Review: Captain Toad: Treasure Tracker Nintendo Wii U

Geplaatst: 7 januari 2015 12:00
-

Nintendo, wat zou ik zonder je moeten? Er komen dit jaar een hoop goede Nintendo-games uit en Captain Toad: Treasure Tracker is daar én van. Althans, dat is mijn mening natuurlijk. Na al die jaren dat Toad weinig tot geen invloed had in de Mario-games of zelfs er helemaal niet in voorkomen. En dus ook na al die jaren krijgt Toad zijn welverdiende eigen game, terecht. In Super Mario 3D World hebben we een klein voorproefje gekregen van Toads volledige game, als Captain Toad mocht je een aantal simpele platformpuzzels oplossen. Dus als dat een voorproefje is, wat gebeurt er allemaal in de volledige game?

Captain Toad slaat toe

Wie Super Mario 3D World niet gespeeld heeft en dus zich geen voorstelling kan maken van Captain Toad die een puzzel oplost, zal ik in het kort de basis vertellen van de game. Captain Toad kampt met wat problemen. De game begint met Toad en Toadette die hun eerste ster verzamelen en op het moment dat Toad de ster pakt komt opeens Wingo tevoorschijn die de ster grijpt. Toadette grijpt in en wordt meegesleurd met Wingo naar zijn toren. D' reden om achter Wingo aan te gaan en op de weg ernaartoe zoveel mogelijk sterren, mushrooms en diamanten te verzamelen. Klinkt als een bekend verhaal? Mario gebruikt de formule al jaren: prinses wordt meegenomen door nemesis van hoofdrolspeler en die gaat vervolgens level na level af om de prinses terug te halen. Een succesformule en ook in deze game werkt het goed.

Puzzels en meer

Platformpuzzels, hoe pak je dat aan? Hoe laat je een klein mannetje, of paddenstoel, zijn doel bereiken? De ontwikkelaars zorgden ervoor dat de werelden waar Toad in loopt klein en vierkant zijn. Zie het als een grote kubus waarop Toad vrolijk rondhuppelt. In die kubus zitten deuren, tunnels en verhogingen die Toad moet overbruggen om de ster te bereiken. Dat is simpel genoeg, maar de platformen zelf kunnen ook deel uitmaken van de puzzel. Door een tik op de GamePad of een blaas in de microfoon kan je een platform laten bewegen om zo Toad zijn doel te laten bereiken. De ster is het doel, maar daarnaast zijn er - net als bij Mario - diverse andere bijzaken om te voltooien. Elk level heeft naast de ster ook drie diamanten en soms zit er ergens een Golden Mushroom verstopt. Zie die maar eens te vinden.

Wat kan je wel en wat niet?

Mario kan springen, slaan, vuurballen schieten, vliegen, zweven en nog meer natuurlijk. Toad kan deze dingen ook in Super Mario 3D World, maar laat nou net het geval zijn dat Toad in zijn eigen game zo goed als niks meer kan. Het enige wat Toad bezit in zijn bewegingsarsenaal is rennen, dingen uit de grond trekken en daarmee gooien. Klinkt als een anticlimax, eindelijk een eigen game en dan zo beperkt. Maar die beperking in (speciale) moves maken de game wat moeilijker. Dat kan de game wel gebruiken, de puzzels zijn namelijk niet al te ingewikkeld. Minder is meer in dit geval

Niet voor de puzzelaars

Ik wil niet zeggen dat de puzzels extreem makkelijk zijn, maar voor een ervaren puzzelaar zijn ze niet bijzonder moeilijk. De game is onderverdeeld in episodes, gesorteerd van makkelijk naar moeilijk in feite. Episode én draait om Toad die Toadette zoekt en Episode twee doet precies het omgekeerde. En zodra je met Toadette mag spelen, wordt de moeilijkheidsgraad van de puzzels een stukje lastiger. Meer vijanden, meer roterende platen om rekening mee te houden en de vraag naar een snellere gameplay. Zo wordt op een simpele manier een simpele game een stuk lastiger. En vooral uitdagender. Maar vooralsnog zijn de puzzels voor ervaren puzzelaars te makkelijk, maar door het snellere handelen zit ook voor hen een uitdaging in deze game.

Treasure Tracker op en top

Ik ben gek op sidemissions, al slaag ik er vaak niet in ze allemaal te voltooien. En ook in deze game zitten er sidemissions. Deze sidemissions moet je zien in de vorm van alle coins verzamelen, in drie zetten een level voltooien of alle Shy Guys verslaan. Leuke sidemissions waar je het bestaan pas van weet zodra je een level voltooit. Heb je de sidemission niet gehaald, dan kan je de missie zomaar doorspelen totdat je sidemission voltooid hebt. Ideaal. Bovendien kan je met alle diamanten die je verzamelt verschillende bonusmissies unlocken en spelen in Super Mario 3D World-levels. Maar wel alleen als je een Super Mario 3D World-savegame op de Wii U hebt staan.

Een eigenaardigheid

Wie zouden we zijn als we niet wat te zeuren hadden? En ook in deze game heb ik iets ontdekt wat me een beetje irriteerde. Het feit is namelijk dat je door middel van de GamePad in een andere hoek te houden je de puzzel kan draaien. Op zijn tijd zit je in de puzzel, een Shy Guy achter je aan of Wingo die wat wind jouw kant op blaast en draai je de GamePad even om hem wat beter in de hand te leggen. De hele puzzel draait rond en je bent binnen twee seconde Captain Toad kwijt en een grote kans de puzzel te laten mislukken. Het is niet het einde van de wereld, maar het is soms wat irritant.

Het eindoordeel van Boy Apfel

Ik gun Toad al jaren zijn eigen game en ben blij dat Nintendo hem een waardige game heeft gegeven. De puzzels zijn vermakelijk, misschien wat simpel op zijn tijd, maar kunnen verder in de game wel wat vaardigheden vragen. Door het feit dat Toad heel beperkt is in zijn bewegingen, voegt dat weer wat extra's toe aan de gameplay. Het leukste is om niet domweg te levels te doorlopen, maar om elke sidemission te voltooien. Ik heb gemerkt dat de game daar wat meer tijd door krijgt, anders kan hij wat kort aanvoelen. En wat was ik blij verrast dat Toad vrolijk kon rondlopen in de Super Mario 3D World-levels, je herkent zoveel dingen uit de Super Mario-game en het brengt een leuke toevoeging met zich mee. Hoewel het gebruik van de GamePad soms wat tegenstaat, is de besturing voor de rest van de game subliem en goed uitgewerkt. Verwacht een Super Mario-achtige game die wat simpeler is in gameplay, maar genoeg plezier geeft. Captain Toad: Treasure Tracker zal genoeg lege accu's veroorzaken van mijn Wii U GamePad, want hij staat al hoog aan de lijst van mijn favoriete Wii U-games.

    Uitmuntend
  • Eindelijk een Toad-game
  • Leuke puzzels
  • Herkenbaar verhaal
  • Leuke sidemissions
  • GamePad-besturing
  • Niet bijzonder moeilijk

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Captain Toad: Treasure Tracker

Ontwikkelaar:

Nintendo

Uitgever:

Nintendo

Release:

2 januari 2015

Nintendo Wii U, Nintendo 3DS, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord