Nieuws
LEGO Builder's Journey komt naar de Switch en pc
1 juni 2021Na een tijdje exclusief te zijn geweest voor Apple, komt LEGO Builder's Journey binnenkort ook naar de Nintendo Switch en pc.
Zoals vele andere kinderen ben ook ik opgegroeid met LEGO. De blokjes van het Deense speelgoedmerk droegen als kind een bepaalde magie met zich mee die je niet terugzag bij ander speelgoed. Mijn LEGO-piek lag rond mijn elfde à twaalfde levensjaar. Ik kon me destijds uren vermaken met de speelgoedbouwsteentjes. Regelmatig stond er bij ons thuis een LEGO-bouwwerk voor het huiskamerraam te pronken. Maar rond mijn dertiende kreeg ik geleidelijk aan steeds minder interesse in de bouwsteentjes. Ik had net daarvoor zo'n honderd euro - voor mij destijds een gigantisch bedrag - uitgegeven aan een grote LEGO Ninjago-set, maar speelde er nauwelijks mee. De magie die de Deense blokjes zo lang kenmerkte, was er voor mij vanaf. Spoel zo'n negen jaar vooruit in de tijd, en we zijn beland bij 1 juni 2021. Die dag werd er online een trailer geplaatst voor een game genaamd 'LEGO Builder's Journey'. Tijdens het kijken van de trailer voelde ik plotseling weer die goede oude LEGO-magie naar boven komen. Ik keek er dan ook naar uit om de game te ervaren. Inmiddels heb ik de kans gehad om dit LEGO-avontuur volledig uit te spelen. Bleef de magie ditmaal in stand?
LEGO Builder's Journey is een puzzelgame ontwikkeld door Light Brick Studio, LEGO's interne gamestudio. Wellicht heb je de game al eens eerder gezien. De titel is namelijk al sinds 2019 te spelen op Apple Arcade, maar pas sinds kort speelbaar op de pc en de Nintendo Switch. De game omschrijft zichzelf als een poëtische puzzel die plaatsvindt in een wereld van LEGO-stenen. Dat klinkt misschien wat verwarrend. In feite is de game niet meer dan een collectie van miniwerelden waarin je doel is om het einde van het level te bereiken. Denk aan een variatie op Captain Toad: Treasure Tracker, maar dan met LEGO-steentjes. Maar waar Captain Toad niet kan springen, kent LEGO Builder's Journey een andere beperking. Je personage kan niet uit zichzelf lopen. Steentje voor steentje dient het personage als wie je speelt verplaatst te worden. Dat leidt tot unieke puzzels en nog ongewonere gameplay. In feite verschilt de manier waarop je je voortbeweegt in de game niet van hoe je met echte LEGO-steentjes speelt. Ook die verzet je steentje voor steentje.
Dat is niet het enige vlak waarop LEGO Builder's Journey dichtbij het bronmateriaal blijft. De puzzels in de game zijn niet op één manier op te lossen. Net zoals met de fysieke speelgoedbouwsteentjes zijn er meerdere manieren om een bouwwerk te maken. Met één lang steentje kun je hetzelfde huis bouwen als met twee kleine blokjes. Daardoor behoudt de game zelfs met zijn beperkte schaal de creatieve vrijheid die je ook voelde toen je als kind met LEGO speelde. Ook het verhaal in de game benadrukt de unieke LEGO-magie. Het avontuur wordt namelijk uiteengezet zonder tekst of spraak. Het gros van het verhaal wordt verteld door de werelden waarin de personages en bouwwerken zich bevinden. Maar net zoals met een echte LEGO-bouwset, geef je zelf invulling aan de details van het verhaal. Daardoor blijft de originele LEGO-magie intact in vrijwel de hele game. Er was maar één vlak waarop LEGO Builder's Journey de toverspreuk doorbrak. Je kunt in de game namelijk geen blokjes van onderen monteren. Een opmerkelijke keuze die plotseling toch een beperking koppelt aan een game waarin vrijheid voorop staat.
