Hell Let Loose is een strategische oorlogsimulator en shooter, waarin je als speler op de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog terechtkomt. De game is al een tijdje uit in Early Access en is volgens velen de beste Tweede Wereldoorlog-shooter die er is. Voor iemand die de game niet kende, maar wel veel interesse heeft in geschiedenis, legt dat de lat nogal hoog. Uiteindelijk doet Hell Let Loose zijn naam eer aan en dat heeft een positieve en negatieve lading.
De kogels vliegen je om de oren
Beeld je in dat je een achttienjarige jongeman uit Duitsland bent. Je vaderland heeft iedereen opgeroepen om mee te vechten en uiteraard luister je naar die oproep. Met totaal geen oorlogservaring, naast de verhalen over de Eerste Wereldoorlog, vertrek je naar het front. Koersk om precies te zijn, een plaatsje in de Sovjet-Unie waar je tegen de Russen moet vechten. Daar sta je dan als rookie met een geweer in je hand. Het doel is om het gebied te veroveren en al luisterend naar je commandant en officier trek je ten strijde. Half bukkend, want anders ben je te zichtbaar, ren je naar de eerste locatie. De kogels vliegen je om de oren en links van je valt al een kameraad dood neer. Je hebt geen idee waar de kogels vandaan komen, dus je probeert van beschutting tot beschutting te lopen. Met flink wat lawaai komt een tank langsrijden, die gelukkig van je eigen land is. Hierdoor kun je dankzij de beschutting van de tank wel op de plek komen die jullie de komende minuten moeten vasthouden. De officier roept al om voorraden, zodat jullie wat extra barricades kunnen bouwen. Net voordat iedereen de barricades in elkaar heeft getimmerd, begint de aanval van de Russen. Weer vliegen de kogels je om de oren, het rookgordijn van de Russen zorgt ervoor dat jullie niets meer kunnen zien. Hoewel je denkt goed bezig te zijn met verdedigen, raast er een vliegtuig over. Op een haar na mist het eerste bombardement je, maar zie je wel soldaten met afgerukte ledematen door de lucht vliegen. De tweede bom is wel raak en al gauw krijg je de melding of je in de basis wil respawnen of juist op één van de gecreëerde plekken vlak bij het slagveld.
Welkom in Hell Let Loose, die je de spanning en onmacht laat ervaren zoals de soldaten die in de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk ook hebben gevoeld. Wanneer je met vijftig spelers aan beide kanten aan het vechten bent, probeer je uit alle macht goed werk te leveren. Jezelf verdedigen tegen luchtgeschut is in ieder geval flink lastig. Je weet niet waar de bommen vallen, voordat het te laat is. Vijanden worden niet aangeduid met een icoontje en je moet dan ook goed om je heen kijken, wil je niet direct dood neer vallen. Dit is nog best lastig, wanneer je vol in de actie zit en ook je tegenstanders zich verschuilen. Dit zorgt er dan ook voor dat je als beginner meer het respawn-scherm ziet dan het slagveld zelf. Als het gaat om het gevoel, dan weet Hell Let Loose dat zeker los te brengen en kan ik inzien waarom het de beste Tweede Wereldoorlog-shooter wordt genoemd.
Dat gevoel wordt extra versterkt door realistische mappen en locaties waar je aan het vechten bent. Tijdens het schrijven van deze review kwam de Eastern Front-update uit, die onder andere Koersk en Stalingrad als slagveld toevoegde. Op het westerste front vecht je voornamelijk in Frankrijk met onder andere Sainte-Mère-Église en Sainte-Marie-du-Mont. Hiermee kent Hell let Loose een totaal van elf mappen, wat echt niet verkeerd is. De mappen zijn daarnaast ook geografisch compleet nagemaakt. Met een beetje googelen vind je afbeeldingen van de game die op de locaties van vandaag de dag worden gelegd en het komt nog overheen ook. Daarnaast hebben de ontwikkelaars de locaties nagemaakt aan de hand van primaire bronnen, hierdoor waan je je echt even in het verleden. De mappen zijn wel erg groot, waardoor je lang en veel moet lopen. In hoeverre alle wapens en tanks ook historisch correct zijn, is de vraag. Want hoewel er veel tanks aanwezig waren in de Tweede Wereldoorlog, werd niet elk merk in elke veldslag gebruikt, vooral omdat de oorlog vijf jaar duurde. Qua muziek hebben ze ook zeker in de archieven gekeken en wat oorlogsnummers eruit gehaald. Weliswaar ook een aantal van de Eerste Wereldoorlog, maar dat mag de pret niet drukken.
Hardcore oorlogvoeren
Het is niet zonder reden dat ik begon met een verhaal. Dat is namelijk precies hoe je als beginneling de game ervaart. Hell Let Loose kent namelijk twee opties bij het opstarten. Je kunt naar de barakken gaan, om zo het personage van andere outfits te voorzien. Al moet je deze allemaal vrijspelen, dus heel nuttig is het niet. En je kunt je direct aanmelden bij het leger, wat je brengt naar een lijst van servers. Voor een shooter die nogal gericht is op strategie en het nabootsen van de oorlog, is er verrassend genoeg geen tutorial. Het is niet mogelijk om eerst even de wapens uit te proberen of te leren hoe je een tank bestuurt in een trainings-server. Dit betekent ook dat je de mappen voor het eerst ervaart in het echt, want ook die kun je niet testen. Hierdoor is het spelen van de game in het begin ontzettend frustrerend, want je gaat flink wat uren nodig hebben om alles volledig te begrijpen. Het helpt dan niet dat beginners samen met veteranen in een veldslag terechtkomen. Voor de beginners is dit niet leuk, want je ziet alleen het respawn-scherm en de veteranen moeten ondertussen de beginners leren hoe alles werkt en zien hun teammaten sneuvelen. Gelukkig betekent dit ook dat er altijd wel een veteraan als commandant of officier aanwezig is. Deze zorgen voor het bijvullen van de voorraden, voor het aanvragen van luchtsupport en zorgen ervoor dat strategische punten worden verdedigd. Aan de rest om dan simpelweg de bevelen op te volgen, anderen te vermoorden en de barricades te bouwen. Niet eenvoudig, omdat het lastig is om de tegenstander te zien. Er is ook weinig feedback aanwezig. Je hebt geen idee of je een tegenstander hebt vermoord, tenzij je op zijn lijk staat. Wanneer je zelf wordt neergeschoten. krijg je ook geen killcam of berichtje te zien met informatie. Dit maakt het lastig om een goed idee te krijgen van je fouten en om jezelf uiteindelijk te verbeteren. De game kent daarnaast veertien verschillende klassen, maar de eerste uren zul je voornamelijk als Rifleman en Assault spelen.
Doodgaan is geen ramp, want je kunt altijd nog op de HQ spawnen of op een plek waar de officieren een Garrison-spawn hebben geplaatst. Op de strategische map die op het beeld verschijnt, kun je zien waar je landgenoten lopen en waar je het beste kunt spawnen. Dit kan aardig lang duren, dus als je vaak doodgaat, moet je ook veel wachten. Een match in Hell Let Loose duurt negentig minuten, waardoor je flink wat tijd moet investeren. Wat het doel van een match is, ligt aan de gamemodus die is geselecteerd. De game heeft namelijk de Warfare en Offensive modus. In de Offensive modus moet je als aanvaller locaties veroveren, terwijl het andere team deze aan het verdedigen is. In Warfare vechten de twee landen juist om vijf sectoren. In totaal zijn er drie landen om uit te kiezen en dat zijn Duitsland, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Het is bizar dat Engeland en Frankrijk in veel Tweede Wereldoorlog-shooters worden vergeten, terwijl de Verenigde Staten pas later bij de oorlog betrokken werd. In de roadmap hebben de ontwikkelaars wel laten weten dat Engeland binnenkort wordt toegevoegd en dit samengaat met een aantal Engelse mappen.
