt een voorbeeld aan het huidige PSV neemt. Reken dus maar dat je met regelmaat een aardig volle ziekenboeg hebt.

Stilstand is achteruitgang

Ondanks dat veel hetzelfde is gebleven met wat kleine verbeteringen, zijn er ook een aantal vernieuwingen te bespeuren. Een grote nieuwe toevoeging is de Data Hub. Als je een aantal wedstrijden hebt gespeeld dan kun je hier statistieken terugvinden. Je kunt tot in de kleinste details terugvinden hoe je team presteert en waar je je dus nog kunt verbeteren. De Match Engine is wat verbeterd en heeft nieuwe animaties. De transfer deadline day is compleet overhoop gehaald. Omdat alle informatie en data best overweldigend kan zijn en je dus soms weleens iets kan missen, zijn er staff meetings in het leven geroepen. Wekelijks ga je even om tafel zitten met je staff om wat belangrijke punten door te nemen. Hierdoor bewaar je wat beter het overzicht en komen de dingetjes die je snel zou kunnen missen toch weer boven tafel. Toch voelen de vergaderingen soms wat veel aan.

Ondanks dat Football Manager 22 het op veel fronten nagenoeg perfect doet, valt er ook nog wel het een en ander aan te merken. Het grootste gemis is wat mij betreft muziek in de game. Het enige geluid dat er is, zijn de wedstrijdgeluiden tijdens de simulaties en dat is jammer. Al is de game natuurlijk ook prima te spelen met je Spotify playlist op de achtergrond. Een ander probleem zijn de licenties. Veel landen, teams en clubs zijn vertegenwoordigd in de game, maar ook een aantal niet en dan voornamelijk uit de grote competities. Clubs als Real Madrid, FC Barcelona hebben bijvoorbeeld niet het juiste clublogo, maar Juventus ontbreekt helemaal. Althans, in Football Manager 2022 gaan ze schuil onder de naam Zebre. Een ander voorbeeld is het nationale elftal van Duitsland. Daarvan zijn alle namen vervangen.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Sports Interactive bewijst met Football Manager 22 wederom dat het de beste voetbalmanagement game is die er bestaat. Liefhebbers van management games en voetbal kunnen ook dit jaar weer zeker zijn van veel speelplezier. Het 'nog eentje dan'-gehalte is ook dit jaar weer sterk aanwezig en voor je het weet heb je tientallen, zo niet honderden uren in de game zitten. Ondanks dat er wat minpunten zijn, zoals het gebrek aan audio en licenties, mag dat de pret niet drukken. Ook dit jaar brengt Sports Interactive weer een sterrenteam het veld op.

 • Pluspunten
 • Nog meer data en informatie
 • Veel replay value
 • Verbeterde match engine
 • Data Hub biedt veel inzicht
 • Deadline Day nog intensiever
 • Minpunten
 • Mist wat licenties
 • Geen audio
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?