Ik kan er niet langer omheen draaien. Waarschijnlijk hebben bovenstaande schermafbeeldingen je aandacht al lang getrokken. LEGO Builder's Journey weet niet alleen qua gameopzet de vergelijkingen met de fysieke bouwsteentjes te maken, maar ook op audiovisueel gebied. De game ziet er bijna realistischer uit dan het echte leven. Er zijn enorm veel details verwerkt op grafisch gebied. De LEGO-blokjes hebben gebruikssporen en op ieder steentje staat 'LEGO' gegrafeerd, zoals je dat ook in het echte leven ziet. De charmante personages - die overigens geen minifiguren zijn, maar volledig gemaakt van bouwsteentjes - reageren op jouw handelingen. Plaats je een blokje dichtbij een personage? Dan maken ze zich klaar om erop te springen. Verder is de belichting simpelweg adembenemend. Op de pc is LEGO Builder's Journey het ray tracing-paradepaardje van het moment. De game maakt tevens gebruik van Nvidia's DLSS-techniek. Daardoor kan de game ook op minder krachtige hardware 4K-resoluties en een hoge framerate halen. Op mijn MSI GS66 Stealth-laptop (die de techniek ondersteunt) had ik daardoor helemaal geen problemen om de game op maximale settings te runnen. Maar ook als je de game op minder krachtige hardware speelt, zien de graphics er tiptop uit.
Waar de game je nog meer in deze fictieve LEGO-wereld trekt, is op het gebied van audio. De rustgevende muziek is de perfecte keuze voor de soundtrack. Combineer dit met de kalmerende natuurgeluiden op de achtergrond en je hebt een ideale mengelmoes voor een geweldige zen-game. Immersie is het juiste woord. De game trekt je volledig in zijn fictieve LEGO-wereld en weet allerlei nostalgische gevoelens aan te wakkeren. De tijd vliegt voorbij als je deze game speelt. LEGO Builder's Journey is de definitie van een audiovisueel meesterwerk.
Ook wat betreft gameplay slaat LEGO Builder's Journey de plank niet mis. De puzzels in de game zijn creatief en gaan terug naar LEGO in de kern. Je bouwt zelf een oplossing voor een probleem. Dit doe je met allerlei verschillende blokjes. Niet alleen de bekende vierkante en rechthoekige blokjes komen terug, maar er wordt een scala aan iconische LEGO-bouwsteentjes gebruikt. Mensen die net als ik met LEGO zijn opgegroeid, herkennen er waarschijnlijk een hoop. De verschillende steentjes komen niet alleen terug in de achtergronden, maar worden ook in de puzzels gebruikt. Vooral in het begin van de game komen de puzzels heel fris over. Later in het avontuur veranderen de puzzels ietwat qua opzet. Die latere puzzels vond ik helaas iets minder geslaagd. Door de iets andere opzet vond ik het regelmatig lastig om uit te vogelen wat de game van me verwachtte. Als je eenmaal doorhad wat de game van je verlangde, waren de puzzels goed te doen. Alleen de weg daarheen kon soms een tikkeltje onduidelijk zijn. Dat mocht de pret echter niet drukken. Ik heb enorm van de gameplay genoten.
Het LEGO-avontuur is relatief snel over. Na iets minder dan vier uur rolde de aftiteling al over mijn scherm. Waarschijnlijk ben je in de praktijk zelfs nog minder tijd kwijt aan de game. Ik heb tussendoor namelijk heel wat aantekeningen voor deze recensie weggeklad. LEGO Builder's Journey is gelukkig samen te vatten als kort, maar krachtig. De game zou in mijn ogen snel in herhaling vallen als deze langer was geweest. De LEGO-magie is in zijn volledigheid aanwezig. Aan de ervaring hangt een prijskaartje van zeventien euro (twintig euro op de Nintendo Switch). Alhoewel ik enorm van de game heb genoten, moet ik bekennen dat dit het soort game zou zijn dat ik liever een paar maanden later voor de helft van de prijs in een Steam-uitverkoop zou kopen. Laat dat je er echter niet van weerhouden om deze game te spelen. LEGO Builder's Journey is een excellente ervaring. De vraag is alleen of die ervaring voor jou een euro of twintig waard is.
LEGO Builder's Journey is een game waar je op kunt bouwen als je op zoek bent naar een chille game-ervaring. De speelervaring is steengoed. Voor iemand die opgegroeid is met LEGO, weet de game de goede oude LEGO-magie weer terug te brengen. De puzzelgameplay is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Zelfs als je nog nooit een fysieke LEGO-steen hebt aangeraakt, kun je deze game spelen. De puzzels zijn leuk, vooral in het begin. De fantastische graphics, het simpele, maar leuke verhaal en de uitstekende audio maken het plaatje helemaal af. Ik denk echter wel dat je het meeste uit deze game haalt als je, net zoals ik, een verleden met LEGO hebt. Zonder herkenning van alle steentjes en de nostalgische gevoelens, is de game niet meer dan een reguliere puzzelgame. Dat maakt het prijskaartje van zeventien euro nog iets moeilijker om op te brengen.
In dit artikel
Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.
Ontwikkelaar:
Light Brick Studio
Uitgever:
LEGO Games
Release:
19 december 2019
Reviewscore:
Platforms: