Guitar Hero Live

 • Ontwikkelaar FreeStyleGames
 • Eerste releasedatum 23 oktober 2015
 • Platformen Xbox 360 , PlayStation 3 , Nintendo Wii U , PlayStation 4 , Xbox One
 • Gameliner score

Review: Guitar Hero Live - PlayStation 4

Vorige week kon je bij ons al de review van Rock Band 4 lezen, en nu mocht ik die andere muziekgame aan de tand voelen, namelijk Guitar Hero Live. Waar Rock Band 4 eigenlijk meer van hetzelfde is met een paar extra features (en een hele hoop minder), gooit Guitar Hero Live het roer volledig om. Dit kan een groot risico zijn, maar gelukkig heeft het verrassend goed uitgepakt.

onbekend

Opnieuw leren spelen

De grootste vernieuwing in Guitar Hero Live is natuurlijk de nieuwe gitaar. De knoppenindeling is namelijk anders dan dat we gewend zijn. In plaats van vijf knoppen naast elkaar, heb je nu twee rijen van drie knoppen. Hierdoor moet je de game weer opnieuw leren spelen, wat ik een leuke uitdaging vind. Het ziet er misschien een beetje makkelijk uit met maar drie notenbalkjes die op je afkomen, maar geloof me, het is echt behoorlijk lastig. Veteranen moeten weer heel wat uurtjes in de game stoppen om het allermoeilijkste niveau aan te kunnen. Ik heb al heel wat uren Guitar Hero op Expert in mijn leven gespeeld, maar bij Guitar Hero Live vind ik het op een na moeilijkste niveau al behoorlijk pittig. Het gaat dus nog wel even duren voordat ik het moeilijkste niveau beheers.

Er zit echter ook een nadeel aan deze nieuwe knoppenindeling. Oude instrumenten zijn hierdoor namelijk niet te gebruiken in dit nieuwe deel. Daarnaast kunnen songs die je eerder hebt aangeschaft niet worden geïmporteerd. Jammer, maar dat lijkt mij ook niet meer dan logisch. Voor wat, hoort wat.

Net echt!

Guitar Hero Live heeft twee compleet verschillende hoofdmodi. De eerste modus is GH Live. In deze modus treed je met verschillende bands op tijdens twee festivals, namelijk Rock the Block en SoundDial. Met elke band speel je een setlist van drie à  vijf songs. Het toffe is dat dit allemaal vanuit first-person gebeurt met echte videobeelden (en wat CGI). Je bent dus echt de rocker. Ook het opkomen maak je mee, wat nog best spannend is. Ik vind dit erg tof gedaan. Er is voor elk nummer een unieke video, dus is elk optreden anders. Daarnaast is er voor elke video een goede en slechte variant. Wel werd ik af en toe een beetje zeeziek van de drukke camera die heen en weer slingert terwijl ik op de noten probeer te letten. Ik zou het overigens nog vetter vinden als er bij een volgend deel ondersteuning komt voor PlayStation VR, zodat je nog meer het gevoel hebt dat je erbij bent en zelf de controle hebt over waar je naar kijkt.

onbekend

Gratis groeiende bibliotheek

De andere nieuwe modus is GHTV. Dit is eigenlijk een soort online muziekzender, waarbij je op elk moment kan joinen. Er zijn twee kanalen met elk hun programmagids betreft muzieksoort. Mocht er op kanaal 1 metal zijn en daar heb je niks mee, dan kan je altijd kanaal 2 proberen. Op de achtergrond wordt de muziekclip afgespeeld, met op de voorgrond natuurlijk de highway. Je speelt deze modus altijd tegen negen andere mensen/bots. Hoe hoger je eindigt, hoe meer xp je verdient, waarmee je onder andere nieuwe highways, player cards en Hero Powers vrijspeelt. Hero Powers zijn eigenlijk de vervanger van Star Power. De eerste Hero Power is bijvoorbeeld een bom, waarmee je alle noten op het scherm laat verdwijnen.

Het mooie van GHTV is dat je toegang hebt tot inmiddels meer dan tweehonderd songs zonder hiervoor extra te hoeven betalen. Je moet alleen wel geluk hebben dat jouw nummer wordt afgespeeld. Mocht je zelf een nummer willen uitkiezen, dan kan dat ook. Hiervoor moet je echter wel een Play-token inleveren, die je kan kopen met het in-game geld dat je verdient, of met echt geld. Veel mensen hebben kritiek geuit op dit systeem, omdat je de nummers niet kan kopen om oneindig te spelen. Ik vind het echter een geweldig systeem, omdat het mij niet zo heel veel uitmaakt welk nummer ik speel. Ik kom liever random wat leuks tegen dan elke keer hetzelfde nummer te spelen. En dan hoef je dus helemaal niks te betalen voor een steeds groter wordende bibliotheek!

Meer voor in je eentje

Ik heb voorgaande Guitar Hero-games vooral veel samen met een maat gespeeld. In Guitar Hero Live kan je ook een tweede gitaar aansluiten, maar ik merk toch wel dat het meer een solo-experience is. Zo is de GH Live-modus niet in co-op speelbaar. Wel is er een Quickplay-modus aanwezig, alleen moet je eerst alle nummers vrijspelen door GH Live in je eentje te voltooien. Daarnaast speel je dan ook tegen elkaar, en niet met elkaar. GHTV is ook met zijn tweeën speelbaar, en dan kan je natuurlijk wel alle nummers spelen die de livekanalen bieden, maar wederom tegen elkaar.

onbekend

Het eindoordeel van Justin Meijer

Guitar Hero Live heeft werkelijk alles omgegooid: een andere gitaar, first-person optredens en de toevoeging van GHTV. Dit zorgt voor een compleet nieuwe ervaring, die ook nog eens heel erg goed is. Van de Live-modus werd ik af en toe wel een beetje zeeziek, maar dat mag de pret niet drukken. Ook is het jammer dat er geen echte co-opmodus aanwezig is. Desalniettemin weet ik zeker dat ik Guitar Hero Live nog heel wat uurtjes ga spelen, want ik wil het kunnen masteren. Dankzij de groeiende onlinebibliotheek met nummers die je gratis kan spelen, is er genoeg content aanwezig om mij een lange tijd zoet te houden. Rock on!

 • Pluspunten
 • Nieuwe manier van spelen
 • Jij bent de rocker
 • Unieke video voor elk nummer
 • GHTV
 • Minpunten
 • Je kan er zeeziek van worden
 • Meer een solo-experience
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?