MythForce

 • Ontwikkelaar Beamdog
 • Eerste releasedatum 12 september 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Actie , Avonturen , Indie , Roguelike
 • Gameliner score

Review: MythForce - Het had zo legendarisch kunnen zijn - Pc

Een hero-based co-op roguelite waarin alles je doet terugdenken aan heerlijke retro jaren '80 power cartoons als He-Man, Thundercats en She-ra. Waarom heeft niemand hier ooit aan gedacht? Met de focus op de huidige generatie - die al gruwelt bij het idee, al is het maar om genderstereotypering en positive body shaming - zijn er maar weinig ontwikkelaars die de vingers daaraan durven te branden. Behalve Beamdog dan, die met Mythforce 'the power of Greyskull' lijkt te willen kanaliseren en er gewoon volle bak voor gaat. Het is dan ook jammer dat het die power niet helemaal weet over te brengen.

Mythforce review5

Op papier legendendarisch

Eerlijk is braaf, Beamdog weet best lekker te beginnen met Mythforce. Je hebt nog geen minuut gespeeld of je wordt helemaal terug in die zaterdagochtend in de jaren '80 gezogen. Het was de tijd van bonkige helden die om de een of andere reden altijd van doen hadden met skeletten, kobolden en alles daartussenin. Wanneer je eraan terugdenkt was het eigenlijk allemaal een bak pulp, maar man, het was memorabel as fuck. En de songwriters van toen wisten tenmimnste ook nog hoe je een catchy intro moest produceren.

Op dat gebied weet Mythforce het ook prima te brengen. Een lekker campy introfilmpje waarin we kennismaken met onze vier helden en het gespuis waartegen ze strijden, terwijl de woorden "Mythforce, mythforce: everyone can be a hero!" bijna dogmatisch in je brein worden gepompt. Heerlijk! Als Mythforce deze vibe kan vasthouden, wordt het legendarisch. Misschien zelfs mythisch.

Fantastic Four

Maar helaas, deze vibe verdwijnt al snel zodra de intro plaats moet maken voor het startscherm, welke al elke vorm van bravoure laakt. Het is een beetje als een sugar crash. Het ene moment sta je nog hyper te wezen en ineens is het weg. Voor mij vormde dit eerlijk gezegd al de eerste red flag. Maar goed, misschien weet Mythforce zich nog te herpakken door een goede groep protagonisten aan me voor te stellen. Daarvan krijg je er dus vier: Victoria the Knight, Hawkins the Hunter, Rico the Rogue en Maggie the Mage. Eenieder doet zo'n beetje wat van hem of haar wordt verwacht. Victoria handelt als een Captain America-eske schildslingeraar, Hawkins moet het veelal hebben van zijn boogschutterskunsten, Maggie strooit met magische spreuken en Rico, tja, Rico gooit met zand.

Noem me blasé, maar hier had ik dus meer van verwacht. Hoewel iedere hero in de kern effectief is - als in, men doet wat men moet doen - voelt geen enkele klasse aan als een mythische held die me moet bijblijven. Dat heeft waarschijnlijk deels te maken met de manier waarop combat wordt aangepakt, waarbij de secundaire wapens (vaak een zwaard of een boog, afhankelijk van de aard van de main attack) de uniekheid van een andere held afzwakt. Hawkins' boog heeft dan de optie tot een special attack, maar wanneer anderen ook gewoon een boog als secundair wapen hebben, waarom zou je dan nog specifiek voor Hawkins kiezen? De enige die er wat dat betreft uitspringt is Maggie gezien niemand over magic beschikt, maar daar kleeft dan weer het nadeel van erg trage combat aan.

Mythforce review1

Combat 'mytht' impact

Nu vormen trage combat skills ook niet altijd een direct nadeel, want combat in Mythforce voelt verre van dynamisch. Ik snap dat skeletten geen spieren hebben en dat zwammen normaliter niet de drive hebben om zich te verplaatsen, maar wanneer vijanden zich zo traag verplaatsen als degenen in Mythforce, dan is dat niet echt best voor de dynamiek. Beamdog probeert dat gebrek aan dynamiek te levelen door elke willekeurig gegenereerde ruimte vol te stoppen met enemy spawn points en enviromental hazards, maar het vergeet daarbij dat voorspelbaarheid de spanningsboog ook aardig slap kan zetten.

In mijn speelsessies - waarbij ik plichtmatig elke hero maar eens heb geprobeerd - kreeg ik dan ook het idee dat Beamdog het naar verloop van tijd gooit op 'doe maar veel' om de moeilijkheidsgraad wat op te voeren, wat wordt bevestigd door het invoeren van 'survive the hoard' scenario's aan het einde van menig level. Persoonlijk vind ik het een beetje zwak. Ik had liever gezien dat combat in het algemeen wat uitdagender was, niet alleen omdat je hero traag is met aanvallen of omdat vijanden uit het niets spawnen.

Mythforce review2

Een voor allen, alles voor mij

Maar goed, misschien is het allemaal een stuk leuker wanneer je Mythforce niet solo speelt, maar met vrienden. Mythforce is per slot van rekening een co-op roguelite. Hoewel sommige zaken een stuk logischer worden zodra je met een groep op pad gaat - zoals sommige uistpraken en anekdotes die iedere hero at random besluit op te dreunen - komen ook hier de tekortkomingen vlot bovendrijven. Loot sharing is namelijk wel een dingetje, of eerder het gebrek aan. Dit is niet direct iets waar Beamdog de volle blaam voor moet krijgen, maar het is wel iets waar men voorbereidend werk in had kunnen doen.

Je kunt jezelf namelijk afvragen of het wijselijk is om met iemand te spelen die alle schatkisten plundert, terwijl jij de een na de andere vijand de laatste adem ontneemt, maar het zou ook tof zijn wanneer Mythforce hier anders mee om was gegaan. Vooral gezien stat boosters en upgrades het verschil kunnen maken zou het toch fijn zijn wanneer personages niet elkaars gedropte upgrades kunnen 'jatten'. Ook met goud - waarmee je tussentijds bij een merchant een upgrade kunt kopen - zou het toch wel mooi zijn wanneer dat niet allemaal in de kontzak van één persoon verdwijnt. Nogmaals, dat ligt ook gewoon aan de teamgenoten waarmee je speelt, maar het kan de boel wel aardig verzieken voor een ander.

Mythforce review3

Ik heb er geen 'force' meer voor

Alles bij elkaar genomen weet Mythforce me dan ook niet genoeg te bekoren om deze tekortkomingen door de vingers te zien. Diep van binnen zegt iets me dat we niet te maken hebben met een slechte game en dat er echt nog wel wat van te maken valt. Het is niet dat we te maken hebben met een gevalletje Gollum. Mythforce heeft een goede basis en een prima concept waar echt nog wel aan te werken valt, maar het is nog maar de vraag of QoL updates op tijd kunnen komen. Gezien Mythforce in eerste instantie een online co-op game is, hangt veel van diens toekomst af van een aanhoudend spelersaantal en ergens voorzie ik dat de game in diens huidige staat niet bij machte is om een player base vast te houden.

Voor mij houdt het jammer genoeg al op. Mythforce heeft me door diens oldschool presentatie een succulente jaren '80 steak voorgehouden die achteraf ietsjes langer op de grill had gemogen en de nodige specerijen had kunnen gebruiken om het meer smaak te geven. Beamdog zou nog kunnen besluiten om hiermee terug naar de chef te gaan, maar de kans dat ik dan al geen trek meer heb, is sterk aanwezig.

Mythforce review4

Het eindoordeel van Patrick Meurs

Het vol bravoure gepresenteerde Mythforce weet de gekozen koers - jaren '80 tekenfilms met koene helden laten herleven - helaas niet te varen zonder vast te lopen in de zandbanken die het makkelijk had kunnen vermijden. Esthetisch gezien doet het best goede zaken en ook aan oldschool jaren '80 soundbites is geen gebrek in Mythforce, maar voor de rest weet het nergens echt te overtuigen. Combat is traag en eigenlijk alleen uitdagend om verkeerde redenen en goed samenspel kan veel te makkelijk worden geruïneerd door een gebrek aan loot sharing. Mythforce: het had best legendarisch kunnen zijn, maar helaas de beloofde revival van het jaren '80 heldentijdperk is tot nu toe een mythe gebleken.

 • Pluspunten
 • Oldschool jaren '80 vibe
 • Kan solo gespeeld worden...
 • Minpunten
 • Ambitieus plan, matige uitvoering
 • ... maar is alleen leuk met vrienden
 • Combat voelt traag en ongebalanceerd aan
 • Veel van hetzelfde, met nadruk op veel
 • Loot sharing kan veel verpesten
Gameliner Score
Aardig

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?