Het grootste probleem
Hell Let Loose is niet bepaald beginners-vriendelijk, maar als je weet waar je aan toe bent, is dit niet het grootste probleem. Die eer gaat namelijk naar de servers. De game kent geen match-making systeem, waardoor je zelf bepaalt op welke server je wilt gaan spelen. Het is ook mogelijk om zelf een server op te starten, maar daar moet je wel voor betalen. Hierdoor eindig je vaak op een server van grote community’s, die hun eigen Hell Let Loose Discord hebben. Elke server heeft hierdoor specifieke regels, waaronder vaak dat je Engels moet spreken en gebruik moet maken van een microfoon. De community is vriendelijk en staan open voor beginnelingen. De grote uitdaging ligt hem vooral in het vinden van een goede server. De actieve servers zijn vaak vol of hebben alleen nog specifieke VIP-slots over. Dan heb je nog de keuze uit servers waarin duidelijk geadverteerd wordt dat het bedoeld is voor de Russen onder ons. De Russische woorden die ik spreek, helpen mij niet bepaald verder, dus dat valt ook al af. De enige keuze die dan overblijft, is om een server te joinen waar je met tweehonderd tot vierhonderd ping aan het spelen bent. Want hoewel er officiële servers aanwezig zijn, blijken de Europese servers weinig aantrekkingskracht te hebben. Spelen met hoge ping is ontzettend vervelend bij multiplayer games. Lag spikes zorgde er vaak voor dat het stuk dat ik net gelopen had, niet werd geregistreerd en ik weer werd teruggezet. Voor een oorlogsimulator, waar juist strategie, oplettendheid en snel reageren centraal staan, is dit niet bevorderlijk voor het speelplezier.
Als je op zoek bent naar een Tweede Wereldoorlog shooter waar je even snel in kunt duiken, dan is Hell Let Loose niet de juiste keuze. Naast dat een match negentig minuten lang duurt, gaat het ook veel tijd kosten om de game volledig te begrijpen. De vele community’s vereisen daarnaast het gebruik van een microfoon. Het is jammer dat de game zo gericht is op de hardcore gamers, want het biedt een fantastische Tweede Wereldoorlog ervaring. Volgens de roadmap komt er later dit jaar of in begin 2022 nog wel een campagne uit. Dit zou betekenen dat je de game in je eentje kunt ervaren en wel kunt genieten van de mappen en gameplay. Dit biedt hopelijk wat meer ruimte voor de gamers die niet de mogelijkheid hebben zoveel tijd in een game te steken.
Het eindoordeel van Anita van Beugen
Hell Let Loose is gericht op de hardcore spelers die uren in een game willen steken om beter te worden en dat graag samen doen in een community. De game is namelijk niet voor casuals en dat wordt al duidelijk door een ontbrekende tutorial en trainingsmodus. Daarentegen biedt de game een ervaring die ik in weinig shooters heb mogen ervaren. Tijdens de matches waan je je echt in de Tweede Wereldoorlog en voelde ik letterlijk de spanning als ik een open veld moest oversteken. Het is dan ook jammer dat de game geen fatsoenlijke servers heeft en dat je altijd bij een ander terechtkomt. Hierdoor ervaar je veel lag spikes en ben je verplicht op een hoge ping te spelen. Hell Let Loose doet veel dingen goed, maar is zeker gericht op een specifieke groep gamers en moet nog aan de slag met het verbeteren van de toegankelijkheid. Behoor je tot die specifieke doelgroep, dan is Hell Let Loose een prima aankoop.
- Realistische en prachtige mappen
- Biedt een echte WOII-ervaring
- 14 verschillende klasses
- Vrijspelen van outfits
- Lekkere gameplay
- Interessant respawn-systeem
- Gericht op grote community's
- Vriendelijke community
- Aankomende roadmap vol updates
- Gericht op specifieke doelgroep
- Matches duren negentig minuten
- Geen tutorial of trainingmodus
- Niet beginners-vriendelijk
- Geen kill-cam en feedback
- Lag spikes en hoge ping
Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.