Jumanji: The Video Game

 • Ontwikkelaar Bandai Namco Studios
 • Eerste releasedatum 15 november 2019
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
 • Genre Actie , Avonturen
 • Gameliner score

Review: Jumanji: The Video Game - PlayStation 4

Ik heb de nieuwe verfilming van Jumanji nog niet gezien. Het origineel uit 1995 met Robin Williams vond ik toentertijd tegenvallen, maar misschien kan Jumanji: The Video Game mij overtuigen om de nieuwe filmversie te gaan kijken. Het nadeel is dat games die gebaseerd zijn op films meestal tegenvallen, omdat de ontwikkelaars hier te weinig tijd in steken. Het is een makkelijke cash grab, want de fans kopen het toch wel. Bij hele populaire films ontkom je er niet aan en zelfs dan is de kwaliteit niet gegarandeerd. Dus laten we hopen dat aan deze game genoeg aandacht is besteed om enige kwaliteit te bieden. We gooien de dobbelstenen en gaan kijken of Jumanji: The Video Game het tegendeel kan bewijzen.

onbekend

Are you sure it's Jumanji?

De film vertelt het verhaal van vier personen die per ongeluk in het spel Jumanji terechtkomen. In deze wereld hebben ze avatars met wie ze de nieuwe wereld moeten verkennen. In de game kun je dus kiezen uit de personages die gespeeld worden door Dwayne (The Rock) Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan. Je zou dus verwachten dat je de leuke scenes uit de film met Dr. Smolder Bravestone, Franklin "Mouse" Finbar, Professor Sheldon "Shelly" Oberon en Ruby Roundhouse (opnieuw) kunt beleven. Helaas is er geen echte intro die enigszins verwijst naar de film of de scenes. Zelfs als je een veld uitspeelt, krijg je geen filmpje te zien met grappige dialogen of spannende scenes. Er is geeneens echte interactie tussen de personages. Ook is er geen eindbaas op het einde van een veld. Je wordt meteen naar het beginmenu gebracht om vervolgens weer te kiezen uit een ander level. Er is dus geen verhaal dat overeenkomt met iets uit de film, alleen de vier personages zijn herkenbaar.

Het doel is om de vier Jumanji-stenen zien te vinden om daarmee de deur te openen en naar het volgende veld te geraken. Dit is in principe in elk veld zo behalve het veld met de obelisk die je moet opladen om de deur te openen. Tijdens je zoektocht kom je vijanden tegen die jou hiervan proberen te weerhouden. Sommige vijanden komen op je af rennen om je met melee uit schakelen, sommige schieten en de reuzen met hamer kunnen je met één klap vellen. Je kunt hen uitschakelen met je fantasiegeweer of ze met melee naar de grond werken. Het is mogelijk om granaten met de R1-knop te gooien en elk personage heeft een signature move die je met de L1-knop activeert. Zo kan The Rock een Ground Pound maken om vijanden uit schakelen en Jack Blacks personage kan zijn teamgenoten healen als ze bij hem in de buurt staan. Er is eigenlijk geen strategie nodig. Gewoon blijven bewegen, schieten en je health/ammunitie bijvullen. Zo kun je elk veld zonder problemen voltooien (zelfs als je niet echt gericht schiet) en heb je in twee uur alle levels wel gezien.

onbekend

Well, it still sucks, so yeah

Je kunt kiezen uit vier velden die bestaan uit vijf levels: Bizarre Bazaar, Jungle Hideout, Mountain Fortress en Night Pursuit. De velden en personages zien er een beetje cartoony uit zoals in Fortnite en je kunt schieten, maar daar stopt de vergelijking ook meteen weer. In elk level liggen med packs, ammo en handgranaten verspreid en kun je deze pakken door er doorheen te lopen. Je vindt in de levels ook relics die je stuk kunt schieten om je score te verhogen, maar dit is niet echt bevredigend. Ook is het mogelijk om wapens en outfits te unlocken door je personage te levelen. Als je de game alleen speelt, worden de andere personages door de computer gestuurd en helpen ze je redelijk goed met het behalen van het level. Tevens kun je online met drie anderen de game spelen, alleen kon ik die mogelijkheid niet in het menu vinden. Ik neem aan dat dit later beschikbaar wordt, al betwijfel ik of de game daar enigszins leuker of minder saai door wordt.

Af en toe kom je stukken tegen waar je langs verschillende obstakels moet lopen. Zo zijn er bijlen die heen en weer bewegen of verschijnen er punten uit de grond waar je voorzichtig doorheen moet manoeuvreren. Dit laat je even iets anders doen en biedt even een iets andere gameplay. Helaas kun je als een malloot gewoon doorheen rennen, want na elk stuk met obstakels ligt een med pack. Dus geen perfect uitgekiende strategie om hier voorbij te komen, maar rennen en springen. Dat kostte me soms bijna het leven, maar met de med pack was dit zo verholpen. Ze hadden dus net zo goed niks kunnen plaatsen, want het resultaat is hetzelfde. De personages uit de film zijn duidelijk herkenbaar en doen denken aan de acteurs, maar hun echte stemmen zitten niet in de game en dat maakt het allemaal het net niet. Ook maken ze veelvuldig gebruik van dezelfde catchphrases en dat wordt heel snel irritant. Bij een goede of redelijke game zou hier zeker nog een alinea of twee bijkomen, maar deze game heeft niet meer te bieden dan hier beschreven dus ik ga het hierbij laten.

onbekend

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de PlayStation 4.

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

Dat er games worden gemaakt naar aanleiding van blockbusters is begrijpelijk. Als ik denk aan Star Wars, Lord of the Rings, enzovoort dan zijn er zeker voorbeelden te noemen van games die de moeite waard zijn. Zelf voor gamers die niet per se fan zijn van de film(serie). Helaas leren sommige ontwikkelaars nooit van voorgaande zetten uit de industrie, want ook deze game is volkomen nutteloos en had helemaal niet gemaakt hoeven worden. Blijkbaar zorgt het voor geld in het laatje, maar niet vanwege de kwaliteit, maar vanwege de naamsbekendheid. Het is eigenlijk een slechte shooter met het thema Jumanji, want alles lijkt cosmetisch en er is geen echte connectie met de film. Er zijn betere shooters of games gebaseerd op films die je op kunt pakken als je kwaliteit wilt. Deze game is misschien leuk om aan te schaffen als je hier maar vijf euro voor neer hoeft te tellen (al zou ik het dan nog niet aanraden), maar de adviesprijs is 39,95 en dat is schandalig voor zo’n lege, saaie en inspiratieloze game. Dus ik ga naar aanleiding van deze game de film zeker niet kijken, al kan het niet slechter zijn dan wat hier is afgeleverd.

 • Pluspunten
 • Ik kan niks bedenken
 • Minpunten
 • Geen eindbazen
 • Geen cutscenes
 • Geen echte connectie met de film
 • Geen originele stemmen van acteurs
 • Saaie, echt saaie gameplay
 • Vier velden met vijf levels
 • Online modus niet beschikbaar
 • Belachelijke prijs
Gameliner Score
Teleurstellend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?